Cselgáncs Eb: Karakas Hedvig aranyérmes Prágában!

MTI/CS. M., H. D., L. Á.MTI/CS. M., H. D., L. Á.
Vágólapra másolva!
2020.11.19. 18:22
null
Karakas Hedvig aranyérmet nyert a prágai Európa-bajnokságon! (Fotó: AFP)
Az 57 kilogrammos Karakas Hedvig aranyérmet nyert a cselgáncsozók prágai Európa-bajnokságának nyitó napján, mivel a döntőben intésekkel legyőzte a portugál Telma Monteirót. Ezt megelőzően a 66 kilós Szegedi Dániel az első körben búcsúzott, míg az 52 kilós Pupp Réka megnyerte az első mérkőzését, majd a nyolcaddöntőben vereséget szenvedett. 

 

Az olimpiai kvótás helyen álló Karakas Hedvig első mérkőzésén a lengyel Anna Kuczerát, a negyeddöntőben a címvédő orosz Darja Mezseckaját, majd az elődöntőben a bolgár Ivelina Ilievát győzte le.

A Budapesti Honvéd sportolójára a döntőben a portugál Telma Monteiro várt, akit eddigi nyolc találkozójukon csak egyszer tudott megverni. A 34 éves rivális a női dzsúdó egyik legnagyobb sztárja, olimpiai bronzérme mellett négyszeres világbajnoki második, Eb-ken pedig már 13 érmet – köztük öt aranyat – gyűjtött. Karakas a második Európa-bajnoki fináléjára készülhetett – az elsőn, még 2015-ben éppen Monteirótól kapott ki.

Az összecsapást a portugál kezdte aktívabban, majd Karakas is egyre jobban belelendült. Az első két perc intés nélkül telt el, egy perccel a vége előtt azonban megintették a magyar dzsúdóst. Pontot érő akciót egyikük sem tudott végigvinni, így jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás.

Karakas 45 másodperc után újabb intést kapott, egy percre rá pedig ellenfelét is megintették. Az egyre jobban fáradó Monteirót a 8. perc elején másodszor is figyelmeztették, majd egy perccel később harmadszor is megintették, így Karakas Hedvig nyerte a döntőt, megszerezve ezzel saját maga első, a magyar dzsúdósport 18. Európa-bajnoki aranyérmét.

„Édesanyámmal még nem tudtam beszélni, azt sem tudom, hogy hol a telefonom, mert folyamatosan fogadom a gratulációkat és Peti telefonján adom az interjúkat”mondta a Nemzeti Sportnak Karakas Hedvig, akire rászakadt az Európa-bajnoki győzelem édes íze.

Toncs Péter, Karakas Hedvig edzője
„Hédi azon kevés versenyző közé tartozik, akinek jót tett a márciustól tartó szünet. Sokat dolgozott, rengeteg mindent pótolni tudtunk, amire korábban nem jutott idő. De nem csak ez volt a kulcsa a győzelmének. Azt látom, hogy fejben is sokat változott, elképesztően lazán tudja venni a versenyeket, nem görcsöl, végig fókuszban marad, mintha megtalálta volna azt a stílust, amelyben eredményesen tud dzsúdózni. A járvány miatti szünetben sokat beszélgettünk a pályafutásáról, amely tele volt sikerekkel, ám valahogy a nagy világversenyekről, a világbajnokságról, Európa-bajnokságról eddig hiányzott ez az aranyérem. A tudása alapján akár már korábban is nyerhetett volna, de mindig begörcsölt ezeken a címversenyeken, és valamin elcsúszott. Ez az év azonban rádöbbentette arra, hogy egy-egy siker vagy sikertelenség nem a világ közepe, hanem az élet nevű torta egy kis szelete. Mást nem szeretne, csak jól érezni magát a versenyeken, és úgy tűnik, ennek megvan az eredménye.Azt hiszem, ez az aranyérem komolyan meglöki őt és szárnyakat adhat számára a következő évre nézve.”

„Soha nem nyertem felnőtt Eb-t, rettentően boldog vagyok, hogy 2017 után most, az Európa-bajnoki döntőben tudtam ismét legyőzni Monteirót. Fantasztikus dzsúdós, a sportág egyik ikonja, aki nem sokszor szokott kihagyni. Villámgyors, nagyon jó a reakciója” – folytatta a BHSE dzsúdósa, aki tudta, hogy ezen a napon képes lesz a győzelemre ellene.

„Úgy mentem fel a szőnyegre, hogy tudtam, sokkal jobb fizikai állapotban vagyok, jobban bírom majd a végéig. Egy feladatom volt, hogy rettentően koncentráljak ellene, mert jobbra és balra is veszélyes dzsúdós. De ahogy pergett az idő, biztosra vettem, hogy hibázni fog” – magyarázta Karakas, akit az sem rettentett el, hogy kétsidós hátrányban kezdte meg a hosszabbítást.

„Az évek során már megtanultam kezelni az ilyen helyzeteket, nem hagyom, hogy kizökkentsen, bár lelkileg teher, ha hátrányban van az ember, hiszen két büntetés után egyetlen rossz mozdulat elég ahhoz, hogy leléptessék. Ilyenkor úgy teszek, mintha nem lenne semmi a táblán.”

Hogy miként látja a szereplését?

„Egyelőre örömkönnyek között, ám halkan bevallom, nem voltam olyan jó formában, mint a budapesti Grand Slamen, ahol azt éreztem, hogy megállíthatatlan vagyok. Túl közel volt egymáshoz a két verseny, az előző fogyasztást alig tudtam kipihenni, de fejben erős voltam nagyon. És végig tudtam vinni a mezőnyön az akaratomat.”

Karakas Hedvig (kékben) Ivelina Ilievát győzte le az elődöntőben (Fotó: AFP)
Karakas Hedvig (kékben) Ivelina Ilievát győzte le az elődöntőben (Fotó: AFP)

KARAKAS ÚTJA A DÖNTŐIG

A csütörtökön utolsó magyarként versenyben maradt, olimpiai kvótás helyen álló Karakas Hedvig első mérkőzésén a lengyel Anna Kuczerával csapott össze, akit mindkét korábbi találkozójukon megvert, közte tavaly a budapesti Grand Prix-n is.

Harmadik meccsükön a Honvéd sportolója – aki októberben bronzérmes volt a budapesti Grand Slamen – eleinte nem találta a fogást riválisán, aki egy karfeszítésből is kiszabadult, így jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás. Ebből két perc telt el, amikor a világbajnoki harmadik Karakas egy hátsó gáncsra vazaarit kapott, és nyert.

A 30 éves magyarra a negyeddöntőben a címvédő orosz Darja Mezseckaja várt. A felek nem jutottak dűlőre a négyperces mérkőzésidőben, így következett a hosszabbítás. A ráadásban nemsokára mind a ketten két-két intésnél tartottak, majd a küzdelem nyolcadik percében a bíró harmadszor is figyelmeztette – ezúttal passzivitásért – Mezseckaját, így a világbajnoki harmadik Karakas jutott a négy közé.

Karakas számára a legjobb négy között az Eb-ezüstérmes Ivelina Ilieva következett, akivel 2006 óta már nyolcszor összecsapott, s ebből hatszor megverte a bolgár dzsúdóst.

Az elődöntő első percében a Honvéd sportolóját kétszer is intették, de ellenfele nem tudott akciót végrehajtani rajta. Fél perccel a vége előtt Karakas földre vitte Ilievát, majd félig támaszkodó helyzetben az oldalára döntötte őt, amire vazaarit ítélt a bíró, és ez végül elegendőnek bizonyult a győzelemhez.

TOVÁBBI MAGYAR ÉRDEKELTSÉGŰ EREDMÉNYEK

Ezt megelőzően a magyarok közül elsőként Szegedi Dánielt szólították tatamira a zárt kapuk mögött zajló Eb-n, a ceglédi versenyző a portugál színekben versenyző Sergiu Oleinickel került szembe, aki korábban moldovai országos bajnok is volt.

A hónap elején rendezett junior Eb-n bronzérmes magyar – aki tavaly az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) is harmadik lett – kiegyenlített csatát vívott 16 évvel idősebb ellenfelével, a rendes mérkőzésidőben csak intésekre került sor.

Az aranypontig tartó hosszabbításban mind a ketten egyre jobban elfáradtak, és bő három perc elteltével a bíró harmadszor is figyelmeztette a 18 éves Szegedit, ami már a leléptetést jelentette. Szegedi így helyezetlenül zárta első felnőtt Eb-jét.

Pupp Réka a nyolcaddöntőben búcsúzott (Fotó: Földi Imre, archív)
Pupp Réka a nyolcaddöntőben búcsúzott (Fotó: Földi Imre, archív)

Nem sokkal később megkezdte szereplésétPupp Réka is, aki jelenleg olimpiai kvótás helyen áll a világranglistán. A paksi dzsúdós a komolyabb nemzetközi eredmény nélkül álló, moldovai Cristina Blanaruval szállt szembe, és csakhamar vazaarit kapott egy hátsó gáncsra.

A vége előtt néhány másodperccel aztán a világ- és Európa-bajnok Braun Ákos tanítványa egy földharc során leszorította riválisát, így a bíró ippongyőzelmet hirdetett.

Pupp a második összecsapásán a svájci Fabienne Kocherrel találkozott, aki októberben második lett a budapesti Grand Slamen. Előző két meccsük alapján 1/1 volt a mérlegük. Harmadik küzdelmük a rendes mérkőzésidőben csak két intést hozott, mindkettőt a paksi dzsúdós kapta. Az aranypontig tartó hosszabbítás a 33. másodpercben ért véget, amikor ellenfele hanyatt döntötte Puppot, és vazaarival nyert.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik