Asztalitenisz: Szudi és Majoros is győzelemmel kezdett a Grand Smashen

Vágólapra másolva!
2022.03.08. 10:59
null
Szudi Ádám lendületes, jó játékkal győzte le román ellenfelét (Fotó: WTT)
Az asztalitenisz történetének első Grand Smash-versenyének második napján a selejtező első fordulójában három férfi játékosunk is bemutatkozott, Szudi Ádám és Majoros Bence továbblépett, Ecseki Nándor viszont vereséget szenvedett.


Szudi Ádám magyar idő szerint ma hajnalban sporttörténelmi pillanat részese volt Szingapúrban: ő lett az első magyar, aki asztalhoz állt a sportág megreformált nemzetközi versenynaptárának csúcseseményén, a Grand Smashen. Az elnevezés nem véletlenül emlékeztet a teniszezők Grand Slamjére: a tervek szerint a Grand Smash-versenyek a sportágon belül pontosan ugyanazt a szintet, rangot, presztízst testesítik meg.

A Grand Smash nemcsak az esemény hosszában (két hétig tart) és kiemelkedő pénzdíjában (2 millió dollár), hanem a külsőségekben, a felhajtásban is jócskán eltér az eddig megszokott asztalitenisz-versenyektől, amit a mieink közül a selejtező első fordulójában elsőként Szudi (világranglista-111.) tapasztalhatott meg. A rá váró feladat nem ígérkezett egyszerűnek, ugyanis a világranglistán nála valamivel előrébb jegyzett román Cristian Pletea (96.) várt rá, de a 26 éves magyar játékos négy szettben igazolta jó formáját. Majoros Bencének (74.) annyiban valamivel nehezebb dolga volt, hogy hazai versenyzővel szemben kellett bizonyítania, de mivel a 20 éves Chua Josh Shao Hannak (386.) egyelőre kevés a nemzetközi tapasztalata, Majoros simán hozta a meccset.

A mieink közül harmadikként Ecseki Nándort (136.) szólították, a másik oldalon a Lubomír Pistej (80.) állt. A szlovák a maga 38 évével a mezőny rutinos tagjai közé tartozik, sokszor találkozott már a mieinkkel, s a mérlegéhez most egy újabb győzelmet tett hozzá: valamivel esélyesebbként négy játszmában győzött.

Ami a folytatást illeti, a kvalifikáció második fordulójában Szudi még a keddi (mai) programban asztalhoz áll, ellenfele a dél-koreai Lim Dzsong Hun (59.) lesz, Majoros szerdán a német Ricardo Waltherrel (94.) folytatja, s ugyancsak holnap a nőknél Hartbrich Leonie (174.) a nigériai Olofunke Oshonaike (170.) ellen mutatkozik be.

GRAND SMASH, SZINGAPÚR
Férfiak. Egyes. Selejtező. 1. forduló
Szudi Ádám–Pletea (román) 3:1 (7, 10, –5, 8)
Majoros Bence– Chua Josh Shao Han(szingapúri) 3:0 (7, 7, 8)
Pistej (szlovák)–Ecseki Nándor 3:1 (14, –3, 6, 9)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik