Dopping: két pekingi és egy londoni dobogóst zárt ki a NOB

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.04.05. 20:19
Két birkózót kizárt a 2008-as, egy súlyemelőt pedig a 2012-es nyári játékokról, és törölte az ott elért eredményüket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a doppingminták újraelemzése nyomán.

Az üzbég Artur Tajmazov a szabadfogásúak 120 kilogrammos súlycsoportjában aranyérmes volt Pekingben, ettől most megfosztották. Ugyanebben a kategóriában Aubéli Ottó nyolcadik lett úgy, hogy a negyeddöntőben kikapott, majd legyőzőjét Tajmazov az elődöntőben megállította, így a magyar birkózó nem küzdhetett a bronzéremért.Artur Tajmazov a szabadfogásúak 120 kilogrammos súlycsoportjában aranyérmes volt Pekingben, ettől most megfosztották. Ugyanebben a kategóriában Aubéli Ottó nyolcadik lett úgy, hogy a negyeddöntőben kikapott, majd legyőzőjét Tajmazov az elődöntőben megállította, így a magyar birkózó nem küzdhetett a bronzéremért.

Az ugyancsak szabadfogású ukrán Vaszil Fedorisinnak a 60 kilósok között a kínai fővárosban nyert ezüstjét kell visszaszolgáltatnia.

Szintén második helyét veszíti el a NOB határozatának értelmében az orosz Szvetlana Carukajeva, aki Londonban a női 63 kilós súlyemelők között lett ezüstérmes.

Mindhármuk mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó turinabolt mutatták ki.

A londoni és a pekingi olimpiához kötődően már több mint száz megismételt elemzés hozott pozitív eredményt. Az újbóli tesztekre azért kerülhet sor, mert időközben új ellenőrzési módszereket dolgoztak ki, illetve akkor még nem ismert szereket is ki tudnak már mutatni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik