Darts: potyognak a bajnokok – MvG és Cross is kiesett a budapesti versenyen

Vágólapra másolva!
2021.09.05. 14:50
null
Búcsúzott a holland klasszis a 16 között (Fotó: Tumbász Hédi – archív)
A Hungarian Darts Trophy utolsó napjának elején kiesett két világbajnok is: előbb a 2018-as győztes Rob Cross búcsúzott, majd a háromszoros bajnok Michael van Gerwen is elköszönt. José de Sousa legyőzte Nathan Aspinallt,  Peter Wright pedig játék nélkül került a nyolc közé.

A Papp László Budapest Sportarénában zajló Hungarian Darts Trophy vasárnapi első meccsét az első kiemelt Joe Cullen és a 2018-as PDC-világbajnok Rob Cross vívta, és némi meglepetésre utóbbi búcsúzott a versenytől, miután Cullen a harmadik játékban elvette a kezdését, s ez a brék elegendő is volt a 6–4-es győzelemhez és a nyolc közé jutáshoz.

Cullen ellenfele a még nagyobb meglepetést okozó Luke Humphries lesz, aki Devon Petersen után az útjába kerülő második kiemeltet, a 8. helyen rangsorolt James Wade-et is 6–2-vel búcsúztatta. A 2019-es ifjúsági világbajnok Humphries és a háromszoros vb-elődöntős Wade 2–2-ig hozta a kezdését – de már akkor is Humphries látszott a meggyőzőbbnek jobb tömegezésével, ezt követően viszont nem engedett több leget a 38 éves angolnak, s 97.53-as átlaggal jutott a nyolc közé.

A nap harmadik meccsén robbant először a telt házas aréna közönsége, amikor színpadra lépett a háromszoros világbajnok holland kiválóság, Michael van Gerwen, mégpedig az északír Brendan Dolan ellen, aki rögtön az elején jelezte, nem adja könnyen magát, 12 nyílból, 101-es kiszállóval indított. Erre MvG a meccs első 180-ával válaszolt, ám Dolan kezdésénél akadt olyan pillanata a meccsnek, amikor 91.18-as átlag állt a holland neve mellett. Átmeneti bizonytalankodásának az ötödik legben lett vége, amikor van Gerwen az első bréklehetőségét ki is használta – ekkor már 100 fölötti átlag állt a neve mellett, míg Dolan a magáét 90 környékére rontotta le. Az északír azonban nem hagyta annyiban, s egy újabb 12 nyilassal tartotta magát, 4–3, sőt, a 10. legben – az utolsó pillanatban tudott visszabrékelni, így jöhetett a döntő leg. Ebben pedig óriási küzdelem zajlott, mind a ketten több meccsnyilat is elrontottak, s a feszültséget Dolan kezelte jobban, a 19. nyilát már bevágta a dupla egybe, ezzel kiejtette a verseny egyik nagy favoritját.


Rögtön MvG után jött a regnáló világbajnok, a walesi Gerwyn Price, aki szombaton nem lett a közönség kedvence, s ez a vasárnapi bevonulásakor is hallatszott, a játékán meg látszódott, hogy nem igazán találja a ritmust: az ausztrál Damon Heta ellen az első leg elvesztésekor 68.43-as átlag állt a neve mellett, s amikor Heta a következő legben elvette Price kezdését, még mindig csak 77.9-es átlaga volt. Az ausztrál nem tudta megtartani az előnyét, a lassan-lassan belelendülő Price a nyolcadik legben eltüntette a hátrányát, s közben beszórt egy 112-es, majd egy kerek 100-as kiszállót is, és innentől fogva már nem volt megállás: Heta megingásait kihasználva 6–4-re győzött, így készülhet a Dolan elleni negyeddöntőre.

Az ötödik meccsen a kétszeres vb-elődöntős Nathan Aspinall és a portugál José de Sousa lépett a táblához, és ugyan a második legben a 30 éves angolnak lett volna lehetősége elvenni először a 47 éves ellenfele kezdését, mégis a portugál tette ezt meg először a harmadikban, majd még egyszer az ötödikben, 4–1-re el is húzva villámgyorsan. Egy brékváltást követően de Sousa már a meccsért kezdhetett és nem is hagyott esélyt az angolnak, 36-ról 18, dupla 9-cel kiszállva 6–2-re nyert és várhatja a nyolc között az ellenfelét.

Gawlas így örült nyolc közé jutásnak (Fotó: Nagy-Pál Tamás)
Gawlas így örült nyolc közé jutásnak (Fotó: Nagy-Pál Tamás)

Aki pedig az ifjú titánok csatájából került ki: a 19 éves cseh Adam Gawlas rendkívül magabiztos játékkal búcsúztatta a szintén 19 éves walesit Lewis Williamst. A cseh nem hagyott kétséget afelől, hogy ő fog majd továbbjutni, három 180-a mellett összehozott 11 és 13 nyilas leget is, miután 2–2-t követően már nem hagyta walesi ellenfelét leget nyerni, 6–2-vel lépett a következő körbe és készülhet de Sousa ellen.

Az már egyébként a nap elején eldőlt, hogy Peter Wright játék nélkül kerül a legjobb nyolc közé, ellenfele, William Borland ugyanis családi okokra hivatkozva visszalépett a tornától, és már el is utazott Budapestről.

A nyolcaddöntők utolsó összecsapásán is akadt egy 19 éves tinédzser, de a BDO 2020-as ifjúsági világbajnoka, az ír Keane Barry nem tudott méltó ellenfele lenni Michael Smithnek, még úgy sem, hogy a színvonal nem verte az egeket. Barry az első és a harmadik kezdését is elvesztette, s a PDC 2013-as ifjúsági világbajnoka Michael Smith 5–1 után le is zárta a találkozót, így készülhet Peter Wright ellen a nyolc között.

A negyeddöntő programja este 19.00 órakor kezdődik, rögtön utána jönnek az elődöntők, majd körülbelül este 22.00 körül kezdődhet a finálé.

DARTS
HUNGARIAN DARTS TROPHY, BUDAPEST
NYOLCADDÖNTŐ, ÁGRAJZ SZERINT

Rob Cross (angol, 16., 93.38)–Joe Cullen (angol, 1., 97.03) 4–6
James Wade (angol, 8., 95.73)–Luke Humphries (angol, 97.53) 2–6
Michael van Gerwen (holland, 4., 99.18)–Brendan Dolan (északír, 94.72) 5–6
Gerwyn Price (walesi, 5., 89.74)
–Damon Heta (ausztrál, 12., 90.70) 6–4
José de Sousa (portugál, 2.)
–Nathan Aspinall (angol, 15.) 6–2
Adam Gawlas (cseh, 98.46)–Lewis Williams (walesi, 89.92) 6–2
Peter Wright (skót, 3.)
–William Borland (skót) – Borland visszalépett
Michael Smith (angol, 6., 84.80)
–Keane Barry (ír, 84.94) 6–1

A NEGYEDÖNTŐ PROGRAMJA
Joe Cullen (angol, 1.)–Luke Humphries (angol)
Brendan Dolan (északír)–Gerwyn Price (walesi, 5.)
José de Sousa (portugál, 2.)–Adam Gawlas (cseh)
Peter Wright (skót, 3.)–Michael Smith (angol, 6., 84.80)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik