Asztalitenisz: jó eséllyel meglesz a Szudi, Pergel vegyes páros kvótája

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2021.03.20. 09:50
null
Jó esélye van Szudi Ádámnak és Pergel Szandrának (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Néhány napja Majoros Bence bravúros szerepléssel szerzett tokiói kvótát az asztaliteniszezők dohai világselejtezőjén, s most az ázsiai kvalifikációs torna végeredménye után jó eséllyel a Szudi Ádám, Pergel Szandra vegyes páros is csatlakozhat az olimpiai csapathoz, bár ez hivatalossá akkor válik, amikor a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség is megerősíti, amire vélhetően júniusban kerül sor.

 

A Szudi Ádám, Pergel Szandra vegyes páros az olimpiai kvalifikációs időszak első pillanatától kezdve a tokiói kvóta megszerzéséért dolgozott, s a remek eredményeknek hála, egy évvel ezelőtt már tényleg csak karnyújtásnyira volt a nyári játékoktól. A pandémia miatti leállást követően néhány hete indultak újra a nemzetközi versenyek, s mivel Szudiék pozíciója az elmúlt egy évben semmit sem változott, továbbra is jó esély volt arra, hogy kiharcolják az olimpiai részvételt.

Fontos pillanat volt a Dohában zajló ázsiai kvalifikációs torna záró napján a vegyes párosok fináléja. Szudiék biztos kvótájához az első helyen kiemelt Li Szang Szu, Dzseon Dzsi Hi duónak nyernie kellett volna, ám a döntőben némi meglepetésre a dél-koreaiak 4:2-re kikaptak az indiai Achanta, Batra kettőstől, így az utóbbi páros szerzett kvótát. Az indiaiak az olimpiai rangsorban Szudiék mögött álltak, ezzel beelőzték a mieinket, akik eggyel hátrább, az utolsó bejutó helyre kerültek. Mivel több verseny az olimpiáig már nem szerepel a naptárban, ez papíron azt jelenti, hogy a most kialakult sorrend sem változhat, azaz nem hivatalosan a Szudi, Pergel egységnek is megvan a kvótája – bár ez csak akkor válik biztossá, amikor az ITTF megerősíti, várhatóan júniusban.

Majdnem biztosra kijelenthető tehát, hogy asztaliteniszezőink a férfi csapatot leszámítva minden számban – férfi egyesben, női egyesben, női csapatban és vegyes párosban – is megszerzik a kvótát, ami rekordbeállítás lehetne, ugyanis négy számban eddig csupán egyszer, a sportág 1988-as szöuli olimpiai premierjén voltunk érdekeltek.

Arról nem beszélve, hogy a magyar résztvevők száma még tovább nőhet: miután férfi egyesben a maximális két helyből eddig csak egyet sikerült megszereznünk, az európai selejtezőről – aminek jelen állás szerint április 21. és 25. között a portugáliai Guimaraes ad otthont –, illetve az olimpia előtti világranglistáról a magyar bajnoki címvédő Szudi Ádámnak még lesz esélye újabb kvótát szerezni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik