Darts-vb: Anderson a kiesés széléről táncolt vissza, Van Gerwen oktatott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.28. 00:22
null
Humphries kiejtette Van den Bergh-et (Fotó: Twitter/OfficialPDC)
A harmadik forduló utolsó csütörtöki mérkőzésén a holland Benito van de Pas 4:2-re legyőzte a spanyol Toni Alcinast, ezzel kialakult a nyolcaddöntő teljes mezőnye a PDC dartsvilágbajnokságon. Aztán két mérkőzéssel meg is kezdődött a legjobb 16 küzdelme: Gary Anderson óriási csatában 4:3-ra legyőzte Chris Dobey-t, majd Michael van Gerwen 4:1-re felülmúlta Adrian Lewist a kétszeres világbajnokok késő esti ütközetében.

Magabiztos kiszállóinak köszönhetően a tizedik kiemelt Michael Smith nyerte a kora délutáni programban az angol–skót összecsapást. 4:1-re legyőzve John Hendersont.

A táncos bevonulásairól emlékezetessé váló közönségkedvenc, Dimitri Van den Bergh hiába dobott magasabb átlagot Luke Humphriesnél, utóbbi – szintén fölényes – 4:1-gyel búcsúztatta. A 22. helyen kiemelt Steve West számára a dél-afrikai Devon Petersen jelentette a végállomást.

A délután egyik legemlékezetesebb pillanata a végül kiesett Van den Berghez kötődik, aki 147-es kiszállót produkált 0:1 után egyenlítve Humphries ellen, a folytatásban azonban nem tudott hasonló teljesítményt nyújtani.

PDC Darts on Twitter

HUGE 147 FOR DANCING DIMITRI https://t.co/tNOPyDpxx2



Az esti programban az utolsó mérkőzést is lejátszották a 32-es táblán, a spanyol Toni Alcinas ugyan 2:0 után visszajött a mérkőzésbe és 2:2-nél egalizált Benito van de Pas ellen, a holland az utolsó két szettben kihasználva Alcinas hibáit (volt, hogy zsinórban tíz nyílból sem talált tripla szektort), behúzta a győzelmet.

NYOLCADDÖNTŐ: ANDERSON–DOBEY 4:3

A kétszeres világbajnok Gary Anderson Chris Dobeyval csapott össze a negyeddöntőért. Meglepetésre az előzetesen esélytelenebbnek tartott angol kezdett jobba, ugyan rögtön elveszítette a kezdését, a következő körben visszabrékelte Andersont, öt legben pedig megnyerte az első szettet (0:1).

 

PDC Darts on Twitter

FIRST SET TO DOBEY | Both players are averaging 97 as it stands. It looks like this one could be a thriller! #WHdarts https://t.co/n7AestHWc3



 

A második szett ismét Dobey-é lett (0:2), ám a lélektani szempontból nagyon fontosnak tűnő harmadik játékot már nem tudta behúzni. A 4. kiemelt Anderson elvette az angol kezdését, majd alig öt perc alatt befejezte a harmadik szettet 3–0-val lesöpörve Dobey-t (1:2).

Az angolnak a negyedik játszmában nyila volt a 3:1-hez, ám a bull nem jött össze, Anderson pedig ezért megbüntette, s kiszállt 48-ról (2:2).

 

PDC Darts on Twitter

2 SETS-APIECE! Anderson's on his comeback to make it all level #WHdarts https://t.co/D0ulECRmXL



 

Dobey az ötödik szett elején tripla nélkül maradt, közben Anderson kétszer is 180-at dobott, ezzel hátsó pályán is jelentős előnyre tett szert és brékelte is az angolt. A második leg is a skóté lett, úgy, hogy kilenc nyíl után mind a ketten 41 ponton álltak, Anderson azonban nem engedte meg azt a luxust magának, hogy hagyja Dobey-t a tizedik és a tizenegyedik nyilát is eldobni. Az angol azonban válaszolt, saját kezdését ezúttal már megnyerte, majd Anderson megingását kihasználva visszavette a szett elején elvesztett kezdését. Miután 2–0-ról felállt meg is fordította a játékot és ezzel ismét magához ragadta a vezetést (2:3).

Anderson eredménykényszerbe került a négy nyert szettig tartó mérkőzésen, de saját kezdését magabiztosan hozta, majd újfent brékelte Dobey-t, a harmadik legben pedig csak egy dupla húsz választotta el a söpréstől. Ezt azonban elhibázta a kétszeres bajnok, az angol pedig egyből élt a lehetőséggel (2–1). Majd behúzta a következő leget is, ezzel 2–2-nél egalizálva a hatodik szetten belül! Anderson úgy kezdte a következő kört, hogy tudta, nyernie kell, különben kiesik. A skót azonban elbírta a nyomást és ha a vártnál nehezebben is, de egalizált a szettek számában (3:3)

Jöhetett a döntő szett, ahol mindenki hozta a saját kezdését 3:3, 2–2 után pedig jöhetett a hirtelen halál, ahol Dobey elveszítette a kezdését, ezzel óriási esélyt adva Anderson kezébe, a skót pedig az utolsó körében, dupla hatról, ha csak a harmadik nyíllal is de kiszállt és befejezte a mérkőzést (4:3).

NYOLCADDÖNTŐ: VAN GERWEN–LEWIS 4:1

A késő esti mérkőzés, a két kétszeres világbajnok csatája Michael van Gerwen forgatókönyve szerint kezdődött, csakhogy a holland hiába nyerte meg rendkívül magabiztos játékkal az első két szettet, majd a harmadikban az első két leget, Adrian Lewis nem roppant össze.

Az angol kihasználta, hogy 2–1-nél Van Gerwen nem tudott kiszállni 24-ről – egyenlített, majd az ötödik legben két 180-asra alapozva, tíznyilas kombinációval megnyerte a harmadik szettet.

A közönség többségének támogatását élvező Lewis lendülete a negyedik szettre is kitartott, azonban lassacskán Van Gerwen is visszatalált az első két szettben mutatott ultra precíz játékához, 1–2-ről visszajött, majd az ötödik legben kilenc nyíllal lement 50-re – és „természetesen” a következő két nyilat is oda hajította, ahová eltervezte.

Az ötödik szettben kétszer is Lewisnál volt a legelőny, de Van Gerwen mindkétszer válaszolt, és hiába kezdte az ötödik leget az angol, „Mighty Mike” pillanatok alatt letornázta magát 44-re, és a kiszállóval sem volt könyörületes – Anderson után 2017 bajnoka is bejutott a legjobb nyolc közé, méghozzá 108.08-as csütörtöki átlaggal.

 



 

DARTS
PDC-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON

3. FORDULÓ
Devon Petersen (dél-afrikai)
–Steve West (angol, 22.) 4:2
Dimitri Van den Bergh (belga)–Luke Humphries (angol) 1:4
Michael Smith (angol, 10.)–John Henderson (skót, 23.) 4:2

Később
20.00

3. FORDULÓ
Toni Alcinas (spanyol)–Benito van de Pas (holland, 30.) 2:4
NYOLCADDÖNTŐ
Gary Anderson (skót, 4.)–Chris Dobey (angol) 4:3
Michael van Gerwen (holland, 1.)–Adrian Lewis (angol, 16.) 4:1

A PÉNTEKI PROGRAM
13.30 (Tv: Sport1)
Nathan Aspinall (angol)–Devon Petersen (dél-afrikai)
Benito van de Pas (holland, 30.)–Brendan Dolan (északír)
Ryan Joyce (angol)–James Wade (angol, 9.)
20.00 (Tv: Sport1)
Ryan Searle (angol)–Michael Smith (angol, 10.)
Jamie Lewis (walesi, 28.)–Dave Chisnall (angol, 12.)
Rob Cross (angol, 2.)–Luke Humphries (angol)

A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA ÁGRAJZ SZERINT
Michael van Gerwen (holland, 1.)–Adrian Lewis (angol, 16.) 4:1
Ryan Joyce (angol)–James Wade (angol, 9.)
Jamie Lewis (walesi, 28.)–Dave Chisnall (angol, 12.)
Gary Anderson (skót, 4.)–Chris Dobey (angol) 4:3

Rob Cross (angol, 2.)–Luke Humphries (angol)
Ryan Searle (angol)–Michael Smith (angol, 10.)
Nathan Aspinall (angol)–Devon Petersen (dél-afrikai)
Benito van de Pas (holland, 30.)–Brendan Dolan (északír)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik