Gyorssakk-vb: 17 éves fiú győzött, Carlsen 3. lett

MTI/K. B.MTI/K. B.
Vágólapra másolva!
2021.12.29. 10:02
null
Nodirbek Abdusattorov Magnus Carlsent és Jan Nyepomnyascsijt is legyőzte (Fotó: Getty Images)
Meglepetésre a 17 esztendős üzbég Nodirbek Abdusattorov lett a férfiak gyorssakk-világbajnoka Varsóban, ahol Rapport Richárd legjobb magyarként a 10. helyen végzett – írja az MTI.

 

A kedd este zárult 13 fordulós tornán a tinédzserkorú nagymester két rövidített játszmában kerekedett felül az alapszakaszban szintén 9.5 pontot gyűjtött orosz Jan Nyepomnyascsijon, míg a hasonlóképpen 9 és fél pontig jutott címvédőnek, a norvég Magnus Carlsennek ezúttal be kellett érnie a harmadik hellyel. Carlsen, aki december 10-én éppen Nyepomnyascsijjal szemben védte meg világbajnoki titulusát a klasszikus sakkban, a varsói vb-n a 10. fordulóban kikapott Abdusattorovtól. Az üzbég játékos a 15 perces alapjáték-idejű partijai közül csupán egyet vesztett el, s öt döntetlen mellett hétszer győzött a nemzetközi szövetség, a FIDE honlapjának eredményközlése szerint.

A négy magyar induló közül Rapport Richárd hatékony hajrájának köszönhetően – utolsó három rapid-játszmáját megnyerve – 10. lett a csaknem 180 sakkozót felvonultató mezőnyben. Két mérkőzésén maradt alul, s négy döntetlen mellett hét győzelemmel gyűjtött 9 pontot. Kozák Ádám 6.5 pontjával a 100. pozícióban zárt, Kántor Gergely 5.5 pontja a 129., Erdős Viktor 5 pontja a 146. helyhez volt elég.

A női mezőnyben, amelyben nem volt magyar résztvevő, a gyorssakk-világbajnoka az orosz Alekszandra Kosztyenyuk lett, aki korábban három alkalommal is másodikként végzett a rapid műfajt (is) művelők vébéjén. A 37 éves játékos a 11 fordulós viadalon 9 pontot gyűjtve diadalmaskodott.

A háromnapos eseményt ugyancsak Varsóban szerdán (ma) és csütörtökön követi a villámsakk-világbajnokság, amelyen öt perc alapidő áll a játékosok rendelkezésére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik