Dopping: Iszinbajeva az Orosz Ügynökség bizottságának elnöke

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.03.09. 16:26
Jelena Iszinbajevát választották meg az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) felügyelőbizottságának elnökévé.

A rúdugrás kétszeres olimpiai bajnokát az Orosz Olimpiai Bizottság decemberben jelölte a hétfős testületbe, és két napja döntöttek a bekerüléséről.

A 34 éves Iszinbajeva, aki 2004-ben és 2008-ban nyert ötkarikás aranyat, a 2012-es játékokon pedig bronzérmes lett, tavaly jelentette be visszavonulását, miután az orosz atlétákat sújtó eltiltás miatt nem versenyezhetett a Rio de Janeiró-i olimpián.

A RUSADA az orosz kormány kedden bejelentett döntése értelmében három esztendőn át évente csaknem 557 millió rubeles (2.8 milliárd forint) támogatást kap a központi költségvetésből. A rendelet rögzíti, hogy a pénzt a dopping sportbeli alkalmazásának megelőzésére, a tiltott szerek és módszerek elleni harcra, az orosz válogatottak ellenőrzésére kell fordítani.

A RUSADA aznapi újjáalakuló ülésén lemondott tisztéről Anna Anceliovics, a 2015 decembere óta hivatalban lévő főigazgató. Utódját később, a moszkvai bejelentés szerint pályázati úton választják ki.

A sportért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes, Vitalij Mutko egy hónapja az R-Szport orosz hírügynökségnek elismerte, hogy a RUSADA a múltban sok visszaélést, szabályszegést követett el, és bár az elmúlt évben az oroszországi helyzet javítása érdekében sokat tettek, a jelek szerint azonban nem eleget.

Fenntartotta például az orosz atlétákra kimondott versenytilalmat az IAAF, a sportág nemzetközi szövetsége, amely 2015 novemberében meghatározatlan időre függesztette fel az orosz szövetség tagságát, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban szisztematikus doppingolás zajlik. Ezzel összefüggésben leminősítette a RUSADA-t.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik