Cselgáncs: ötezer négyzetméter tatamival bővül a sportág

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.05.15. 14:28
Több mint ötezer négyzetméternyi tatamival bővülnek a magyar cselgáncsozók felkészülési lehetőségei a sportágfejlesztési program keretében megvalósuló iskolai programnak köszönhetően – jelentette be Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár.

A szövetség (MJSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján Tóth László, az MJSZ elnöke elmondta: egy hosszú közbeszerzési eljárás után most kerültek kiadható állapotba a cselgáncs fontos kellékei, a tatamik és a dzsudogik, majd azokat az államtitkár társaságában képletesen ki is osztotta az iskolák és az egyesületek képviselői között.

Az összesen pontosan 5050 négyzetméternyi szőnyegfelületből többek között jut a felnőtt-, a fogyatékos, az iskolai, illetve az utánpótlásprogramra, a tatai edzőtábor például 832 négyzetméter új tatamifelülettel bővül. A sajtóesemény után kétezer új dzsudogit is kiosztottak a versenyzők között. Az elnök fontos eseménynek nevezte, hogy a sportág bekerült a Nemzeti Alaptantervbe, így ezzel eljutottak az általános iskolákba, amitől hosszabb távon az utánpótlásbázis megduplázását, az ifjúság egészségi állapotának javulását, valamint az eredményesség növekedését várják. Hozzátette, évente két-három ezer fővel nő a szövetség regisztrált tagjainak száma, távlati céljuk pedig az, hogy 2021-re 197 járásban működjön cselgáncsközpont.

Simicskó István megemlítette, hogy a cselgáncsozóké az egyik legjobb program a 16 kiemelt sportág közül, majd hozzáfűzte, hogy a dzsúdósok már eddig is eredményesek voltak, hiszen a 2013-as világversenyeken összesen 19 érmet – közte hét aranyat – nyertek, így feltétlenül megérdemlik a kiemelt állami támogatást.

A kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva szerint sokkal könnyebb most cselgáncsozónak lenni, mint korábban, s úgy látja, a jobb körülmények miatt sok fiatal kap kedvet a sportághoz.

Az elnök beszélt arról is, hogy június 21-én és 22-én első alkalommal rendeznek Magyarországon cselgáncs Grand Prix-t, amely a havannai után a második kvalifikációs verseny lesz a riói olimpiára. Az eseményre 80 ország 500-600 dzsudokáját várják. A budapesti GP azért is előnyös a magyar cselgáncssport számára, mert minden súlycsoportban négy hazai versenyző léphet tatamira, vagyis kétszer annyi, mint a külföldi GP-ken. Tóth László azt is bejelentette, hogy a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő eseményre 3500 tiszteletjegyet kiosztanak „a magyar dzsúdó családtagjai” között, hogy a fiatalok közelről láthassák a sportág legjobbjait. Végül azt is közölte, hogy a versenyt egy ötnapos nemzetközi edzőtábor követi majd a Körcsarnokban, ami jól szolgálhatja a riói felkészülést.

Újságírói felvetésre szóba került, hogy a közelgő közgyűlés kapcsán Tóth László kihívója, Antal Kadosa bírálta az elnök tevékenységét, aki erre azzal válaszolt, hogy 16 éves elnöksége alatt több kihívója volt már, akiket mindig összefogásra biztatott, ám ők ezután rövid időn belül eltűntek a sportágból.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik