Birkózás: budapesti Eb-hősök is indulnak az ob-n

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2022.04.29. 09:39
null
Váncza István (kékben) 72 kilóban indul az ob-n (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
Április 30-án, szombaton a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) csepeli bázisa ad otthont a felnőtt női, kötött- és szabadfogású országos bajnokságnak. Az előzetes nevezésekből kiderül, hogy egyrészt több súlycsoportban izgalmas csata várható az aranyéremért, másrészt a történelmi magyar sikereket hozó márciusi budapesti Európa-bajnokság hőseinek egy része megméreti magát a hazai csúcsviadalon – áll a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) hírlevelében.

 

A nevezési listánmegtalálható a BOK-csarnokban aranyérmes Fritsch Róbert (kötöttfogás, 72 kg) és az ezüstérmesVáncza István (kf, 67 kg) neve is, ráadásul egyazon kategóriában, a 72 kilogrammosok között. Fritsch azonban információink szerint pihenőt kapott és kihagyja a megméretést. Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója így nyilatkozott az MBSZ honlapjának:„Az Ebután általában nehéz helyzetben vagyunk az országos bajnoksággal, hiszen a két verseny időben közel áll egymáshoz, így mindig vannak nagy hiányzók. Akadnak olyanok, akik sérülés miatt maradnak távol, például a vb-ezüstérmes Szőke Alex, az Eb-n harmadik Ligeti Dániel és az ötödik Halidov Gamzatgadzsi. Oroszországból honosított érmeseink, az Eb-győztes Muszukajev és a második Bajcajev is pihen, egyikük sem szerepel az ob-n. Az Eb-ötödik Kuramagomedov Murad viszont nevezett a viadalra.”

A legnagyobb küzdelem a kötöttfogású 87 kilogrammosok között alakulhat ki: abudapestiEb-3.,tavalyiU23-as világbajnok Lévai Tamás, akorábbanszintén Eb-3., U23-as vb-győztesSzilvássy Erik, valamint azideiU23-as Európa-bajnok Takács István is ebben a kategóriában jelezte részvételi szándékát. Ha minden a nevezések szerint alakul, kötöttfogásban a nehézsúlyúak között azideiEb-3.Vitek Dáriusszalésa2017-esEb-2.Lám Bálinttal is találkozhatunk, 77 kilóban az Eb-2.Lévai Zoltán és a junior vb-3.Tösmagi Attila összecsapása lehet érdekes.

Női 65 kilogrammban nevezett 2013 világbajnoka, az immár 38 esztendős Sastin Marianna, aki – ha valóban részt vesz a versenyen –, akkor az egyik legígéretesebb hazai növendékkel, a 2018 óta veretlen U17-es világ- és Európa-bajnokkal, az elsőéves junior Elekes Enikővel, valamint a szerb színekben U23-as Eb-2.Fábián Annával nézhet farkasszemet. Szabadfogásban a 70 és a 86 kiló hozhatja a legjobb mérkőzéseket. „Számos olyanutánpótláskorú birkózó indul, aki sokra viheti ebben a sportágban, de rengeteg tapasztalatra van még szüksége. Kíváncsian várjuk, mire lehetnek képesek, nekik különösen hasznos lehet ez az ob” –fogalmazottBácsi Péter.

A felnőtt országos bajnokság szombatondélelőtt 10.30 órakor kezdődika KIMBA sportcsarnokában(1213, Hollandi út 8.). A belépés díjtalan.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik