8, 4, 8 a magyar nyerőszámok - ez volt az Európai Játékok záró napja

MAROSI GERGELY (élő hírfolyam), SZŰCS MIKLÓSMAROSI GERGELY (élő hírfolyam), SZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2015.06.28. 08:05
Az 1. Európai Játékok tizenhatodik, utolsó versenynapján nem sikerült a magyar különítménynek újabb éremmel gyarapítania a „gyűjteményt”. A cselgáncsozóknál a férfi és a női csapat is vereséget szenvedett a bronzmeccsen, így az ötödik helyen végeztek, míg strandlabdarúgóink a hetedikek lettek. A magyar küldöttség nyolc arany-, négy ezüst- és nyolc bronzéremmel a 11. helyen zárta az éremtáblázatot, az utolsó napon a spanyolok lökték ki a mieinket az első tízből.

KATT AZ ÉLŐHÖZ!
DICSŐSÉGTABLÓ

A VÉGLEGES ÉREMTÁBLÁZAT

JÚNIUS 28., VASÁRNAP, AZ EURÓPAI JÁTÉKOK 16. VERSENYNAPJA

CSELGÁNCS
Nők, csapatverseny, negyeddöntő: Magyarország–Németország 2–3
Nők, csapatverseny, vigaszág: Magyarország–Lengyelország 3–2
Nők, csapatverseny, a 3. helyért: Magyarország–Szlovénia 2–3
Férfiak, csapatverseny, negyeddöntő: Magyarország–Németország 3–2
Férfiak, csapatverseny, elődöntő: Magyarország–Grúzia 0–5
Férfiak, csapatverseny, a 3. helyért: Magyarország–Ukrajna 2–3

STRANDLABDARÚGÁS

A 7. helyért, Magyarország–Azerbajdzsán 3–2
Magyarország a 7. helyen végzett.

+++

20.10 Itt a vég, az 1. Európai Játékok bezárja kapuit. Ellőtték az összes tűzijátékot, mindenki a pernyét és darabkákat szedi le magáról... Az Európai Játékok két hete alatt Marosi Gergely (Gregorius13) és Szűcs Miklós tudósított Azerbajdzsánból. Köszönjük a törzskommentelőknek (mindenekelőtt Nyiltszívnek) is az aktivitást, az olvasóknak a megtisztelő figyelmet. Viszlát!

Pénz és pirotechnika nem akadály (Fotó: Reuters)
Pénz és pirotechnika nem akadály (Fotó: Reuters)

19.40 Gareth Emery és a Clean Bandit, no meg John Newman zár zeneileg, kapunk még egy élőképet, és lassan tényleg vége.

Azerbajdzsán ambíciója és pénze, valamint az Európai Olimpiai Bizottság terve egy új kontinentális multisporteseményről találkozott, és létrehozta az 1. Európai Játékokat - sok-sok kérdőjel ettől még maradt az EJ jövőjével kapcsolatban. De ki merte volna azt mondani az első újkori olimpia után, hogy hova jut el az egész mozgalom? Ami biztos: 2019-ben - ha az Európai Olimpiai Bizottság akarata érvényesül - már a sportágak rendesen be tudják tervezni az EJ-t az éves programba, sőt, sokan a kontinensbajnokságukat is ott rendezik. Meglátjuk, ez találkozik-e a sportági szakszövetségek akaratával.

A tűz központi téma volt a nyitó és a záró ceremónián is: most még főnix is repült (Fotó: Marosi Gergely)
A tűz központi téma volt a nyitó és a záró ceremónián is: most még főnix is repült (Fotó: Marosi Gergely)
Nem spóroltak a látványon (Fotó: Reuters)
Nem spóroltak a látványon (Fotó: Reuters)
Az azeriek kihozták az érmeiket is a záróünnepélyre (Fotó: Baku 2015 European Games/Facebook)
Az azeriek kihozták az érmeiket is a záróünnepélyre (Fotó: Baku 2015 European Games/Facebook)

19.16 Sokatmondó, hogy mellettem a briteknek is leesett kicsit az álla, pedig tuti láttak már elég jó záró ceremóniát (mondjuk Londonban, az olimpián). Közben bezárták a második otthonunkat.

Eközben a faluban...
Eközben a faluban...

19.12 Záróünnepély. Nyilván eszelős összegbe került a show, de a Cirque du Soleil művészeti vezetője, James Hadley szenzációs munkát végzett.

Itt a vége (Fotó: AFP)
Itt a vége (Fotó: AFP)

19.07 Éremtáblázat. A legmenőbb miniállam egyértelműen San Marino, mely Norvégiát vagy Finnországot is megelőzte az éremtáblázaton. Mindkét érmüket - egy ezüst és egy bronz - sportlövészetben érték el.

19.00 Elköszön Patrick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottság elnöke, aki mindenkinek megköszöni és hivatalosan zárja is az Európai Játékokat. Szerintem ő sem tudja teljesen biztosra, lesz-e EJ 2019-ben. Házigazda ugye jelenleg nincs, mert Hollandia - amely nem épített volna új létesítményeket és az azeri költségvetés töredékét költötte volna el - visszalépett a rendezéstől. Állítólag van jó néhány jelentkező. Az viszont biztos, amit mond: jövőre jön az igazi nagy esemény a sportolóknak, Rióban. Ott a sportérték biztosan nem lesz vita tárgya. Itt azért nagyon vegyes volt a színvonal.

Hickey-nek azért lehet valami elképzelése a jövőről: „A jövő fényes Azerbajdzsán számára, a jövő fényes az Európai Játékok számára.” Négy év múlva meglátjuk az utóbbit.

18.56 Egy technikai hiba ideiglenesen belefojtja a szót az azeri first ladybe. Aztán a szokásos szóvirágok, mindenkinek megköszöni. Azerbajdzsán kitárta a karját és szívét Európának, mondja.

18.50 Az EJ legszebb momentuma: a fehérorosz szambós Sztjepan Popov bejelentkezik egy fair play-díjra, mikor leviszi sérült ellenfelét.

18.44 Az EJ messze legnagyobb mentése. Gumiasztal, ezért kellenek a spotterek a tornászok mellé biztosítani. De nagyon. (csak remélni tudom, hogy nem geokódolt, de lehet)

18.41 Az Európai Játékok legidősebb aranyérmesei. A kubai származású francia vívó Iván Trevejo (43 év), a nőknél pedig a holland színekben induló, kínai származású Li Jiao (42 év).

18.35 Magyar csapat. Magyarország mind a nyolc aranyérmét megnyerte az Európai Játékok 8. versenynapjáig - mondhatni, frontnehéz volt a program a kajak-kenuval (5 arany) és a birkózással (2). Az utolsót és a legmeglepőbbet az aerobikos csoport nyerte. A második héten arany nélkül maradtunk.

Közben a zászlóvivő Ungvárihoz beállnak szelfizni néhányan.

Ungvári Miklós, a magyar zászlóvivő (Fotó: Szalmás Péter/MOB)
Ungvári Miklós, a magyar zászlóvivő (Fotó: Szalmás Péter/MOB)
Megtalálják Ungvári Miklóst? A résztvevő nemzetek zászlói

18.24 Záróünnepély. Behozzák a nemzetek zászlóit, egyszerre. Az örményt egy önkéntes viszi, nincs hivatalos zászlóvivő. A megnyitóra sem küldtek sportolót, ott a küldöttségvezetőt fütyülte ki a stadion. A svédet a bokszoló-kémikus Anna Laurell Nash viszi. A miénket Ungvári Miklós.

Vonul a magyar csapat a záróünnepélyen (Fotó: Szalmás Péter/MOB)
Vonul a magyar csapat a záróünnepélyen (Fotó: Szalmás Péter/MOB)

18.20 Záróünnepély. Videómontázzsal köszönik meg a 12 500 önkéntesnek, aki az Európai Játékokon dolgozott. Tehetik: végtelenül kedvesek, lelkesek, aranyosak és segítőkészek. Amin még lehet csiszolni: a sok esetben nagyon korlátozott idegennyelv-tudás miatt gyakran előfordult, hogy ott volt harminc önkéntes, de a probléma megértése/megoldása nem ment. Az más kérdés, hogy mi sem tanultunk meg azeriül (az a mi sarunk).

Ami elvitathatatlan: a kék pólósok óriásit dolgoztak a két hét alatt.

18.19 Záróünnepély. Mostanra ellőttek annyi tűzijátékot, hogy a látótávolság minimálisra csökkent. Pedig még be se melegítettek...

18.16 Záróünnepély. Ha Openyiseva ország lenne, Törökországot megelőzve a 14. helyen végzett volna az éremtáblázaton.

18.16 Záróünnepély. Csupkov egyébként az egész EJ második legeredményesebb férfi sportolója, a szintén úszó Danyiil Pahomov egy bronzzzal előzte meg. Összességében a (ki nem találnák) orosz úszó Arina Openyiseva a legeredményesebb, hét arany- és egy ezüstéremmel.

18.12 Záróünnepély. Ő még csak tizennyolc: az oroszok négy aranyérmet nyert úszójukra, Anton Csupkovra bízták a zászlót, 1997-es születésű fiatalember.

18.02 Záróünnepély. Tényleg nem aprózzák el, már ellőttek nettó két perc alatt egy NB I-es fordulóra való pirotechnikát. Azeri himnusz, igen meggyőző, élő előadásban, tizenkét énekes plusz kórus. Piróval, mert van bőven.

Szemben a sportolói helyek üresen, kezdődik a záróünnepély
Szemben a sportolói helyek üresen, kezdődik a záróünnepély

18.00 Záróünnepély. És tényleg. Nagy taps, Aliyev és Aliyeva integet mindenkinek. Kezdünk.

17.56 Záróünnepély. Megkaptuk a forgatókönyvet. A kezdés erős: fanfár, majd jön az elnöki pár, Ilham Aliyev és Mehriban Aliyeva, utóbbinak annyi funkciója van, hogy nyolc sorba fér ki. No meg Patrick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottság elnöke. Az élőképek alapján utána Azerbajdzsán történelmének meghatározópillanatait elevenítik meg, majd jönnek a sportolók. A legvégén ellövik az Azerbajdzsánban fellelhető összes pirotechnikai eszközt.

17.44 Záróünnepély. Hullámzás az olimpiai stadionban. Még nincs telt ház, de az lesz, szinte csak a sportolói helyek üresek. A megnyitón kevesebben voltunk szerintem.

17.42 Magyar csapat. A mob.hu-nak - még a záró nap előtt - Szabó Bence, a MOB főtitkára értékelte az Európai Játékokat.

17.31 Záróünnepély. Már megy a pre-show, Azerbajdzsán sasainak tánccsoportja már zárt, most épp az azeri ritmikus gimnasztikázók és sportakrobaták küzdenek a stadionban a meleggel. A küzdőtérre engedett összes technikai munkatárs, fotós és operatőr kötelezően tiszta feketében, mert így nem ütnek el a fekete küzdőtéri borítástól. Biztos kellemes lehet.

17.30 Éremtáblázat. Negyvenkét ország nyert érmet az Európai Játékokon, nyolc nem.

A nyolcak: Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Izland, Liechtenstein, Luxemburg, Málta, Monaco.

Az utolsó aranyöröm pillanata: stílszerűen ezt is az oroszok nyerték meg (Fotó: AFP)
Az utolsó aranyöröm pillanata: stílszerűen ezt is az oroszok nyerték meg (Fotó: AFP)

17.23 Úszás.„Mindenképpen biztató jeleket látok. Egyrészt azért, mert ez a csapat fiatalabb volt egy évvel, ami jövőre be fog érni, azok az eredmények, amik most döntőt jelentettek, azok véleményem szerint jövőre már érmet fognak jelenteni. Picit pechesek is voltunk, mert nem egy esetben tized, századmásodpercekkel csúsztunk le a dobogóról” – értékelte az úszóversenyeket a sportági csapatvezető Hargitay András a mob.hu-nak.

17.16 Záróünnepély. A magyar zászlót Ungvári Miklós viszi. Örményország egyedüliként nem vonul fel, legalábbis nincs listázva zászlóvivőjük. Ugyebár az örményeket kifütyülték a megnyitón.

17.12 Éremtáblázat. Az egyik legdurvább statisztika: ha Oroszország csak úszásban indul (23 arany, 7 ezüst, 12 bronz), akkor is megnyeri az éremtáblázatot. Az orosz össztermés 79, 40, 45.

Az oroszoknak kettővel több aranyérmük van, mint a mögöttük végző azeri, brit, német, francia, olasz ötösnek együtt.

17.10 Záróünnepély. Most kaptunk egy brutálisan hosszú, számokkal teli listát. Tízezer pirotechnikai eszközt lőnek ma el, ötezer munkaórát fektettek csak a tűzijáték kidolgozásába és előkészítésébe. Azerbajdzsán nem aprózza el. Óriási a biztosítás, a metróban egy oszlopra egy járőrpár jut, plusz a létező összes katonai és rendőri speciális egység kivonult.

17.10 Jó estét kívánunk! Köszönjük az egész napos besegítést az otthoniaknak, elsősorban a hírfolyamot vivő Kőfalvi Dánielnek, a helyszín a záróünnepélyre visszaveszi a szót, Bakiból (ha úgy tetszik, Bakuból) még ma is Marosi Gergely és Szűcs Miklós tudósít. Helyi idő szerint 21 óra (otthon 18) a záró ceremónia kezdete.
Harminckilenc fok volt ma az azeri fővárosban, az Olimpiai Stadion tetőszerkezete miatt ide kellemesen be is szorul a levegő - csak este nyolcra kezdett enyhülni a hőség. A magyar csapat jó része ma már csomagolt és utazott, egy hatvanas egység már elhagyta a sportolói falut. A cselgáncsozók és a strandlabdarúgók biztosan vonulnak a záróünnepségen.

AZ ÉREMTÁBLÁZAT
1. Oroszország794045164
2. Azerbajdzsán21152056
3. Nagy-Britannia18101947
4. Németország
16173366
5. Franciaország
12131843
6. Olaszország
10261147
7. Fehéroroszország
10112243
8. Ukrajna
8142446
9. Hollandia812929
10. Spanyolország8111130
11. MAGYARORSZÁG
84820
12. Szerbia
84315
13. Svájc
74415
14. Törökország
641929
15. Belgium
44311
16. Dánia 43512
17. Románia35412
18. Portugáli 34310
19. Lengyelország 281020
20. Ausztria 27413
21. Grúzia
26816
22. Izrael
24612
23. Szlovákia2237
24. Litvánia2147
25. Írország
2136
26. Horvátország
14611
27. Bulgária14510
28. Görögország1449
29. Svédország
1337
30. Szlovénia
1135
31. Litvánia
1012
32. Csehország
0257
33. Észtország0123
Moldova
0123
35. San Marino
0112
36. Örményország
0101
Ciprus
0101
38. Macedónia
0022
Norvégia
0022
40. Finnország
0011
Koszovó
0011
Montenegró
001

Köszönjük megtisztelő figyelmüket, ezzel búcsúzunk, de csak átmenetileg, a 18 órakor kezdődő záró ünnepség történéseit élőben követhetik a Nemzeti Sport Online-on!

14.00 Strandlabdarúgás. A bronzérmet Portugália hozta el, miután 6–5-re legyőzte Svájcot, a döntőben pedig Oroszország 4–2-re legyőzte Olaszországot.

12.37 Éremtáblázat. Ezzel eldőlt, hogy a magyar csapat összesen húsz éremmel – nyolc arany, négy ezüst, nyolc bronz – zár az első Európai Játékokon. Jelenleg az éremtábla 11. helyén állunk, ennél azonban már csak lejjebb kerülhetünk, így a top 10-es eredmény biztosan nem lesz meg.

12.30 Cselgáncs. Itt a vége sajnos, nem jött össze a fordítás. Bor Barna ipponnal vereséget szenvedett a mindent eldöntő meccsen, az ukránoké a bronz.

12.28 Cselgáncs. Ez is megvan! Vér Gábor egy ipponnal 2–2-re módosítja az állást, Bor Barna dönt az érem sorsáról!

12.24 Cselgáncs. Vér Gábor következik, ellenfele a 2009-es franciaországi U20-as világbajnokságon aranyérmet szerző Kedzsau Nabali.

12.20 Cselgáncs. Csoknyai hatalmasat küzdött Vitalij Dudcsikkal, és mivel az ukránt többször intették meg, be is húzta a harmadik meccset! Egy apró reménysugár, 2–1 Ukrajnának!

12.17 Cselgáncs. Csoknyai László már a tatamin, nehéz lesz visszahozni…

12.15 Cselgáncs. A második összecsapás sem sikerült sajnos jobban, Őri Felícián mindent megtett, de mivel három intést is összeszedett, alulmaradt ukrán ellenfelével szemben, 2–0 Ukrajnának.

12.09 Cselgáncs. Az első nincs meg, ipponnal Zámbori maradt alul, 1–0 az ukránoknak.

12.01 Cselgáncs. Megkezdődött a meccs, elsőként Zámbori Bence a tatamin.

11.56 Cselgáncs. Jön a magyar csapat utolsó esélye az éremszerzésre, délben Ukrajna ellen kezdünk.

11.34 Cselgáncs. Ez elúszott… Kétszer is megintették Anamari Klementina Velenseket, ám végül egy jukóval véget vetett a Joó Abigél elleni, mindent eldöntő meccsnek a szlovén lány. Már csak a férfi csapat szerezhet érmet.

11.28 Cselgáncs. Egy ide, egy oda, Szabó Franciska vereséget szenvedett egy ipponnal Tina Trstenjaktól, Breitenbach Anett viszont legyőzte Anka Pgacnikot! 2–2, Joó Abigél dönt a magyar éremről!

11.24 Cselgáncs. A folytatás már sokkal szebb! Karakas Hedvig legyűrte egy szoros, kiegyenlített meccsen Vlora Bedetit, így most 1–1 az állás!

11.17 Cselgáncs. Pupp Réka kezdte meg a küzdelmet, ellenfele Petra Nareks, aki sajnos egy jukóval el is viszi az első sikert jóval fiatalabb ellenfelétől.

11.10 Cselgáncs. Megkezdődött a nők csapatmeccse, az ellenfél Szlovénia, a cél pedig a bronzérem megszerzése!

10.20 Cselgáncs. Egy kis szünet a magyar események között, 11.30 órakor jön a férfiak bronzmeccse, délben pedig a hölgyek küzdenek, szintén a harmadik helyért.

10.05 Cselgáncs. Nem jött össze a szépítés, egy vazarival Bor Barna is vereséget szenvedett,így 5–0 a vége. Ez azt jelenti, hogy a magyar csapat a bronzért küzdhet, ellenfele Ukrajna lesz.

9.55 Cselgáncs. Nincs mit tenni, ahogy az várható volt, a jóval magasabban rangsorolt grúzok már 4–0-ra vezetnek, Csoknyai és Vér Gábor is vereséget szenvedett, így készülhetünk a bronzmeccsre. Az utolsó meccsen Bor Barna küzd a „becsületpontért”.

9.41 Cselgáncs. Csoknyai László harcol az utolsó esélyért.

9.48 Cselgáncs. Nem indul jól a meccs, a 66 kg-osoknál Őri Felicián, majd a 73 kg-osoknál Zámbori Bence szenvedett ipponnal vereséget. Csoda kell most már a folytatáshoz.

9.44 Szavazás. Addig, míg várunk, döntsék el, melyik volt az EJ legjobb momentuma! Szavazni ITT lehet!

9.42 Cselgáncs. Amíg Dánia Spanyolországgal csatázik a tollaslabdapályán, mi a cselgáncsozókra várunk. Bármelyik pillanatban elkezdődhet a férfiak csapatversenyének elődöntője, a magyar együttes ellenfele a jóval esélyesebbnek tartott Grúzia.

9.31 Strandlabdarúgás. „Tartsd meg” - üvölt a kispad. Megtartjuk, bár az utolsó másodpercben Allahguliyev ollózását védenie kell Ficsórnak. Vége, Magyarország–Azerbajdzsán 3–2, Magyarország a 7. helyen végzett!

9.30 Strandlabdarúgás. Erre sem. Azeri szabadrúgás 28.5-tel a vége előtt. Messziről, nagyon messzire, pocsék, köszönjük!

9.28 Strandlabdarúgás. Erre nem volt nagy szükség... Egy lövés kijön Ficsórról, Allahguliyev befejeli a kipattanót. Magyarország–Azerbajdzsán 3–2, és még van 52.8 másodpercük.

9.28 Strandlabdarúgás. Alig több, mint egy perc van hátra, Magyarország–Azerbajdzsán 3–1.

9.23 Strandlabdarúgás. Ficsór akrobatikus mentéssel veszi el az azeriek kedvét egy kicsit a játéktól. Besenyei ollózással veszi célba a hosszú alsót, a labda elpattog a kapufa mellett. Még 2:30.

9.20 Strandlabdarúgás. A borzalmas forróságban nem ez minden idők legjobb meccse. Magabiztosan tartjuk egyelőre a kétgólos előnyt, még hét perc van hátra. Kellett a magabiztosságot hangoztatnom, Ficsór kinézi a hosszúból Allahguliyev lövését, kapufa!

9.17 Strandlabdarúgás. Kilenc perc van még hátra a magyar–azeriből, három egyre vezetünk.

9.14 Cselgáncs. A nőknél bronzmeccs lesz! Magyarország 3–2-re legyőzi Lengyelországot. Maros Barbara ipponvereséget szenvedett Agata Perenctől, Karakas Hedvig ippongyőzelmet aratott Arleta Podolak felett. Szabó Franciska ellenfél nélkül jegyzett be egy győzelmet, Breitenbach Anett legyőzte Katarzyna Klyst kevesebb intéssel, végül Daria Pogorzelec legyőzte Joó Abigélt, de már mindegy volt.

Bronzmeccs 12 órakor Szlovénia ellen.

9.07 Strandlabdarúgás. A másik azeri kapusnak sincs jó napja, Emin Kurdov talán picit mellényúl, de Simonyi lövése nagyon jól helyezett volt. Magyarország–Azerbajdzsán 3–1.

9.05 Cselgáncs. Az elődöntőben könnyű ellenfél jön, a cseheket 5–0-ra lezúzó Grúzia... A másik ágon orosz–francia. Kezdés 9.30-kor!

9.04 Cselgáncs. Fordítás! Bor Barna ippongyőzelmet arat Karl-Richard Frey ellen, Magyarország 0–2-ről 3–2-re legyőzni Németországot, és elődöntős a férfi csapatversenyben!

8.58 Strandlabdarúgás. Hazai büntető. Elvin Guliyev izomból beveri, Magyarország–Azerbajdzsán 2–1. A legutóbbi három meccsen kétgólos előnyből kapott ki a magyar csapat, ennek jó lenne véget vetni.

8.57 Cselgáncs. Egy-egy intés Bor Barna és Frey neve mellett. Aki nyer, továbbjuttatja csapatát.

8.56 Strandlabdarúgás. Ez is! Magyar ziccer, Simonyi Gábor farkasszemet néz a kapussal, majd kilövi a jobb fölsőt. Magyarország–Azerbajdzsán 2–0. A helyiek a gólt a Unique Tükör című számával ünneplik meg.

8.54 Cselgáncs. Na, ez sokkal jobb! Csoknyai László kevesebb intéssel legyőzi Sven Marescht, aztán Vér Gábor ipponért eldobja Marc Odenthalt. 2-2, a továbbjutás Bor Barna és Karl-Richard Frey csatájában dől el.

8.53Strandlabdarúgás. Szentes-Bíró menti az azeri kezdést a gólvonalról.

8.49 Strandlabdarúgás. Allahguliyev nagy helyzetben, de csúnyán fölé durrant. Az első harmad végén Besenyei próbálkozik, de sikertelenül. Egy harmad után Magyarország–Azerbajdzsán 1–0.

8.48 Cselgáncs. Semmi jó hír. Christopher Völk ippongyőzelmet arat Zámbori Bence ellen, 2-0 oda, ha a németek még egy meccset nyernek, elődöntősök.

8.46 Strandlabdarúgás. Fekete ollózik egy nagyon jót, de Shirinbayov valahogy kikapja a labdát, majd Besenyei kapáslövése megy messze fölé.

8.44 Strandlabdarúgás. Azeri szabadrúgás, Zeynal Zeynalov igazgatja a labdát a homokbuckára. Ficsór kiüti, nem túl szépen, de a lényeg az eredmény.

8.42 Cselgáncs. Sebastian Seidl ipponnal legyőzi Őri Felíciánt, 1-0 a németeknek. Három siker kell a továbbjutáshoz.

8.40 Strandlabdarúgás. Itt meg Shirinbayov védi Fekete szabadrúgását. Az azeriek annyiban brazilosak, hogy mindenki a keresztnevét viseli a hátán.

8.40 Cselgáncs. Elkezdődött a magyar–német férfi csapatmeccs.

8.37 Strandlabdarúgás. LOL. Erre nincs jobb kifejezés. Fekete Viktor elrúgja a labdát, ami átpottyan a szerencsétlenkedő Shirinbayovon. Magyarország–Azerbajdzsán 1–0.

8.34 Strandlabdarúgás. Showtime! Sabir Allahguliyev próbál egy kidobást ráollózni, de háttal a homokba fúródik, luft. Aztán Ficsór Dávid nyom ki egy veszélyes lövést a jobb alsó elől.

8.32 Strandlabdarúgás. Kezd Magyarország Azerbajdzsán ellen a 7. helyért. Szentes-Bíró László lapos löketét védi Vagif Shirinbayov. Mi fehérben, az azeriek pirosban. Gondolhatnák, hogy (mint futsalban) az azeriek itt is szereztek egy rakás brazilt, de nem: a hazai csapat minden tagja ténylegesen azeri, az edző viszont portugál, Zé Miguel.

8.31 Cselgáncs. A magyar–német férfi meccs párosításai. Őri Felícián Sebastian Seidl ellen. Christopher Völk Zámbori Bence ellen. Sven Maresch Csoknyai László ellen. Vér Gábor Marc Odenthal ellen. Bor Barna Karl-Richard Frey ellen.

8.27 A nap lakonikus dumája. Már másodszor az orosz úszó Arina Openyiseváé, aki nyolc éremmel zárt.

„Ja, és akkor mi van?!”

Nem hatotta meg túlzottan az éremzápor. Openyiseva lesz hét arany-, illetve egy ezüstéremmel az Európai Játékok legeredményesebb sportolója két úszótársa, Marija Kamjonova (6, 1, 2) és Polina Jegorova (6, 0, 0) előtt. Igaz, Openyiseva nyolc aranyért jött, lehet, hogy csalódott.

Arina Openyiseva, az EJ legeredményesebb sportolója (Fotó: AFP)
Arina Openyiseva, az EJ legeredményesebb sportolója (Fotó: AFP)

8.20 Strandlabdarúgás. Nekem megint a vizes komplexum jutott, a vizet tudnánk értékelni, borzalmas meleg van ma a tegnapi enyhülés után. A szél maradt, bár nem olyan erős, mint tegnap, így a veszély továbbra is fennáll, hogy megfojt minket a megtekeredett akkreditációs kártya... Tíz perc múlva Magyarország Azerbajdzsán ellen játszik a 7. helyért.

8.18 Cselgáncs. Csapatversenyben is van vigaszág, Magyarország 9.00-tól Lengyelországgal mérkőzik vissza. Ha nyer, akkor az elődöntő vesztesével küzdhet a bronzért.

8.15 Cselgáncs. Joó Abigél kevesebb intéssel győz Franziska Konitz ellen. Németország–Magyarország 3–2 a negyeddöntőben, Németország elődöntős.

8.04 Cselgáncs. Szabó Franciska ipponvereséget szenved Martyna Trajdostól. Laura Vargas Koch jukóra és vazarira eldobja Gercsák Szabinát, a női csapatverseny negyeddöntőjében így 3–1-re vezet Németország. Ez már túl sok, mert a három győzelem egyben továbbjutást jelent.

8.00 Cselgáncs. Megy már a magyar–német női csapatmeccs. Mareen Kräh intésekkel legyőzte az 55 kilósoknál Maros Barbarát. Karakas Hedvig intéssel verte egy súlycsoporttal szemben Viola Wächtert, így 1–1.

8.00 Éremtáblázat. Magyarország 8 arany-, 4 ezüst- és 8 bronzéremmel áll, több bronzzal megelőzve a szerbeket. A top tízes helyezésre (most a 10. helyen állunk) a legnagyobb veszélyt talán a spanyolok jelentik (7, 11, 11), akiknek ma van döntősük tollaslabdában.

8.00 Jó reggelt kívánunk! Záró napjához érkezett az 1. Európai Játékok, a magyarok közül a férfi és a női cselgáncsválogatottért szoríthatunk a csapatversenyben, strandlabdarúgóink pedig a 7. helyért játszanak Azerbajdzsánnal. Ma cselgáncsban két, BMX-ben szintén két, tollaslabdában három, strandlabdarúgásban pedig egy számban osztanak érmeket. A helyszínről Marosi Gergely és Szűcs Miklós tudósít, az élő hírfolyam gazdája az előbbi.

AZ ÉREMTÁBLÁZAT AZ UTOLSÓ NAP ELŐTT
1.Oroszország784043
2.Azerbajdzsán211520
3.Nagy-Britannia181019
4.Németország151633
5.Olaszország102510
6.Fehéroroszország101122
7.Franciaország91118
8.Ukrajna81423
9.Hollandia8119
10.MAGYARORSZÁG848
11.Szerbia843
12.Spanyolország71111
13.Svájc743
14.Törökország6419
15.Belgium433
16.Románia354
17.Portugália342
18.Lengyelország2810
19.Ausztria274
20.Grúzia258
21.Izrael246
22.Szlovákia223
23.Litvánia214
24.Írország213
25.Horvátország146
26.Görögország144
27.Bulgária135
28.Svédország133
29.Dánia125
30.Szlovénia112
31.Lettország101
32.Csehország024
33.Észtország012
Moldova012
35.San Marino011
36.Örményország010
Ciprus010
38.Macedónia002
Norvégia002
40.Finnország001
Koszovó001
Montenegró001
Az utolsó napon csak a cselgáncsozók gyarapíthatják a magyar érmek számát (Fotó: AFP)
Az utolsó napon csak a cselgáncsozók gyarapíthatják a magyar érmek számát (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik