Dopping: 2018-ig bevezetik a független ellenőrző rendszert

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.12.10. 16:22
A 2018-as téli játékokig létrehoznak egy független rendszert, amelyben már nem a sportszövetségek, hanem kizárólag a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) végzi majd a doppingellenőrzéseket – közölte csütörtökön a végrehajtó bizottság háromnapos lausanne-i ülését követően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

Az új szisztéma része lesz, hogy a rendszer felállása után csak a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) határoz majd a büntetésekről.

A NOB ezzel a lépéssel többek között az orosz atlétákat érintő doppingbotrányra reagált, az ottani rendszerben a sportolók, edzők, orvosok mellett állami hatóságok és doppingellenőrző laborok is részt vettek a csalásokban.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét, ennek értelmében az ország atlétái jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem indulhatnak, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, s ha a döntés nem változik, a jövő nyári riói olimpián sem lehetnek ott.

A NOB csütörtökön egyben azt a szándékát is bejelentette, hogy a 2016-os olimpia előtt kiterjeszti a versenyen kívüli ellenőrzéseket, a mintákat pedig új technológiával analizálja majd.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik