Asztalitenisz: megvan a megállapodás, jön a Grand Smash Budapest

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2022.05.18. 14:23
null
Kézfogás a megállapodásra (balról): Khalil al Mohannadi, az ITTF alelnöke, Nátrán Roland, a magyar szövetség elnöke és Steve Dainton, az ITTF ügyvezetője (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)
Sikerrel jártak a magyar szövetség törekvései, sikerült Budapestre hozni a nemzetközi versenynaptár legnagyobb eseményét, a Grand Smasht, amely első alkalommal júliusban a BOK-csarnokban lesz, ám a tervek szerint 2023-tól már a Papp László Budapest Sportcsarnok ad otthon az eseménynek


Az asztaliteniszezők megreformált nemzetközi versenynaptárának csúcseseménye a Grand Smash – az ismerős elnevezés nem véletlen, ugyanis a teniszezők Grand Slam-tornájának mintájára hívták életre –, amelyet a tervek szerint egy évben négyszer rendeznek majd meg. Az első ilyen versenynek márciusban Szingapúr adott otthont, s már azt is hónapok óta tudjuk, hogy a magyar szövetség a nyári Grand Smash Budapestre hozatalán dolgozik. A hivatalos bejelentésre viszont csak a szerda délelőtti sajtótájékoztatón került sor, mégpedig a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) vezetőségének három tagja jelenlétében.

„Az idén, július 11. és 24. között Budapest lesz a házigazdája a nemzetközi versenynaptár legnagyobb presztízsű eseményének, a Grand Smashnak – mondta Nátrán Roland, a hazai szövetség elnöke, egyben az ITTF alelnöke. – A három plusz öt évre szóló megállapodás megszületett, s a magyar kormányzattól is pozitív írásbeli visszajelzést kaptunk, de azért még meg kell várnunk a kormányhatározat megjelenését. Reményeink szerint Grand Smash Budapest az évek során olyan erős brandé válik, mint teniszben Wimbledon vagy a Roland Garros, vagy például Formula–1-ben a Hungaroring. A terveink szerint a júliusi esemény több lesz, mint egy világverseny, olyan show-t és egyben családi fesztivált szeretnénk, ami élmény lesz minden szurkolónak.”

A Grand Smash Budapestnek az idén a BOK-csarnok ad otthont, ám a tervek szerint a jövő évtől már a Papp László Budapest Sportaréna lesz a verseny állandó helyszíne. Az esemény gyakorlatilag felér egy világbajnoksággal, hiszen itt – a presztízsnek és nem mellesleg a 2 millió dolláros pénzdíjnak köszönhetően – a világ legjobbjai állnak asztalhoz, s a végjátékban minden bizonnyal közülük kerülnek ki az öt versenyszám (férfi és női egyes, férfi és női páros, vegyes páros) legjobbjai, összességében a világ minden tájáról több száz asztaliteniszező indulása várható.

„Három évvel ezelőtt, a 2019-es világbajnokság idején a magyar főváros nagyszerű vendéglátónak bizonyult, s biztosak vagyunk abban, hogy ez most sem lesz másként” – fogalmazottal Mohannadi, az ITTF alelnöke, a WTT igazgatója, amit Steve Dainton, az ITTF ügyvezetője, a WTT igazgatója azzal egészített ki, hogy „a világjárvány után az volt a legfontosabb feladatunk, hogy újra pozicionáljuk a sportágat, s e folyamat egyik fontos eleme a Grand Smash”.

A Grand Smash Budapest nem mellesleg országimázs szempontjából sem tűnik rossz befektetésnek, ugyanis a két hét alatt visszafogott várakozások szerint is világszerte több százmillió nézője lesz a versenynek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik