Golf, British Open: csodálatos végjáték követte a vízözönt

Vágólapra másolva!
2015.07.20. 21:33
null
Zach Johnson a számára immár örökre szép St. Andrews-i pályán (Fotó: Reuters)
Emlékezetes végjátékot követően a világranglista 25. helyezettje, az amerikai Zach Johnson nyerte meg a skóciai St. Andrewsban hétfő este véget érő nagy presztízsű férfi profi golfversenyt, a kis híján az időjárás martalékává váló 144. Brit nemzetközi bajnokságot.

 

Az év négy kiemelt (major) viadalának egyike, az esztendő európai csúcsversenye eredetileg csütörtöktől vasárnapig tartott volna, csakhogy a rendkívül rossz időjárás (özönvízszerű eső, hatalmas szél) jelentős csúszást eredményezett – amiért végül a sors fantasztikus játéknappal kárpótolta a hétfőn is kitartó, mellesleg jegyárkedvezményben részesülő, tíz font ellenében bebocsátást nyerő szurkolókat.

Zach Johnson és a trófea (Fotó: Reuters)
Zach Johnson és a trófea (Fotó: Reuters)

Hetvenkét szakasz után három játékos, az ausztrál Marc Leishman, a dél-afrikai Louis Oosthuizen és az amerikai Zach Johnson azonos ütésszámmal állt az élen, így még nem volt vége a fordulatos utolsó napnak – négy lyukra menő playoff döntött közöttük. Leishman esélyei az első szakaszon ütött bogeyval gyakorlatilag elszálltak, mivel két vetélytársa birdie-vel kétütéses előnyt szerzett. Johnson a másodikon is birdie-t ütött, ezzel az élre állt, és előnyét meg is őrizte.

A 39 éves amerikai a golftörténet hatodik olyan játékosa lett, aki megnyerte a US Masterst (2007) – minden évben az első major – és a híres-nevezetes St. Andrews-i klubban az Opent. Ez a duplázás előtte csupa legendás golfozónak sikerült: Sam Snead, Jack Nicklaus, Seve Ballesteros, Sir Nick Faldo és Tiger Woods alkotja a képzeletbeli társaságot, amelybe most ő is bebocsátást nyert.

A harmadik forduló után Oosthuizennel és az ausztrál Jason Dayjel holtversenyben vezető amatőr játékos, az ír Paul Dunne nem bírta el a hatalmas lelki terhet, az addigi remek játéka (69, 69, 66) után hétfőn 78-at ütött, és a szenzációs diadal helyett be kellett érnie a holtversenyes 30. hellyel.

Az év első két major versenyének (US Masters, US Open) megnyerése után a harmadikon is győzelemre törő – és ezzel szintén rendkívüli, 1953 óta nem látott bravúr közelébe jutó – világranglista-második Jordan Spieth remekül játszott, de egy ütéssel lemaradt a playoffról, holtversenyben negyedik lett.

Ezzel eldőlt, hogy Spieth nem tudja megcsinálni a Grand Slamet – nem lesz az övé az év négy major versenyének trófeája. Az 1934-től számított modern érában ez még senkinek sem sikerült (Tiger Woods ezredfordulón elért négyes győzelmi sorozata nem egy naptári éven belül született meg).

A világranglistát vezető, a versenyt tavaly megnyerő Rory McIlroy futballsérülése miatt nem indulhatott, míg a korábbi világelső Tiger Woods két forduló után kiesett (76, 75).

Ez volt a 29. alkalom, hogy a híres St. Andrews-i Régi Pályán rendezték meg az Open Championshipet (másképp British Open); legutóbb 2010-ben járt itt a mezőny, akkor a mostani második helyezett, Oosthuizen vitte el a fődíjat, a Claret Jugot.

Az idei versenyre – 1988 óta az első olyan Openre, amely hétfői végjátékba torkollott – a gyakorlónapoktól vasárnapig több mint kétszázezren látogattak ki, ehhez jött még a nem csekély létszámú hétfői publikum.

144. THE OPEN CHAMPIONSHIP, ST. ANDREWS (Old Course)
A pénzdíj:
6.3 millió font. A pálya hossza: 6672 méter. A pályán elvárt ütésszám (par): 72
Az élcsoport végeredménye
1. Zach Johnson (amerikai) 273 ütés (66, 71, 70, 66) – rájátszás után
2. Marc Leishman (ausztrál) 273 (70, 73, 64, 66)
Louis Oosthuizen (dél-afrikai) 273 (67, 70, 67, 69)
4. Jordan Spieth (amerikai) 274 (67, 72, 66, 69)
Jason Day (ausztrál) 274 (66, 71, 67, 70)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik