Cselgáncs GP: megvan az első magyar érem!

Vágólapra másolva!
2019.07.12. 19:44
null
Karakas Hedvig az első magyar érmes (Fotó: Földi Imre)
Már az első nap magyar érmet termett a Papp László Budapest Sportarénában zajló cselgáncs Grand Prix-n: Karakas Hedvig a nők 57 kg-os versenyében lett bronzérmes.

 

Karakas Hedvig a máig szerzett 16 érmével eddig is a legeredményesebb magyar Grand Prix-versenyző volt, ám ma hozzátette a 17.-et is, amint a Budapesten megkezdődött verseny első napján megszerezte a nők 57 kilogrammos súlycsoportjának (egyik) harmadik helyét!

A Papp László Budapest Sportarénában zajló és a 2020-as olimpiai kvalifikációba már 100%-os értékkel beszámított cselgáncs GP-n péntek délután egy másik hölgyversenyzőnk, Csernoviczki Éva is már küzdhetett bronzéremért, ám ő alulmaradt, így kora este a vb-bronzérmes Karakasra maradt, hogy megszerezze a magyar csapat első érmét ezen a hazai GP-n.

Erre a feladatra szerencsére rápihenhetett kicsit, mert előtte gyorsan pörögtek a meccsei. Az elődöntője ráadásul nemcsak hosszú, heroikus küzdelmet hozott: több mint két teljes mérkőzésnyi időt, 8:12-t vívott az olimpiai címvédő brazil Rafaela Silvával, aki a rendes játékidőben a két intése mellé előbb megkapta a harmadikat is, azaz úgy tűnt, veszített, ám ezt videózás nyomán visszavonták, és a hosszabbításban megcsinálta a győzelmet érő vazariját...

Így került Silva a fináléba (amit meg is nyert persze), Karakas pedig a bronzmeccsre – amelyre a másik, vigaszágról a lengyel Anna Borowska futott be, aki idén júniusban, Minszkben rendezett, Európa-bajnokságnak is számító Európai Játékokon 7. lett, ugyanakkor a GP-ken sem remekel, a legutóbbi hármon csak helyezésekig jutott, éremig nem.

...és most sem, mert a bronzot Karakas szerezte meg, teljes joggal.

Végig a magyar cselgáncsozó irányított, habár egyszer kifordulva egy akcióból, a földre érkezéskor a jobb vállához kapott, majd újabb akcióval később Borowska az ő szemébe. Tehát lassan alakultak a dolgok, de aztán Karakas kétszer is összecsomagolta ellenfelét, és habár ekkor még nem tudta teljes értékűen befejezni a támadását, a döntő akció már nem volt messze: az utolsó percben vazari értékű manőverrel kitette a pontot a mérkőzés végére, és megszerezte a bronzérmet, a saját GP-története 17. medálját!

Szombaton, a BS-beli GP második napján a férfi 73 kg (Szabó Frigyes, Tóth Botond, Ungvári Miklós, Végvári Martin) és 81 kg (Nerpel Gergely Rajkai Róbert, Tóth Benedek, Ungvári Attila), valamint a női 63 kg (Katzenmajer Kíra, Özbas Szofi) és 70 kg (Lőrinc Renáta) küzdelmeire kerül sor.

CSELGÁNCS, BUDAPEST GRAND PRIX
Nők. 48 kg. A 3. helyért:
Marina Csernjak (ukrán)–Csernoviczki Éva 10:0. Döntő: Tonaki Funa (japán)–Drisznia Kraszniki (koszovói) 10:0
Nők. 57 kg. A 3. helyért:
Karakas Hedvig–Anna Borowska (lengyel) 7:0. Döntő: Rafaela Silva (brazil)–Nora Gjakova (koszovói) 10:0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik