EJ: túlórában kaptak ki a 3x3-as kosarasok Minszkben

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
2019.06.21. 09:25
null
A magyarok számára is elkezdődött az Európai Játékok Minszkben (Fotó: AFP)
A csere nélkül játszó és hősiesen küzdő 3x3-as kosárlabda-válogatott hosszabbítás után, egyetlen ponttal maradt alul a csehekkel szemben péntek délelőtt a minszki Európai Játékok első magyar érdekeltségű eseményén.

Péntek reggel, a hivatalos megnyitó előtt tizenegy órával a magyar csapatnak már meg is kezdődött a II. Európai Játékok Minszkben. Amíg Banda Árpád az íjászok rangsorolóján állt lőállásba, addig a B-csoportban helyet kapó 3x3-as kosárlabdacsapat az első mérkőzésére készülődött a csehek ellen.

Nem a legjobb előjelekkel, ugyanis a benevezett négy játékosból csak három utazott el Minszkbe, mivel Wéber Fruzsina az utolsó pillanatban megsérült. Így aztán Benke Sára, Böröndy Vivien és Jáhni Zsófia csere nélkül kényszerül végigjátszani minden mérkőzését.

A szervezők a hőségre és az esetleges esőzésre gondolva eleve sátorral fedték a kosárlabdapályát, így aztán nagyon nagy viharnak kellene megérkeznie ahhoz, hogy az időjárás miatt megszakadjon a program. Az érdeklődés megvan a játékok iránt, a péntek reggeli, első mérkőzésekre erős fél ház jött össze a lelátókon.

Miután a németek 21–8-ra legázolták a románokat (az összecsapások tíz percig vagy az egyik fél huszonegyedik pontjáig tartanak), máris következett a mieink első mérkőzése. A magyar csapat a hetedik helyet foglalta el az előzetes rangsorban, míg a csehek a tizediket, de a rangsoroláskor még négy játékossal számolt mindenki.

Mondjuk, a magyar játékosokat a kezdéskor pont nem zavarta, hogy eggyel kevesebben vannak.

Kintről Böröndy Vivien és Benke Sára, a palánk alatt pedig Jáhni Zsófia zilálta szét a csehek sorait, akik külső, két pontot érő dobásokkal próbáltak felzárkózni – sikerrel, hiszen 10–5-ös magyar vezetés után 10–10-et mutatott az eredményjelző. Ekkor azért már fáradni látszottak a mieink, a frissebb csehek át is vették a vezetést. A folytatásban felváltva potyogtak a kosarak, és már ekkor biztosra vehettük, hogy kiélezett végjátékot látunk. A tízperces játékidő 18–18-as döntetlennel zárult, így jöhetett a hosszabbítás, melyet az egyik fél második pontjáig játszottak.

Jáhni gyorsan dobott egy kosarat, majd – mivel a szervezőknek fogalmuk sem volt a szabályokról – megállt a játék egy támadófault után. A folytatásban mindkét csapat nagyjából tízszer nyerhette volna meg a mérkőzést, mire a csehek is betaláltak egyszer. Aztán jött egy magyar fault, a csehek két büntetőhöz jutottak, és az elsőből megnyerték a mérkőzést.

A magyar válogatott hatalmas küzdelemben maradt alul 20–19-re, szomorkodtak is a mieink a mérkőzést követően.

„A szívünk vitt minket előre, de amikor a test elfárad, akkor már nehéz koncentrálni – mondta a végjátékról Böröndy Vivien. – Az ellenfél is látta, hogy hárman voltunk, tudatosan fárasztottak minket, igyekeztek minél több ütközést kiharcolni. Volt már ilyenben részünk, próbáljuk okosan megoldani, jó ütemben kikérni az időnket, de azért más, mintha négyen lennénk. A tíz ötös vezetésünk után éreztük, hogy kezdünk fáradni, az volt a fordulópont.”

A magyar válogatott szombaton magyar idő szerint 10.25-kor a németekkel, majd 12.15-kor a románokkal csap össze a csoportkörben.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek