FITEQ: mostantól már a parateqball is hódít

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.03.29. 10:27
null
Megszületett a parateqball (Fotó: FITEQ)
A Nemzetközi Teqballszövetség (FITEQ) hivatalosan is bejelentette a teqball para változatának, a parateqballnak a születését.

Egy, a közelmúltban a világviszonylatban is egyre sikeresebb és népszerűbb magyar fejlesztésű sportág, a teqball mellett már a parateqball is elindult világhódító útjára.

Mostantól a mozgássérült sportolók is kipróbálhatják, sőt versenykörülmények között is űzhetik majd ezt a nagyszerű sportot, akár mankóval, akár protézissel él a sportoló, melyekre külön szabályrendszer vonatkozik. Valamint a parasportban is újításnak számít, hogy a parateqball szabályrendszere lehetővé teszi olyan páros mérkőzést, amelyben páronként egy ép és egy parasportoló játszik.

A parateqball globális és hazai fejlődésének érdekében, a FITEQ szorosan együttműködik a Magyar Paralimpiai Bizottsággal és számos más partnerrel, akik szintén elhivatottak az inkluzivitás üzenetének előmozdítása mellett. A FITEQ célja, hogy a teqball hamarosan olimpiai sportággá váljon, a parateqball bemutatásával pedig megnyílt a lehetőség arra, hogy egy magyar parasportág pedig bekerüljön a paralimpia programjára.

A FITEQ hírleveléből kiderül, két parateqball osztályt különböztetnek meg: Para Teqball Sport Class 1 (PTBSC1), azon sportolók számára, akiknek tartósan mankók használatára van szüksége, és a Para Teqball Sport Class 2 (PTBSC2), melybe a protézist használó játékosok tartoznak. A későbbiekben a FITEQ ezt az osztályozást bővíteni kívánja, hogy minél többen versenyezhessenek az elit versenyeken. Azonban egyelőre a FITEQ hisz abban, hogy ezen két osztály létrehozásával hozzájárul az egyenlőség és a befogadás kultúrájához, elit és kezdő szinten egyaránt, ahol a teqball és a parateqball játékosok együtt élvezhetik a teqball mozgalmat.

„Amikor arra gondolok, hogy számomra mit jelent a sport, a szenvedély, az ambíció, az egyenlőség, a sokszínűség és a befogadás kifejezések jutnak eszembe – nyilatkozta az indulásról a FITEQ elnöke, Borsányi Gábor. – A sport lényege, hogy mindenkié, kortól, képességtől és társadalmi háttértől függetlenül. Ahhoz, hogy a teqball ehhez hű maradjon, és megfeleljen azon törekvésünknek, hogy ez a sport mindenkié, lehetőséget kell biztosítanunk minden feltörekvő „teqernek", hogy élvezhesse a világ leggyorsabban növekvő sportját. A parateqball hivatalos szabályzatának elindításával utat nyitunk rejtett tehetségeknek, hogy elit szintű versenyeken jelenhessenek meg. Hisszük, hogy ezzel a teqerek új generációját tudjuk inspirálni, hogy elérjék a bennük lévő potenciált, bármilyen szint is legyen az. Együtt, nagyot fogunk álmodni, és megmutatjuk a világnak, hogy a teqball mindenkié.“

A para teqball is a FITEQ azon alapvető célját szolgálja, hogy egy olyan sportot és életmódot teremtsenek, ami mindenki számára nyitott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik