Gyász: elhunyt az első nő, aki olimpiai lángot gyújthatott meg

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.30. 19:07
null
Úton a sporttörténelem felé (Fotó: AFP)
Norma Enriqueta Basilio az 1968-as nyári olimpián gyújtotta meg az olimpiai lángot, ő volt az első nő, akinek ez a megtiszteltetés jutott. A mexikóvárosi játékokon három futószámban induló Basiliót 71 éves korában érte a halál.

Először 1928-ban gyújtottak olimpiai lángot, s az amszterdami olimpiát követően 60 évet kellett várni az első női lánggyújtóra, a mexikói Norma Enriqueta Basilio személyében, aki múlt vasárnap, 71 évesen vesztette életét.

„A mexikói olimpiai családot pótolhatatlan veszteség érte, gyászoljuk szeretett Enriqueta Basiliónk elvesztését. Osztozunk családja fájdalmában” – írta a Mexikói Olimpiai Bizottság honlapján.

Basilio első nőként gyújthatta meg a lángot egy olimpián: 1968-ban a mexikóvárosi olimpia megnyitóján bevitte a lángot az Olimpiai Stadionba, ahol futott egy kört, majd a lépcsősoron felszaladva meggyújtotta az olimpiai üstben a lángot, egy a mai megnyitóknál jóval szerényebb ünnepély csúcspontján – írta a halálhírről beszámoló insidethegames.biz.

Basilio az 1968-as olimpián 80 méteres gátfutásban, 4x100 méteres váltóban és 400 méteren is rajthoz állt, ám az előfutamokból nem jutott tovább. Karrierje legjobb eredménye az 1970-es Közép-merikai és Karibi Játékokon a 4x100-as mexikói váltó tagjaként elért bronzérme.

BASILIO SPORTTÖRTÉNELMI TETTE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik