Cégalapítás gyorsan és egyszerűen? Lehetséges!

Vágólapra másolva!
2021.02.15. 12:39
null
(Fotók: freepik)
Címkék
A cégalapítás olyan folyamat, melynek útvesztőjében könnyedén elveszhetünk, ha a megfelelő tapasztalat nélkül vágunk bele. Most megmutatjuk, mik az alapvető tudnivalók és milyen lehetőségekben gondolkodhatunk abban az esetben, ha saját céget szeretnénk alapítani. (x)

 

A cégalapításra sokan gondolnak úgy, mint körülményes feladatra, mely rengeteg energiát és pénzt képes felemészteni, ha pedig nem vigyázunk, könnyen komoly jogi buktatókkal járhat.

Pedig napjainkban egyáltalán nem kell, hogy komplikált legyen a feladat. A megfelelő dokumentumok birtokában elég jó döntéseket hoznunk ahhoz, hogy saját cégünk megalapítása szinte egyik napról a másikra működhessen.

Persze akadnak olyan dolgok, melyekre oda kell figyelnünk, mielőtt belevágnánk a feladatba. Ebben a cikkben bemutatjuk a cégalapítás alapjait, a létező cégformákat és azt, melyiket milyen esetben érdemes választanunk.

Ki alapíthat céget?

Ha egy gazdasági társaságot szeretnénk cégként bejegyeztetni, az önmagában egyáltalán nem jelent bonyolult feladatot. 2021-ben céget természetes és jogi személy egyaránt alapíthat, abban az esetben, ha megfelel a rá vonatkozó hatályos jogszabályoknak.

Ráadásul az eljárás gyors és gördülékeny, és az elektronikus cégeljárás keretében ma már akár egyetlen nap is elég ahhoz, hogy megalapítsuk saját vállalkozásunkat.

Ehhez persze szükségünk lesz egy könyvelőre vagy adótanácsadóra, valamint ügyvédre, vagy épp egy olyan cégre, aki a cégalapítással és céges ügyletekkel járó feladatok, adminisztrációs munkák terhét egyszerre képes levenni a vállunkról.

 

Milyen cégformában gondolkodhatunk?

Ha szeretnénk saját céget alapítani, alapvetően több cégformában is megvalósíthatjuk terveinket. Ilyen a Kft, a Bt és az Rt is, melyek közt a különbség az alapítási költségekben, a személyek számában, valamint a tagok felelősségében egyaránt eltérő.

Az, hogy melyik formát választjuk, kizárólag céljainktól és lehetőségeinktől függ, azonban a döntés előtt érdemes jól megfontolnunk, melyik mellett döntünk, és a végleges elhatározás előtt érdemes piackutatást végeznünk, valamint szakértővel is konzultálnunk. Hiszen a cégforma kiválasztásán sok esetben egy jó ötlet sikere áll vagy bukik.

A cégalapítás előtt persze a leggyakrabban elhangzó kérdések egyike az, hogy mekkora alaptőkére van szükség egy saját cég megalapításához. A válasz azonban attól függ, milyen cégformában gondolkodunk.

Hazánkban az egyik legnépszerűbb cégforma a Kft, azaz a korlátolt felelősségű társaság, melyet akár már egy személy is alapíthat. Az alapításhoz legalább 3 millió forint törzstőkére van szükség, mely a tagok törzsbetéteiből áll össze, és készpénz vagy apport formájában is rendezhető.

A Kft esetében a tagok csak a vagyoni betétük mértékéig felelősek a cég vagyonáért, ami azt jelenti, hogy saját vagyonukat egy esetleges deficites időszakban sem kell feláldozniuk a cég működésének oltárán.

A Bt, azaz a betéti társaság esetében az alapító tagok száma minimum két fő, és csak akkor működhet, ha egy bel- és egy kültaggal is rendelkezik. Betéti társaság alapításánál nincs jogszabályban meghatározott minimum tagi betét, akár jelképes összeggel is alapítható. Cserébe viszont a Bt tagjai a cég sikeréért nem csak a vagyoni betétük mértékéig, hanem a teljes vagyonukkal felelősek.

Ez azt jelenti, hogy egy nem megfontolt döntés komoly bukáshoz is vezethet, éppen ezért a betéti társaság alapítását azoknak ajánljuk, akik jártasak a cégalapítás terén és biztosak a dolgukban.

A Kft és a Bt alapítása 2017. március óta egyszerűsített és normál eljárásban is illetékmentes.

Rt alapítása esetén már azonban illetékkel is számolnunk kell, ami az egyszerűsített eljárás folyamán 50.000, a normál alapítás esetén 100.000 forintot jelent. A részvénytársaság megalapításához minimum 5 millió Forintnyi alaptőkére van szükség, melynek 30 százalékának, azaz 1,5 millió Forintnak készpénz formájában kell jelen lennie.

Az alaptőke cégformánként eltérő összegéhez érdemes hozzátennünk azt, hogy bármely cég törzstőkéje állhat pénzbeli hozzájárulásból, valamint nem pénzbeli hozzájárulásból is, ami tárgyi vagy szellemi jellegű (pl. jogdíjról történő lemondás) apport egyaránt lehet.

 

Amire mindenképp szükség lesz

Bármelyik forma mellett is döntünk, akadnak olyan dolgok, melyekkel minden esetben rendelkeznünk kell. Ilyen például a székhely, melyet egy saját tulajdonú vagy bérelt ingatlan hiányában székhelyszolgáltatás igénybevételével is egyszerűen megoldhatunk.

Ezekben az esetekben akár a teljes iparűzési adó legális formában történő megspórolására is lehetőségünk van. A székhelyszolgáltatás esetében ráadásul sok szolgáltatónál a cégalapítás ügyvédi díja ingyenes, ilyenkor kizárólag a székhelydíj az, amit az adott cégnek fizetnie kell.

A székhely meghatározása mellett a cégalapítás folyamán meg kell határoznunk tevékenységi körünket, valamint a felelősségi körök megosztása miatt meg kell neveznünk a tulajdonosokat és az ügyvezetőket is.

Valamint az alapítás során meg kell adnunk cégünk nevét, mely esetben fontos a névkizárólagosság, azaz alapítandó vállalkozás nevének különböznie kell az országban alapított és nyilvántartásba vett cégek nevétől.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik