Az Év Sportolója Gála: kilépett az árnyékból a női kardcsapat

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.01.11. 19:32
null
Katona Renáta, Szűcs Luca, Battai Sugár Katinka és Pusztai Liza (balról jobbra) nagyszerű évet zárt, akárcsak a szavazáson a második helyen végző férfi kardválogatott, amelyet (balról jobbra) Gémesi Csanád, Decsi Tamás és Szatmári András képvisel a képen (Fotó: Koncz Márton)
A július világbajnoki győzelmük meglepetés volt, ám a sporttörténelmi siker után az már nem, hogy női kardozóink nyerték meg az egyéni sportágakban az év csapatainak versenyét.

 

Amikor egy háromszoros olimpiai bajnok azt mondja, hogy „a női kardcsapat árnyékában esélyünk sincs a győzelemre”, azt illik komolyan venni.

Márpedig az Év Sportolója Gála előtt az év csapata (egyéni sportágak) kategóriája kapcsán Szilágyi Áron így fogalmazott – mint ismert, a legjobb háromba a Nádas Bence, Kopasz Bálint kajak kettes mellett a női és a férfi kardválogatott is bejutott.

Igaza lett klasszisunknak, a trófeát a júliusban sporttörténelmi világbajnoki aranyérmet szerző Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összetételű kvartett vihette haza.

„Nem tagadom, a gála előtti napokban úrrá lett rajtunk az izgatottság. Egyfelől azért, mert még sohasem vettünk részt ezen az eseményen, másrészt azért, mert természetesen izgultunk, vajon nyerünk-e   – árulta el Pusztai Liza. –   Mindannyian bíztunk a sikerben, én végig úgy éreztem, hogy a sporttörténelmi arany talán az első helyre juttathat minket. Így is történt. Hogy ezen túl bennem mi játszódott le a gála előtti órákban, azt inkább nem részletezném. Legyen elég annyi, hogy egész délután stresszeltem, mert azt eldöntöttük a lányokkal, hogy ha nyerünk, én beszélek a színpadon. Amikor Taróczy Balázs kimondta, hogy a győztes a női kardválogatott, még jobban elkezdtem izgulni, mert akkor egyértelművé vált, tényleg meg kell szólalnom annyi néző előtt. Magamat is megleptem, hogy képes voltam higgadtan és határozottan elmondani mindazt, amit terveztem, amikor pedig visszaültünk a helyünkre, megnyugodtam: akkor már én is felszabadultan örülhettem a díjnak.”  

Pusztai Liza úgy véli, talán annak is köszönhetik a győzelmet, hogy a kairói vb-n megszerzett világbajnoki címre tényleg senki sem számított – a szenzációs sikerrel valójában saját magukat is meglepték a lányok.

Akik azóta még nagyobb alázattal és szorgalommal dolgoznak a vívóteremben.

„Ez tényleg így van, bár azt hiszem, én korábban is így gyakoroltam. De szeptembertől valóban mindannyian még nagyobb erőbedobással edzünk, mert azt érezzük, van értelme annak, amit csinálunk  – hangsúlyozta Pusztai. –    Hatalmas önbizalmat adott nekünk a kairói arany, ha a párizsi olimpiára és egy csapatéremre gondolok, már nem pusztán álmodozom, mert ez a cél igenis elérhető.”

Azzal persze tisztában vannak a lányok, hogy a férfi kardcsapat jóval többször odaért már a világversenyeken a dobogóra, tehát van még bőven feladatuk, hogy utolérjék, de már érzik, hogy sokan másként kezelik őket a vb-arany óta:  „Azt nem mondom, hogy innentől a fiúk vannak árnyékban, azt viszont igen, hogy mi már nem vagyunk az ő árnyékukban.” 

S ha a kvalifikációs időszak az elképzeléseknek megfelelően alakul, és a női kardcsapat megszerzi a párizsi kvótát, még feljebb léphet – ehhez jó Pusztai Lizára van szükség. Szerencsére a másfél-két évvel ezelőtti mélypontról már jócskán elmozdult a BVSC-Zugló 21 éves kardozója, ráadásul szülése (és sérülése) után immár a csapattal készül Márton Anna is.

„Míg korábban gyakorta féltem az edzéseken és a versenyeken, most ismét élvezem a vívást   – mondta Pusztai. –    Folyton az volt bennem, mi lesz, ha kikapok, ha a csapatversenyeken nem teljesítek jól. Ehhez a rossz lelkiállapothoz társult, hogy Márton Panka megsérült, majd szült, így még nagyobb súly volt a vállamon, és azt éreztem, ekkora teher elviseléséhez fiatal vagyok még. De nemcsak ezért örülök annak, hogy Panka visszatért hozzánk, hanem azért is, mert amellett, hogy nagyon jó vívónak tartom, emberileg is nagyon szerethető. Mindannyiunknak jó, hogy újra köztünk van, nekem még inkább, mert mentálisan is segít a versenyeken a tudat, hogy ha esetleg nekem nem megy, ő is ott van a csapatban.”

Női kardozóink pénteken Tuniszba utaznak, ahol szombaton és vasárnap rendezik meg az év első Grand Prix-viadalát – a sportág sajátosságai szerint a GP-versenyeken csak egyéniben mérik össze tudásukat a vívók.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik