Gyász: Samaranch majdnem olümpiai isten volt - nemzetközi sajtóvisszhang

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.04.22. 12:35
A nemzetközi sajtó az olimpiai mozgalom megmentőjeként emlékezik a szerdán 89 éves korában elhunyt Juan Antonio Samaranchra.

SpanyolországSpanyolország

El País: „Samaranch örökifjú volt, aki a sportot akarta szolgálni. Ebből az akaratból született meg az az egyetemes vezető személyiség, aki az ötkarikás játékokat megreformálta és üzletileg sikeressé tette."

El Mundo: „Samaranch egy katalán volt Spanyolország szolgálatában, akinek hatása az egész világra kiterjedt. A Franco-diktatúrában vállalt pozíciói miatt megkérdőjelezték szerepét, de számára a politika csak eszköz volt a sport szolgálatához."

ABC: „Samaranch halála lesújtotta Spanyolországot. Az ország nemcsak egy világpolgárt veszített el vele, hanem egy olyan személyiséget, aki az olimpiai mozgalom történetében kiemelkedő szerepet játszott."

Marca: „Halhatatlan Samaranch: a sport pápája 89 éves korában elment. Vezetése alatt az olimpiai mozgalom és a spanyol sport új dimenziókba emelkedett."

Sport: „A sport ura elköszönt."

Olaszország

La Gazzetta dello Sport: „Addio Samaranch. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság legnagyobb elnöke halott. Samaranch megmentette a játékokat a politikától, és a jövőbe vezette az olimpiát."

Svédország

Svenska Dagbladet: „Samaranch majdnem egy olümpiai isten volt. Ő volt az, aki megmentette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és a játékokat."

Dánia

Berlingske Tidende: „Egyszerűen az egész világ sportját akarta vezetni."

Norvégia

Aftenposten: „Samaranch úgy marad meg az emberiség emlékezetében, mint a nem demokratikus uralkodás szimbóluma, aki egyre inkább eltávolodott az olimpiai eszmétől."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik