Fejbe lőtték, kómában volt, megvakult, aranyat nyert

M. G.M. G.
2015.06.27. 08:05
null
Ilham Aliyev azeri elnök és Ilham Zakiyev
Az Azerbajdzsánban zajló 1. Európai Játékokon a pénteki versenynap embere egyértelműen a vak azeri cselgáncsozó, Ilham Zakiyev volt, aki érvényesítve a papírformát nyert a látássérültek +90 kilogrammos súlycsoportjában.

Zakiyev sztorija elképesztő: egy hónappal a 19. születésnapja előtt katonai járőrszolgálatot teljesített Hegyi-Karabahban, amikor egy örmény oldalon harcoló mesterlövész fejbe lőtte. A golyó keresztülment a koponyáján (a bal oldalon ment be, a jobbon jött ki), Zakiyev öt napig kómában volt és megvakult.

Zakiyev korábban is versenyszerűen cselgáncsozott, és ezzel látása elvesztése után sem hagyott fel. Kétszeres paralimpiai bajnok, kétszeres világbajnok, hatszoros Európa-bajnok és most már Európai Játékok-győztes is.Mellesleg hatalmas közönségkedvenc és a Neftci Baki labdarúgócsapatának vehemens szurkolója – tökéletes helyi hős.

„Azerbajdzsán erre várt, megígértem az elnöknek, hogy nyerek, és nyertem is. Két küldetésem volt az Európai Játékokon: az egyik, hogy meggyújtsam a lángot a nyitó ceremónián, a másik, hogy eljussak az aranyéremig. Mindkettő sikerült. A kisfiam, Hamza ma ünnepli a születésnapját, ráadásul Azerbajdzsán fegyveres erőinek napján nyertem aranyat – tökéletes ajándéknak tűnik!” – így Zakiyev.

Ilham Aliyev azeri elnök természetesen nem hagyta ki a lehetőséget, hogy ő adhassa át az aranyérmet, a kicsit lehangoló csupán az volt a sztoriban, hogy a (kirendelt? kiutaztatott?) azeri szurkolótábor buszokkal villámgyorsan elhagyta Zakiyev győzelme után a Heydar Aliyev Arenát, így a további cselgáncshelyosztók minimális érdeklődés mellett zajlottak.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek