Birkózás: hatalmas csata várható nyolcvanhét kilóban

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2023.01.17. 10:23
null
Lévai Tamásnak (kékben) három hazai klasszissal kell megküzdenie a válogatottságért (Fotó: Árvai Károly)
A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter a közelgő válogatóversenyekről, az azt megelőző felkészülési időszakról és az idei legfontosabb célokról egyaránt nyilatkozott lapunknak.

 

A magyar birkózósport az érmek számát tekintve minden idők legsikeresebb esztendejét zárta 2022-ben, hiszen a sportolók az összes korosztályt figyelembe véve a világbajnokságokon 13, míg az Európa-bajnokságokon 46 érmet nyertek (a felnőttek között a vb-n négyet, a hazai rendezésű Eb-n kilencet). Mindez jó előjel a 2023-as évre, amely a 2024-es párizsi olimpia szempontjából kulcsfontosságú, hiszen a szeptemberi, belgrádi világbajnokságon megkezdődik a kvalifikációs időszak – súlycsoportonként négy kvótát lehet szerezni.     

 „Ha sportolóink ugyanúgy szerepelnek, ahogyan a tavalyi, szintén belgrádi vébén, akkor az kvótaszámban is megfelelő lenne – mondta Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója. – A női szakágtól és a szabadfogástól egy-egy, míg a kötöttfogástól egy-két kvalifikációt remélek. Ez persze nagyon nehéz lesz, hiszen a már megszokotthoz képest eggyel kevesebb kvótát lehet megszerezni, mivel a két ötödik helyezett is birkózik egymással.”

Az Európa-bajnokságot idén áprilisban Zágrábban rendezik. A kétszeres kötöttfogású világbajnok korábbi birkózó kifejtette, a tavaly elért kilenc érmet nehéz lesz felülmúlni. Abban bízik, hogy a legutóbbi két Eb-hez hasonlóan ezúttal is ünnepelhetünk bajnokot, továbbá elégedett lenne azzal, ha mindhárom szakágban dobogóra állhatna egy magyar – hozzátette, kötöttfogásban több sportoló is képes az éremszerzésre.

Ahogyan az lenni szokott, a világversenyeket megelőzi a hazai válogató, amelynek az első állomása január 28-án Csepelen, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) lesz.      

„Immár az alapozás végéhez közelítünk – mondta Bácsi Péter. – A kötött- és a szabadfogás november óta együtt dolgozik, megfelelő állapotban vannak a versenyzők. A nagyon fiatal női csapatunk jelenleg Kirgizisztánban készül, jó kapcsolatot ápolunk az ottani szövetséggel, az együttműködésünk részeként nyílt meg előttünk a mostani lehetőség. Igazán erős az edzőtábor, számos világklasszis birkózó vesz részt rajta, sportolóink olimpiai és világbajnoki érmesekkel tréningezhetnek együtt. A hölgyeknek nem mellesleg még egy nívós összetartást szervezünk a közeljövőben, februárban, a Zagreb Open után több mint százan utaznak Tatára, többek között az Egyesült Államok és Kína válogatottjának tagjai is.”

A válogatóversenyeken különösen nagy izgalmak várhatók a legerősebb hazai súlycsoportban, a kötöttfogású 87 kilogrammban, amelyben négy kiemelkedő képességű sportoló küzd meg egymással a címeres mezért: a világ- és Európa-bajnoki harmadik, U23-as vb-győztes Lévai Tamás, a világbajnoki bronzérmes Losonczi Dávid, az Eb-bronzérmes, U23-as vb-n első Szilvássy Erik, valamint az U23-as világ- és Európa-bajnok Takács István.

Erről is beszélt Bácsi Péter: „A február elsején kezdődő zágrábi rankingversenyen egy kategóriában csak hárman indulhatnak ugyanabból az országból, a KIMBA-ban esedékes válogatón dől el, melyik három birkózó szerepelhet nyolcvanhét kilóban. Ott leszünk továbbá március végén a dániai Nyköbing Fals­terben esedékes Thor Masters-viadalon is. Kíváncsian várjuk, mire mennek egymással a srácok, egy biztos, hatalmas csata várható közöttük.”     

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik