Golf, Masters: Woodsot idéző történelmi diadal született

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.13. 02:14
null
A szokásos rituálé: a címvédő Bubba Watson felsegíti a győztesnek járó zöld zakót Jordan Spiethre (Fotó: Reuters)
Nem történt fordulat, magyar idő szerint hétfő hajnalban a 21 éves amerikai golfozó, Jordan Spieth nyerte meg az egyesült államokbeli Augustában megrendezett 79. Masters Tournamentet (US Masters), a sportág egyik legnagyobb presztízsű viadalát. A korábbi világelső Tiger Woods nem tudta megismételni előző két napi játékát, és végül holtversenyben a 17. helyen zárta az év első kiemelt (major) tornáját – de az új győztest így is hozzá mérik.

 

Jordan Spieth a két korai birdie-je jelentette előnyt a 7-es szakaszra két bogeyval elherdálta, ennek ellenére jelentős veszélyben egy pillanatig sem forgott a győzelme. Pláne, hogy ezt követően újra „kisimult" a játéka, a következő nyolc szakaszból négyet birdie-vel teljesített, és még úgy is fölényes diadalt aratott, hogy az utolsó lyukba – a négy nap folyamán először – az elvárt négynél több, öt ütéssel terelte be a labdát.

Akkor ugyanis már csak a győzelem mértéke volt kérdéses. Spieth a 15. szakaszon ütött birdie révén olyan eredménnyel állt (19 ütéssel számlált kevesebbet a pályán elvártnál), mint amilyennel a Masters története során még senki. Az utolsó szakasz bogeyja miatt az összesített ütésszáma „csak” tornarekord-beállításként kerül be a nagykönyvbe, de a négy nap során ütött 28 birdie már óriási Masters-rekord.

S hogy történelmi győzelemmel van dolgunk, azt a csütörtöki, pénteki és szombati rekordokon túl abból is leszűrhetjük, hogy 1976, azaz Raymond Floyd nagyszerű diadala óta először – összességében is csupán ötödször – születik „rajt-cél” siker ezen a tornán.

Jordan Spieth a győzelem kivívásának pillanataiban (Fotó: Reuters)
Jordan Spieth a győzelem kivívásának pillanataiban (Fotó: Reuters)

 

Magas labda, ám a statisztikusok nem haboztak leütni: a 21 éves Jordan Spieth a 21 éves – bár 155 nappal fiatalabb – Tiger Woods 1997-ben, első Masters-diadala alkalmával elért 270 ütéses tornarekordját állította be.

Sokat elbíró vállakra került tehát a mindenkori augustai győztesnek járó zöld zakó vasárnap – vajon elbírják-e majd azt a terhet is, ami a Woodsszal való további összehasonlítás mellékterméke?

A Masterst a világranglista negyedik helyén kezdő Spieth korábban nyert már négy tornát az amerikai PGA Touron, ám a mostanihoz fogható sikere még nem akadt. Major versenyen eddig egyszer fért be a top 10-be, tavaly éppen a Mastersen lett holtversenyben második – talán nem véletlen, hogy most Augustában ért fel először a csúcsra, amivel mintegy 1.8 millió dollár is jár.

S ha már szóba került az elmúlt hetekben versenyszünetet tartó, immár a 40. életévében járó Tiger Woods: a korábbi világelső vasárnap ütött egy gyönyörű eagle-t, ám hiába volt mellé két birdie-je is, az öt bogey pluszba vitte az ütésszámát, így a végső sorrendben csak a 17. helyen találjuk a nevét (283 ütés). Az ezúttal szélsőségesen játszó (egy dupla bogey, két eagle és minden, ami közéjük fér...) címvédőét, Bubba Watsonét még lejjebb, a harmincnyolcadikon (289).

Spieth két legközelebbi üldözője, a versenyt korábban háromszor megnyerő amerikai Phil Mickelson és az angol Justin Rose rutinja ezúttal csak arra volt elég, hogy lépést tartsanak a minden ütéstípusban nagyszerűt nyújtó, a nyugalmából a négy nap során kirobbanthatatlan ifjú amerikaival, és végül megosztozzanak a második helyen.

Kétütésnyi távolságban a világelső Rory McIlroy következik, akinek a hetedik szakaszig kellett várnia az első birdie-re, de aztán jött belőle még öt, bogey egy sem, így a negyedik hely és a vasárnapi legjobb ütésszám (66) az övé lett – utóbbi dicsőségben osztozik az ötödik helyen végző japán Macujama Hidekivel.

Az év következő major versenyét, a US Opent június 18. és 21. között rendezik meg az Egyesült Államok észak-nyugati partvidékén, Chambers Bayben.

79. MASTERS TOURNAMENT, AUGUSTA (Augusta National Golf Club)
A pénzdíj: 10 millió dollár. A pálya hossza: 6799 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 72
Az élcsoport végeredménye
1. Jordan Spieth (amerikai) 270 ütés (64, 66, 70, 70)
2. Phil Mickelson (amerikai) 274 (70, 68, 67, 69)
Justin Rose (angol) 274 (67, 70, 67, 70)
4. Rory McIlroy (északír) 276 (71, 71, 68, 66)
5. Macujama Hideki (japán) 277 (71, 70, 70, 66)
6. Paul Casey (angol) 279 (69, 68, 74, 68)
Ian Poulter (angol) 279 (73, 72, 67, 67)
Dustin Johnson (amerikai) 279 (70, 67, 73, 69)

3. VERSENYNAP

Továbbra is Jordan Spieth a főszereplő a férfi golfozók idei első kiemelt (major) versenyén, az egyesült államokbeli Augustában zajló 79. Masters Tournamenten (US Masters): az első két napon szinte hiba nélkül játszó 21 éves amerikai szombaton el-elbizonytalanodott, de négyütésnyit így is megőrzött előnyéből, és ő fut neki első számú esélyesként a vasárnapi záró 18 lyuknak. A szombati játéknapon jutott a rivaldafényből az idősebb generáció jeles képviselőinek is – köztük a Spiethnél kettővel jobbat ütő, a holtversenyes ötödik helyre felkapaszkodó Tiger Woodsnak.

Jordan Spieth a második szakaszon hozta a szokásos (csütörtökön és pénteken is) elkönyvelt birdie-t, ám hogy már őt is nyomasztja a tét, jól jelezte, hogy a hetes szakaszról távoztában birdie-ből és bogeyból is kettő volt már a szombati kártyáján. Az első két forduló 36 szakasza után csupán egy bogey éktelenkedett a kontóján... Az ifjú amerikai innentől megint varázsolt, a 9. és a 16. szakasz között – egy bogey mellett – öt birdie-t ütött, és csak az utolsó előtti szakaszon bekövetkező blokk (rossz elütés, rossz közelítés, rossz putt dupla bogeyért) következménye, hogy nem hatütésnyi fórral vág neki az utolsó napnak.

Persze a meglévő négy is sok, de azért ez nem reménytelen lőtávolság. Különösen, ha olyan „vadászok″ állnak lesben, mint a 2013-ban US Opent nyerő Justin Rose, aki szombaton az utolsó hat szakaszából ötöt birdie-vel teljesítette, vagy az angolhoz hasonlóan hét birdie-t elkönyvelő, a Masterst korábban háromszor megnyerő Phil Mickelson.

Ők ketten, valamint a bogeymentes kört futó, az összesítésben a 12. helyen álló Ian Poulter, az angolok 2012-es Ryder-kupa-hőse osztoztak a nap legalacsonyabb ütésszámán (67).

Szombaton érdemes volt figyelni a jelenlegi és a korábbi világelső játékát is. Napjaink legmagasabban rangsorolt golfozója, Rory McIlroy a második szakaszon elképesztő puttal, több mint tíz méterről ütött eagle-t, majd az első kilencesen begyűjtött két birdie-t is. A 15-ösig újabb két birdie következett, csakhogy a 16-oson „bekövetkező″ bogeynak fékező hatása volt: jött egy bogey a 18-ason is, így két tavalyi (és két korábbi) major győzelme mellé McIlroy aligha ezen a hétvégén teszi hozzá a következőt.

Tiger Woods játékára továbbra is tömegek kíváncsiak (Fotó: Reuters)
Tiger Woods játékára továbbra is tömegek kíváncsiak (Fotó: Reuters)

A korábbi világelső, jelenleg azonban csak a világranglista 111. helyen álló Tiger Woods sem pályázik valós eséllyel a végső győzelemre – tízütésnyi hátrányban van –, de a játéka folyamatosan javul, és akárhogyan is, 2005 óta először fut olyan Masterst, hogy az első három fordulóból kettőt 70 ütés alatt teljesít. (Abban az évben nyerte meg negyedszer, eddig utoljára a kedvenc versenyei közé tartozó augustait.)

A szombati 68-at nagyszerű kezdéssel alapozta meg, a második és a negyedik szakasz között három birdie-t ütött – a par 3-as négyesen mindössze húsz centin múlt a hole-in-one –, majd a 13-asig jött két újabb birdie. McIlroyhoz hasonlóan neki is volt egy kihagyása (bogey a 14-esen), és bár ezt rögtön „rendbe tette″ egy birdie-vel, az utolsó szakaszra is jutott egy bogey.

A címvédő Bubba Watson két homokakadályban is kényszerű látogatást tett a szombati első szakaszán, tripla bogeyval kezdett (az elvárt négy helyett hét ütéssel terelte a labdát a lyukba), és kész csoda, hogy rendkívül hullámzó napja végén csupán eggyel ment pluszba. Ritkán fordul elő, hogy egy golfozó hét birdie-vel megspékelt körben elmarad az elvárt ütésszámtól – vele ez történt, a triplát később követő öt bogeynak ez volt az ára. Watson 215 ütéssel a 25. helyen áll, nem maradt esélye a címvédésre.

79. MASTERS TOURNAMENT, AUGUSTA (Augusta National Golf Club)
Az élcsoport a 3. forduló után

1. Jordan Spieth (amerikai) 200 ütés (64, 66, 70)
2. Justin Rose (angol) 204 (67, 70, 67)
3. Phil Mickelson (amerikai) 205 (70, 68, 67)
4. Charley Hoffman (amerikai) 206 (67, 68, 71)
5. Rory McIlroy (északír) 210 (71, 71, 68)
Tiger Woods (amerikai) 210 (73, 69, 68)
Kevin Streelman (amerikai) 210 (70, 70, 70)
Kevin Na (amerikai) 210 (74, 66, 70)
Dustin Johnson (amerikai) 210 (70, 67, 73)

2. VERSENYNAP

Jordan Spieth folytatta álomszerű szereplését a férfi golfozók idei első kiemelt (major) versenyén: a 21 éves amerikai játékos a csütörtöki 64 után pénteken 66 ütéssel teljesítette a 18 szakaszos pályát az egyesült államokbeli Augustában zajló 79. Masters Tournamenten (US Masters), két nap után fölényesen vezet – és megdöntött, beállított több rekordot. A korábbi világelső Tiger Woods javított az első naphoz képest, ő is részt vehet a hétvégi játékban.

Jordan Spieth (Fotó: Reuters)
Jordan Spieth (Fotó: Reuters)

Jordan Spieth bogeymentes, hat birdie-vel kiválóvá tett fordulót teljesített pénteken, 66 ütéses teljesítménye megint a nap legjobbja volt. Csütörtökön egyedül az övé volt a napi rekord, pénteken csatlakozott hozzá két honfitársa, a holtversenyben a nyolcadik helyen álló Kevin Na és Ryan Moore.

A rendkívüli tehetségét hihetetlenül megfontolt, korát meghazudtolóan nyugodt játékkal kivirágoztató Spieth két napot összegző 130 ütéses eredménye 14-gyel jobb a pályán elvárt értéknél, márpedig ilyen jól még senki sem állt fél távnál a Masters történetében. Az eddigi rekordot (131) Raymond Floyd állította fel 1976-ban, ő fölényesen meg is nyerte azt a viadalt. Spieth ötütéses előnye szintén Masters-csúcs.

De folytathatjuk: kiemelt (major) versenyen – US Masters, US Open, British Open, PGA Championship – még nem született ennél jobb eredmény az első két nap során. Spieth előtt a német Martin Kaymer (2014, US Open), az amerikai Brandt Snedeker (2012, British Open) és az angol Nick Faldo (1992, British Open) állt 130 ütéssel az első két forduló után – szóval itt rekordbeállítással van dolgunk. (Érdekesség, hogy Kaymer és Snedeker már kénytelen volt befejezni szereplését az idei Mastersen – a német 151, az amerikai 147 ütéssel.)

Spieth kiváló formáját érzékelteti, hogy a két kiváló Masters-köre előtti 12 fordulóját is par alatt fejezte be a legnagyobb presztízsű körversenyen, az amerikai PGA Touron – és hétszer hatossal kezdődött az ütésszáma.

De nem csak Spieth írt új fejezeteket a rekordkönyvbe: a pénteki versenynap első szakaszán elkönyvelt bogeyval lépéshátrányba kerülő Dustin Johnson a folytatásban három eagle-t ütött – márpedig korábban sohasem fordult elő a Mastersen, hogy egy játékos egy fordulón belül három lyukba is az elvártnál kettővel (!) kevesebb ütéssel juttassa be a labdát.

Johnson társaságában további két amerikai, Charley Hoffman és Phil Mickelson, valamint két angol, Justin Rose és Paul Casey alkotja a közvetlen üldözőbolyt 36 szakasz után.

Tiger Woods a csütörtöki 73 után pénteken 69-et ütött (négy birdie, egy bogey), a vártnál magabiztosabban teljesítette a cutot, és a holtversenyes 19. helyen kezdheti a hétvégi játékot. Hozzá hasonlóan 142 ütéssel áll a címvédő Bubba Watson (71, 71), valamint a világranglistát vezető Rory McIlroy, aki a kieséssel fenyegető katasztrofális pénteki első kilencesét négy birdie-vel és egy eagle-lel feledtette a folytatásban (71, 71).

A mezőnyfelező szintet (cut) 146 ütés alatt húzták meg, a 97 indulóból 55-en maradtak versenyben. Kiesett többek között az említett Kaymer, Snedeker, tovább a volt világelső angol Luke Donald (147) és az amerikai Tom Watson (152), aki csütörtöki remek Masters-korrekordja (65 évesen 71 ütés) után pénteken csak 81 ütésből tudta abszolválni a 18 lyukat.

Folytatás szombaton, eredményhirdetés vasárnap.

79. MASTERS TOURNAMENT, AUGUSTA (Augusta National Golf Club)
Az állás a 2. forduló után

1. Jordan Spieth (amerikai) 130 (64, 66)
2. Charley Hoffman (amerikai) 135 (67, 68)
3. Justin Rose (angol) 137 (67, 70)
Dustin Johnson (amerikai) 137 (70, 67)
Paul Casey (angol) 137 (69, 68)
6. Phil Mickelson (amerikai) 138 (70, 68)

1. VERSENYNAP

Az amerikai Jordan Spieth a viadal történetének egyik legjobb nyitókörével (64 ütés) kezdte a férfi golfozók idei első kiemelt (major) versenyét, a 79. Masters Tournamentet (US Masters) az egyesült államokbeli Augustában magyar idő szerint péntekre virradóra. Az eseményt egyfajta újrakezdésnek tekintő Tiger Woods lemaradása egy nap után kilencütésnyi.

A világranglista negyedik helyén álló Jordan Spieth kiváló formában érkezett Augustába – a legutóbbi három versenyén egy első és két második helyezést ért el –, és ezt demonstrálta is: Tiger Woods 2011-es bravúrja óta ő az első, aki egy Masters-fordulóban kilenc birdie-t ütött, azaz kilenc lyukba is az elvártnál eggyel kevesebb ütéssel juttatta be a labdát (ezekből hatot egy mesés szériában, hét szakaszon belül ért el).

A 21 éves amerikai játékos mindössze a negyedik golfozó, aki 64 vagy még kevesebb ütéssel kezdi a Masterst. Legutóbb ez az ausztrál Greg Normannek sikerült, ő pályacsúccsal (63) ért be a klubházba 1996-ban – igaz, emlékezetes utolsó napi összeomlása következtében végül csak második lett Nick Faldo mögött.

Spieth mögött az angol Justin Rose, az amerikai Charley Hoffman, a dél-afrikai Ernie Els és az ausztrál Jason Day áll a második helyen 67-67 ütéssel az első versenynap után.

A karrier Grand Slamre hajtó világelső, a legutóbbi két major tornát megnyerő északír Rory McIlroy és a címvédő amerikai Bubba Watson 71 ütéssel kezdett, akárcsak utóbbi szeniorkorú névrokona, az igencsak fiatalos tempóban rajtoló Tom Watson.

A korábbi kétszeres győztes amerikai golfozó csütörtökön a viadal történetének legidősebb játékosa lett, aki par alatt – azaz a pályán elvártnál (72) kevesebb ütéssel – teljesítette a golfozók körében áhítattal emlegetett augustai 18 szakaszt. A 65 éves Watson előtt Sam Snead volt a csúcstartó: ő 1974-ben, 61 évesen ütött 71-et.

A 2008 óta egyetlen kiemelt (major) tornát sem nyerő Tiger Woods első napja átlagosra sikerült: a korábbi világelső az első lyukon bogeyt ütött, és bár ezt rögtön birdie-vel ellensúlyozta, végül előbbiből gyűjtött többet (4–3), így a pályán elvárt ütésszámnál eggyel magasabb (73) kellett neki a 18 szakasz teljesítéséhez. Az idén eddig alig versenyző, a Mastersre edzések tömkelegével készülő Woods holtversenyben a 41. helyen áll a 97 tagú mezőnyben, nagyjából azon a határon, ahol helyi idő szerint péntek este meghúzzák majd a mezőnyfelező szintet; aki a cut felett lesz, folytathatja, aki alatta, kiesik.

A 79. alkalommal megrendezett Masters csütörtöktől vasárnapig tart.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik