Darts: mérdföldkőhöz ért a sportág magyarországi rekordbajnoka

Vágólapra másolva!
2021.05.21. 15:40
null
Bezzeg Nándor 50 éves lett (Fotó: Magyar Darts Szövetség)
Ebben a hónapban lett 50 éves Bezzeg Nándor, a magyar darts rekordbajnoka: a sportág harmincéves hazai történetében senki sem volt képes rajta kívül arra, hogy az itthoni legrangosabb címet, a steel egyéni nemzeti bajnokságot a férfiak között nyolcszor egymás után (az évszámok: 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013) megnyerje – közben egyébként volt egy olyan, 18 hónapot, 12 bajnoki fordulót, és azon belül 80 mérkőzést felölelő sorozata, amikor senki sem tudta megverni. Magyarán másfél éven át érinthetetlen volt belföldön.


Szintén rekord itthon, hogy öt külföldi WDF-verseny (Apatin Open 2010, 2011 és 2016, Austrian Open 2008, Romanian Open 2010) győztese: a határokon túl is helytállni mindig keményebb dió, kicsit olyan, mint amikor a csapatsportokban valaki idegenben játszik. De folytassuk a felsorolást! Ő az egyetlen, aki eddig ebből az országból ki tudta harcolni a részvételt a profik szervezete, a PDC világbajnokságán, és játszhatott a londoni Alexandra Palace színpadán – nem most volt, 2008. december 23-án, a 19. kiemelt holland Vincent van der Voort ellen, akivel szemben leget hármat is nyert, szettet viszont sajnos egyet sem, így nem volt számára folytatás. Magyar számára pedig azon a porondon azóta sem. Hatszoros résztvevője a World Cup of Dartsnak és ott az első, majd a második és mindeddig utolsó magyar győzelem tevékeny részese: 2015. június 12-én Takács Gábor oldalán sikerült az áttörés a svédek ellen (5–2) Frankfurtban – ez a mérkőzés bekerült a „Magyar sportcsodák az elmúlt évtized(ek)ben” című videós válogatásba, az összeállítás megtekinthető a YouTube-on –, rá egy évre ugyanott pedig Kovács Patrikkal intézték el a thaiföldieket (5–3). Illetve az is unikális nálunk, hogy 2010-ben Salzburgban a profik Players Championship elnevezésű versenyén a legjobb 16 közé jutott, ott, ahol tényleg a legjobbak dartsoztak, a mezőnynek ugyanis tagja volt például Phil Taylor, Michael van Gerwen, Peter Wright, Adrian Lewis. Vagy James Wade, akit később megvert a balkezesek rangadóján a hollandiai Nulandban: az angol, aki idén is tagja a Premier League mezőnyének, és akkor épp második helyezett volt a világranglistán, tehát pályafutása csúcsán járt, 6–2-re kapott ki a legjobb magyartól, aki talán szintén akkor volt pályafutása csúcsán (bár élete legjobb körátlagát, amely alighanem rekord itthon, 2016. augusztus 16-án dobta egy jászladányi ligaforduló során, amikor 122.69-es mutatóval abszolvált egy négy nyert legig tartó találkozót).

Most, 50 esztendősen épp azon dolgozik, hogy visszatérjen oda, de legalábbis a legjobb formájához, ugyanis kijelentette, visszatérő évnek szánja az ideit, és ennek megfelelően a 2021-ben eddig megrendezett két fordulóban egy harmadik és egy második helyezéssel a negyedik helyre jött fel a Dreher steel egyéni nemzeti bajnokság ranglistáján úgy, hogy még három forduló hátravan a járvány miatt kétévesre nyújtott pontvadászatból, a Dreher Magyar Darts Ligában pedig mindenki másnál több, öt versenyt nyert meg ebben az esztendőben. Szóval biztató a forma.

Minden sportágnak jó, ha vannak legendái. Pláne, ha élő legendái. Pláne, ha aktív élő legendái.

Boldog születésnapot és sok 50-est – különösen a legek legvégén!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik