Elismerés: idén is kiosztották a Szepesi- és az Östreicher-díjat

Vágólapra másolva!
2020.08.18. 15:57
Idén is kiosztották a Szepesi-díjat és az Östreicher-díjat: Lakat T. Károly és a néhai Ladinszky Attila párja, Bodor Ágnes az idei díjazott.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG! (Fotók: Tumbász Hédi)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG! (Fotók: Tumbász Hédi)

Hatodik alkalommal rendezte meg a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány a Szepesi- és az Östreicher-díj átadását. A keddi ünnepségnek, a hagyományoknak megfelelően, az Üllői úti Fradi-stadion adott helyet, ahol 75 évvel ezelőtt, 1945. augusztus 20-án góllal mutatkozott be a válogatottban Puskás Ferenc, a magyar–osztrák meccs rádiós riportere pedig – a szintén első meccses – Szepesi György volt. Az alapítvány 2015-ös életre hívásakor az volt a cél, hogy a Szepesi-díjjal egy, a magyar futball ügye iránt elkötelezett labdarúgót, az Östreicher-díjjal pedig olyan hozzátartozót jutalmazzanak, aki egy már elhunyt neves labdarúgó sikeres pályafutást segítette. Az alapítványtevő Puskás Ferencné szándéka szerint mindkét díj egy-egymillió forint pénzjutalommal jár, amelyet Erzsébet asszony az első évre biztosított, sajnos az átadó ünnepséget már nem élhette meg.

Szirmák Botond (balra) és Szöllősi György között Lakat T. Károly, aki idén megkapta a Szepesi-díjat (Fotó: Tumbász Hédi)
Szirmák Botond (balra) és Szöllősi György között Lakat T. Károly, aki idén megkapta a Szepesi-díjat (Fotó: Tumbász Hédi)

Az eddigi díjazottak

Szepesi-díj:
2015: Novotny Zoltán
2016: Hajdú B. István
2017: Gulyás László
2018: Vass István Zoltán
2019: Török László
2020: Lakat T. Károly

Östreicher-díj:
2015: Czibor Zoltán húga, Czibor Zsuzsanna
2016: Tóth Mihály felesége és lánya, Zsófia
2017: Deák Ferenc özvegye, Diósy Ilona
2018: Várady Béla özvegye, Gazdag Judit
2019: Lantos Mihály özvegye, Beretvás Mária
2020: Ladinszky Attila párja, Bodor Ágnes

Szöllősi György, az alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében emlékeztetett, a pénzjutalom fedezetét ezt követően egyszer Csányi Sándor, míg kétszer-kétszer Mészáros Lőrinc és Bélteky Róbert biztosította, míg az idei évtől a Provident Pénzügyi Zrt. állt a díj mögé, amelynek képviseletében Szirmák Botond vezérigazgató volt jelen. Lapunk főszerkesztője beszélt arról is, hogy legutóbbi díjátadó óta eltelt esztendőben – a futball-legenda emlékének ápolása jegyében – megnyílt a Puskás Aréna, bajnoki bronzérmes és El-résztvevő lett a Puskás Akadémia felnőttcsapata, a FIFA21 globálisan népszerű videojáték „ikonjai” közé bekerült Öcsi bácsi is, és augusztus 20-án lesz a Puskás Ferencről szóló musical bemutatója. A szereplőgárdából az Östreicher Emit alakító Szerednyey Béla személyesen is részt vett a díjátadón.

A Szepesi-díjat ez évben Lakat T. Károly kapta. A 70 éves sportújságíró 1970 és 1983, valamint 1990 és 1997 között volt lapunk munkatársa, illetve futballrovatának vezetője, jelenleg pedig a Fourfourtwo magazin állandó jegyzetírója. Összesen három olimpiáról, két futball-vb-ről és három labdarúgó Eb-ről tudósított, tíz futballkönyv szerzője, illetve társszerzője. Laudációjában Borbély Zoltán ügyvéd-sportújságíró elmondta, édesapja, az edzőlegenda Lakat Károly révén családilag is szoros szálak fűzték a rádiós ikonhoz. Az Östreicher-díjat az idén májusban elhunyt Ladinszky Attila élettársa, Bodor Ágnes iparművész vehette át. A Belga és Spanyol Kupa-győztes, belga bajnok és gólkirály csatárzseni pályafutását a korábbi szövetségi kapitány, Gellei Imre idézte fel, Kenderesi István, a Vasas hajdani kapusa, aki emigrálását követően Hollandiában és Belgiumban is védett, pedig videóüzenetet küldött.

A néhai Ladinszky Attila párja, Bodor Ágnes vehette át az Östreicher-díjat Genzwein Ferenctől, a Testnevelési Egyetem kancellárjától (Fotó: Tumbász Hédi)
A néhai Ladinszky Attila párja, Bodor Ágnes vehette át az Östreicher-díjat Genzwein Ferenctől, a Testnevelési Egyetem kancellárjától (Fotó: Tumbász Hédi)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik