Darts-vb: Van Gerwen is a négy között, meccsén vér is folyt

Vágólapra másolva!
2019.12.29. 21:52
null
Michael van Gerwen (Fotó: Live Darts Twitter)
A címvédő Michael van Gerwen 5:2-re legyőzte a litván Darius Labanauskast a profi dartsozók Londonban zajló PDC-világbajnokságának vasárnapi negyeddöntőjében, így bejutott a legjobb négy közé. A program további részében Nathan Aspinall izgalmas mérkőzésen győzte le Dimitri Van den Berghet, Peter Wright a torna második legjobb átlagát produkálva múlta felül Luke Humphrise-t, míg az utolsó negyeddöntőben Gerwyn Price nagyon simán lépett túl Glen Durranten. Az elődöntőben Van Gerwen–Aspinall és Wright–Price csatát rendeznek hétfőn az Alexandra Palace-ban.

 

 

VAN GERWEN–LABANAUSKAS 5:2

A késő esti program első mérkőzésének első perceiben Michael van Gerwennek 158-as kiszállója is akadt, a nyitó szettet mégis Darius Labanauskas nyerte meg, sőt a másodikban is vezetett 2:1-re, de a nehéz helyzetbe keveredő holland fordított, és dupla 18-cal egyenlített.

A harmadikat Van Gerwen 180-nal kezdte, és litván ellenfelének más problémája is akadt: figyelmetlenül szedte ki nyilait a táblából, megsérült az egyik ujja – szerencséjére nem a dobó jobb, hanem a bal kezén. Miközben a vérző sebét ellátták, Van Gerwen gyakorolt egy kiadósat, és egy 11 nyilas leget is produkálva behúzta a szettet.


A negyedik szett nagyon egyértelmű volt (Van Gerwen 114.69-es átlaggal nyerte meg!), az ötödiket elvitte a szépen talpra álló Labanaukas, sőt a hatodikban is volt esélye: két 180-as után karnyújtásnyira volt a kilencnyilas, azonban 17-ről kilenc (!) nyíllal sem tudott kiszállni – ekkora esélyt pedig Van Gerwen csukott szemmel is kihasznál, törvényszerűen lett az övé szett.


A hetedik szettben Van Gerwen már a meccsért ment, és meg is nyerte – de hogyan… Labanauskas keze ezúttal 16-nál remegett meg, csakhogy hatalmas füttykoncert közepette a 32-ről próbálkozó holland is elrontott három meccsnyilat. A litván négyről sem boldogult, Van Gerwen is veszni hagyott két újabb meccsnyilat – a harmadikat aztán a helyére dobta…

 

ASPINALL–VAN DEN BERGH 5:3

Az idei darts-világbajnokság első negyeddöntője némi meglepetéssel kezdődött: a 29. kiemelt Dimitri Van den Bergh simán, 3:0-lal elvitte az első szettet a 12. kiemelt Nathan Aspinall ellen, aki ugyan jobb átlaggal (95.73) dobott ekkor, de pocsékul kiszállózott (0/7), míg a belga 92.02-es átlaggal de biztosabb kiszállókkal (3/6) jeleskedett.

A második szett gyökeres változást hozott: mindketten szórni kezdték a 180-akat, de miközben Van den Bergh átlaga 90 alá esett, addig Aspinall 108 fölötti átlagot produkált, és helyrezökkentek a kiszállói is, így 3:1-re vitte a játszmát. S, ha egy üzlet beindul: a harmadik játszmát ugyan a belga kezdte és nyerte az első leget, de Aspinall a folytatásban megdobta a meccs első 100 fölötti kiszállóját –122-ről nullázott –, majd hátsó pályáról stabilan tömegezve fordított, végül könnyen hozta a negyedik leget is, miközben átlaga 94 fölött maradt, míg Van den Berghé 77 (!) alá csökkent.


A belga a negyedik játékban javítani tudott, gyorsan behúzta az első két leget, s már a szettért is dobhatott, de hibázott a dupla 16-nál a táblát is alig találta el. Ezt pedig Aspinall kihasználta – ráadásul miután Van den Bergh a következő legben is kiszállót hibázott, a 28 éves angol visszajött a játszmába, s lendületből be is húzta a szettet, 3:1.

Az ötödik szettben Van den Bergh kezdett, s mindenki hozta is a saját kezdését, egészen az ötödik legig, amikor a belga teljesen szétesve kezdett, első hat nyilából nem tudott lemenni 400 alá, így Aspinall elvitte a játszmát, 4:1, A hatodikban viszont nem tudta lezárni a meccset az angol, mert alaposan visszaesett korábbi stabil teljesítménye: átlaga 80 alá esett, a belga pedig 90 fölötti átlaggal szépített, 4:2.

A hetedik játszmában Aspinall rögtön brékkel nyitott, ám Van den Bergh is azonnal elvette az angol kezdését, majd hozta a sajátját, és végül „megérezve a vérszagot” egy újabb hátsó pályás legnyeréssel újra nyitottá tette a mérkőzést, ráadásul, ekkor a lélektani előny is nála volt, 4:3.

Úgy tűnt, ezt ki is használja a nyolcadik játszmában, de hiába vezetett már 2:0-ra, Aspinall innen is talpra állt, és három 13 nyilas leggel fordított, s megnyerte a mérkőzést. Ezzel azt a ritka bravúrt mondhatja el, hogy második vb-szereplésén is bejut a legjobb négybe, ahogy tette az tavaly is.

 

Wright másodszor került a négy közé a vb-n
Wright másodszor került a négy közé a vb-n

 

WRIGHT–HUMPHRIES 5:3

A délutáni program második meccsén a 7. kiemelt Peter Wright csapott össze Luke Humphriesszal: utóbbi az első játszmában kiemelkedőnek nevezhető 108.96-os átlagot produkált, de vélhetően nem nagyon örült ennek, hiszen a szettet nem tudta megnyerni. Peter Wright ugyanis még ennél is jobban teljesített: 115.35-ös átlaga mellé még bepasszított egy 170-es és egy 124-es kiszállót, és behúzta az első játszmát.


A folytatásban Wright átlaga ugyan kissé visszaesett, de továbbra is rendkívüli pontossággal dobott, s ellenfelének a második játszmában kiszállási lehetőséget sem adott, míg ő maga a háromból hármat bevágva vitte el a második szettet, 0:2.

A harmadikban mindenki hozta saját játékát, Wright ugyan továbbra is magasabb szinten játszott, mint Humphries, az angol azonban ezúttal nem hagyott lehetőséget ellenfelének, hogy „legyorsulja” őt, így szépíteni tudott: 1:2. A negyedik játszmában a felek csak még inkább rátettek az elsőben mutatott teljesítményükre: Humphries ezúttal 116.52-es átlagot produkálva vesztett, Wright ugyanis 123.83-as szettátlaggal nyert, közte például egy 161-es kiszállóval (1:3). A skót „Kígyómarás” a folytatásban sem lassított, az ötödikben négy 180-nal és további hét 140 fölötti dobással növelte előnyét, 1:4.

Az egész meccses átlagokat tekintve a hatodik szett kezdetén Wright még a PDC-vb-k történetének harmadik legjobb egymeccses átlagával állt, ám Humphries nem adta magát könnyen, és szépített (2:4). Wright átlaga csökkenni kezdett, s „már csak” 108.5 volt a hetedik szett elején.

Az addigra lendületet kapó Humphries hamar meglépett 2:0-ra a játszma elején, így Wright egyre távolabb került attól, hogy a vb-k történelmének legjobb átlagainak egyikét magának mondja. Humphries kihasználta, hogy a skót teljesítménye alaposan visszaesett, s megnyerte a szettet.

A nyolcadik játszmában aztán véget ért a mérkőzés: Peter Wright ellenfelénél jobban koncentrálva játszott, s bár a végére átlaga alaposan lecsökkent, a 105.86-os meccsátlag azért így is az idei vb eddigi második legjobbja – s a vesztes, Luke Humphries 98.65-je is ott van a legjobbak között.


PRICE–DURRANT 5:1

A vasárnapi utolsó mérkőzés igazi presztízscsatának ígérkezett: a BDO-világbajnok Glen Durrant igyekezett megállítani az idei Grand Slam-bajnok Gerwyn Price-t. Nem sok sikerrel. Noha Durrantnak volt egy 12 nyilas, 126-os kiszállós leggyőzelme az első szettben, végül elbukta a játszmát, és nem volt igazi esélye a másodikban sem, amelyet Price 11 nyilassal kezdett.

A harmadik játszmát Durrant megnyerte, de további felzárkózás helyett a negyedikben azonnal elbukta a kezdést, és a folytatásban képtelen volt hatékony ellenállást tanúsítani: csupán egy-egy leget nyert meg az utolsó három szettben, amivel nem tudta elbizonytalanítani az élete első PDC-vb-elődöntőjére hajtó Price-t.


A hétfői elődöntő párosítása: Michael van Gerwen–Nathan Aspinall, Peter Wright–Gerwyn Price.

DARTS
PDC-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
14. NAP

NEGYEDDÖNTŐ
Michael van Gerwen (holland, 1.) (99.5)–Darius Labanauskas (litván) (90.25) 5:2
Nathan Aspinall (angol, 12.) (95.31)
–Dimitri Van den Bergh (belga, 29.) (90.84) 5:3
Luke Humphries (angol) (98.65)–Peter Wright (skót, 7.) (105.86) 3:5
Glen Durrant (angol, 27.) (94.42)–Gerwyn Price (walesi, 3.) (99.69) 1:5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik