EYOF: Halász Bence arany-, Gercsák Szabina ezüstérmes

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.18. 19:43
Az Európai Ifjúsági és Olimpiai Fesztivál (EYOF) csütörtöki versenynapján a Szombathelyi Dobó SE atlétája, Németh Zsolt tanítványa, Halász Bence – a szerdai kalapácsvető-arany után ismételve – diszkoszvetésben arany-, a cselgáncsozó, Gercsák Szabina (Hell-MJC Miskolc, edzője Flórusz János) ezüstérmet szerzett.

Az elutazáskor egy aranyéremben bizton reménykedett a magyar küldöttség. Nem alaptalanul, hiszen a cselgáncsozó Gercsák Szabina a közelmúltban nyerte meg korosztálya Európa-bajnokságát. A hollandiai EYOF-on is úgy menetelt előre a 63 kg-os súlycsoport mérkőzésein, ahogy az várható volt tőle. Az első fordulóban még erőnyerő volt, majd olasz, szerb és brit riválisát is ipponnal győzte le – tájékoztatott a Magyar Olimpiai Bizottság sajtóirodája. A másik ágon a hazaiak kedvence, Lisa Mullenberg jutott be a fináléba. A két versenyző épp a már említett kontinensviadalon csapott össze a döntőben, amely akkor magyar győzelemmel ért véget. A találkozó egyetlen intéssel fejeződött be, ezt is Gercsák kapta, így a holland lett a súlycsoport győztese. A magyar lány csalódottan hagyta el a tatamit, s az sem vigasztalta, hogy a mérkőzést látott szakemberek szerint bárhol más helyen ezt a találkozót ő nyerte volna meg.

„A mérkőzés előtt az edzőm mondta, hogy vigyázzak, mert hazai pálya, és inteni fognak... Egy holland lánnyal kerültem össze a döntőben, őt az Eb-n ipponnal vertem, mint a mai nap során minden ellenfelemet. Az utolsó fél percben megintettek. Idén még senki sem vert meg a saját korosztályomban, úgy érzem, az ifiknél mindenkinél egy lépéssel feljebb vagyok... Ez a holland lány nem jobb nálam, következő alkalommal megint meg fogom verni! Megpróbálom túltenni magam rajta, igyekszem a vb-re felkészülni, és aranyat hozni onnan” – mondta az ezüstérmes Gercsák Szabina.

A nap másik magyar indulója, Sárhegyi Gábor (73kg) a szlovén Hojakkal csapott össze, s minimális különbséggel, egy jukóval alul maradt.

Kézilabdában megtáltosodtak a magyar lányok. Az előző napi, svédek elleni döntetlen után az 5–8. helyért folyó helyosztón hét góllal győzték le a norvégokat, s pénteken az ötödik helyért mérkőzhetnek.

Tornában a fiúk egyéni összetett versenyén Kardos Botond az előkelő hatodik helyen zárta a viadalt. A hat szer közül ugrásban kapta a legmagasabb pontokat (ugrás: 14.00, talaj: 13.8, ló: 13.35, gyűrű: 13.6, korlát: 13.65, nyújtó: 13.05, összesen 81,45 pont). Az már korábban eldőlt, hogy a magyar tornász talajon, lovon és korláton is finalista.

Az atlétikai stadionban a két magyar EYOF-győztes ismét megmutathatta magát.

Halász Bence diszkoszvetésben már az első sorozatban hatvan méter fölé dobta a szert. A 61.13-as idei legjobb eredményét később senki sem tudta megközelíteni, és biztosan szerezte meg második EYOF-aranyérmét a magyar atléta Utrechtben.

„Az első dobásra felszívtam magam, ha az jól sikerül, a többieket be lehet rezeltetni, gondoltam. Az első 61.13 lett. Az első négy sorozat még jól sikerült, az utolsó kettőre kiengedtem fejben, már örültem az aranyéremnek. Volt nehézség, küzdenem kellett, de a forgatókönyv szerint így kellett jönnie! Európában a korosztályomban én vagyok a legjobb, de a világranglistán a hetedik helyen állok. A kalapács volt a nagyobb kihívás, abban vagyok bizonytalanabb, de az a győzelem megadta az önbizalmat. Ha a kalapács sikerül, tudom, a diszkosz is jól fog menni. A versenyek a felnőtt ob-val folytatódnak, jövőre ifi olimpia – ez a nagy cél, ott minél jobb eredményt elérni!” – nyilatkozta a kétszeres EYOF-győztes Halász Bence.

Bácskay Zsófia súlylökésben a harmadik sorozat zártával még a második helyen állt (15.00), de a montenegrói Radosovics a negyedik (15.79), illetve a holland Konig (15.23) az ötödik sorozatban túldobta őt, így meg kellett elégednie a negyedik helyezéssel.

Magasugrásban Kovács Emma egy centivel túlugorva idei legjobbját, 172 cm-rel a tizedik lett. A 7–10. helyezések között csak a kevesebb kísérletek száma döntött, s ebben a magyar lány volt a kevésbé sikeres, hiszen a 168 és 172 cm magasságon is csak harmadszorra jutott át, míg ellenfelei ezt kevesebb rontással teljesítették.

A gerelyhajító Prima Balázs a fináléban 63.83 méteres hajításával a negyedik helyen fejezte be a versenyt.

A 4-szer 100 méteres fiú váltóban Nagy Csaba Olivér, Schmidtka Vince, Szabó Dániel és Pálmai Márk futamgyőztesként, a hatodik idővel jutott a pénteki döntőbe.

Az uszodában két döntőben és négy középdöntőben voltak érdekeltek a magyarok. Juhász Janka (400 m gyors), Drigán Zoltán (200 m pillangó) egyaránt az ötödik helyen végzett. Varga Dominik (100 m hát), Szucsik Bence (100 m gyors), Felkai Boglárka (100 m pillangó) és Török Eszter (100 m mell) a középdöntőből sikerrel jutott a pénteki döntőbe. Valler Bence 1500 méteren 15. lett.

A kerékpárosok csütörtöki mezőnyversenyében Borissza Johanna Kitti 68., míg Gyöngyösi Kevin Márk a 77. helyen ért célba.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik