Cselgáncs-vb: Vég az első, Cirjenics a második körben búcsúzott

SZ. A.SZ. A.
Vágólapra másolva!
2021.06.11. 11:08
null
Cirjenics Miklós (kékben) a második körben búcsúzott (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Egy győzelemmel és két vereséggel már véget is ért magyar szempontból a Papp László Budapest Sportarénában zajló cselgáncs-világbajnokság hatodik napja: Cirjenics Miklós a második, Vég Zsombor az első fordulóban búcsúzott. Szombaton a férfiak +100-as (Sipőcz Richárd) és a nők +78-as (Szigetvári Mercédesz) kategóriája jön, vasárnap pedig a csapatversenyekkel zárul a világbajnokság a Papp László Budapest Sportarénában.

 

Vélemény
„A bemelegítő teremben átgondoltam a napot és az elmúlt három évet… Voltak benne mélypontok, főleg a kvalifikáció újraindítása után, hiszen elkaptam a koronavírust, nem találtam magam öt-hat hónapig. Ez volt a legjobb formám idén, sajnálom, hogy nem volt elég a meneteléshez. A mongol fordított alapállású, akik nekem nem fekszenek. Két- két és fél perc így is biztató volt, ám belementem egy ki-ki helyzetbe, megkontrázott, és ugyan mentem a eredmény után, nem tudtam behozni. A kontinentális olimpia kvóta még kérdéses, voltak, akik azt mondták, hogy valószínűleg meglesz, de meg kell várnunk a vb végét a bizonyossághoz. A sérülések nem hátráltattak, mert például csodával határos módon rendbejött a bal nagylábujjam, ami néhány hete beakadt két szőnyeg közé, és vissza kellett tenni a helyére… A csuklósérülésem is jól alakult, stabilan tudok dolgozni, de ez a három év rémálom volt, a világranglista elején álltam, azt hittem, sima lesz a kvóta, 2020 februárjában már ott tartottam, hogy be is biztosítom, ehelyett neccesen alakul a vége. Viszont, ha így tudok építkezni, és kijutok Tokióba, akkor talán a játékokon tudok meglepetést okozni” – mondta Cirjenics Miklós.

A Budapesten zajló cselgáncs-világbajnokságon péntekre a nők 78 és a férfiak 100 kilogrammos súlycsoportja rendeltetett, és mivel előbbiben nem indult honfitársunk, Cirjenics Miklósra (Atomerőmű SE) és Vég Zsomborra (Ceglédi VSE) szegeződhetett minden tekintet.

A 31 éves Cirjenicsre annál is inkább, mert az olimpiára jutás határán billegett be a vb-re, ezért az egész reggel és délelőtt arról szólt a BS-ben és környékén, hogy akkor a nemzetközi szövetség miként is számolja és osztja a kontinentális szabadkártyákat Tokióra, és ehhez viszonyítva a fiunknak mit kéne produkálnia most? – konszenzus csakis ebben alakult ki, hogy kiváló eredményt.

Mindehhez az első fordulóra érdekes ellenfelet kapott: Adnan Hankan ugyanis egyetlen kontinentális bronzéremmel rendelkezik, azt is juniorkorából, noha már 27, ám sokkal nagyobb bajai vannak ennél, hiszen szíriaiként a menekültek csapatában nevezett szegény...

A mindössze 19 esztendős Végre pedig a csak néhány Grand Slam-érmet felmutatni tudó, de ettől még igen marcona 32 éves svéd Joakim Dvärby várt, akinek legfőbb érdekessége, hogy Cirjenics mögött ólálkodott az olimpiai rangsorban, úgyhogy közvetve össze is kapcsolódott a két honfitársunk meccse.

Nos, Cirjenics 1:55 alatt elvégezte a feladatát: ugyan nehezebben kapta el a fonalat, mint kerekedő ellenfelére nézve várható volt, „félidőnél” azért szépen megpörgette, és ipponnal lépett a következő fordulóba, ahol a mongol Otgonbaatar Lkhagvasuren várja.

Vég Zsombort (fehérben) 37 másodperc alatt elintézte Joakim Dvärby (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Vég Zsombort (fehérben) 37 másodperc alatt elintézte Joakim Dvärby (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Vélemény
„Úgy éreztem, jó formában érkeztem a világbajnokságra, amikor felléptem a szőnyegre, a első összekapaszkodásnál erősebbnek is éreztem magam. Mégis a legelső jó akcióval legyőzött, még rendes fogásom sem volt, meg sem tudtam mutatni, milyen állapotban vagyok… A vereségekből mindig tanul az ember, de most rosszul érzem magam, át kell vennem, mi is történt” – értékelt Vég Zsombor.

Vég küzdelme még rövidebb ideig tartott – sajnos. Därby ugyanis 37 másodperc alatt elintézte válldobásból elért ipponnal, és áttételesen tapad Cirjenicsre az olimpiai rangsorban.

A második körben aztán Cirjenicsnek is véget ért a vb, mert Lkhagvasuren stabilan állt a lábán, és ugyan adódott néhány kecsegtető akció mindkét oldalon, döntetlenközeli meccset vívtak. Ám sajnos csak addig, amíg a mongol végre nem hajtott egy vazari értékű akciót, ami után az intése tudatában is okosan küzdött, és besétált a harmadik fordulóba.

Ezzel a mieinknek befejeződött a mai versenynap, de azért a program lemegy: délelőtt-kora délután az elődöntőkig mennek mindkét nemnél, és 17.00-kor kezdődnek majd az éremmérkőzések.

Szombaton aztán a férfiak +100-as (Sipőcz Richárd) és a nők +78-as (Szigetvári Mercédesz) kategóriája jön, vasárnap pedig a csapatversenyekkel zárul a világbajnokság a Papp László Budapest Sportarénában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik