Cselgáncs Eb: Tóth Krisztián a vigaszágon, a többi magyar kiesett

Vágólapra másolva!
2020.11.21. 14:18
null
Tóth Krisztián a bronzérmet még megcsípheti a prágai Eb-n (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
A 90 kilogrammos Tóth Krisztián kikapott a negyeddöntőben, így a bronzéremig tartó vigaszágon folytatja szereplését a prágai cselgáncs Európa-bajnokság szombati záró napján.

 

A világbajnoki ezüstérmes dzsúdós harmadik mérkőzésén, a negyeddöntőben az azeri Mammadali Mehdijevvel csapott össze, aki ellen 3–1-re állt a győzelmi mérlege. Három perc meddő küzdelem után az Eb-harmadik ellenfél egy külső horogdobásra vazaarit kapott, majd rutinosan őrizte előnyét, és még az is belefért neki, hogy az utolsó tíz másodpercben kétszer megintsék.

A Pénzügyőr SE 26 éves versenyzője a vigaszágon elsőként a spanyol színekben dzsúdózó Nikoloz Sherazadishvilivel csap össze. Ha nyer, akkor a bronzért küzdhet, vereség esetén pedig hetedikként zár.

Tóth a negyeddöntőben elszenvedett veresége előtt két meccset vívott a játéknap korábbi részében. Előbb három perc alatt végzett az izraeli Itaj Golannal, majd a lengyel Piotr Kuczerával csapott össze, aki ellen 2–1 volt a győzelmi mérlege. Negyedik csatájuk négyperces alapideje csak egy-egy intést hozott, így jött az aranypontig tartó hosszabbítás. Értékelhető akció ekkor sem született, ám az egyre fáradtabban mozgó ellenfelet a bíró még kétszer figyelmeztette, s utóbbi a hetedik perc végén már a leléptetését jelentette.

A férfiaknál 90 kilogrammban Gőz Roland a 32 között hosszabbításos mérkőzésen maradt alul a szlovák Peter Zilkával szemben, aki a ráadás 56. másodpercében egy belső horogdobásra kapott vazaarival nyert. A 100 kilósoknál Cirjenics Miklós a 32 között magabiztosan verte meg a fehérorosz Nyikita Szviridet, ám a nyolcaddöntőben 33 másodperc elteltével egy belső combdobásra kapott ipponnal legyőzte őt az Eb-harmadik azeri Zelim Kocojev. A kategória másik magyarja, Vég Zsombor vazaarival kikapott az Eb-bronzérmes francia Alexandre Iddirtől és búcsúzott.

Nehézsúlyban (+100 kg) az elmúlt hetekben junior és U23-as Európa-bajnoki címet is szerzett Sipőcz Richárd ipponvereséget szenvedett a 32 között az orosz Tamerlan Basajevtől, így a Széchenyi Egyetem SE dzsúdósa számára is hamar véget ért a felnőtt Eb.

A záró nap egyetlen magyar női dzsúdósa, a +78 kilós Szigetvári Mercédesz a 16 között kezdte meg szereplését az O2 Arenában. A 22 éves bajai sportoló – aki nemrég bronzérmet nyert a poreci U23-as Eb-n – az Európa-bajnoki harmadik ukrán Jelizaveta Kalanyinával csapott össze, akit eddigi négy mérkőzésükön csak egyszer tudott legyőzni. Ötödik találkozójuk 2 perc 12 másodpercig tartott, amikor a már két intésnél tartó Szigervári egy földharc során lekopogni kényszerült egy kemény fojtást, és helyezetlenül zárta az Eb-t.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik