Asztalitenisz Eb: női válogatottunk nyolc év után újra érmes

SZŰCS MIKLÓS (Puszan)SZŰCS MIKLÓS (Puszan)
Vágólapra másolva!
2019.09.06. 22:53
null
A negyeddöntő előtt, amikor még mind a két csapat bizakodott – jobbra a mieink: Hartbrich Leonie, Póta Georgina, Madarász Dóra, Pergel Szandra (a szerző fotója)
Női válogatottunk nyolc év után állhat fel ismét az Európa-bajnoki dobogóra, miután a péntek esti negyeddöntőben 3:2-re legyőzte Ukrajnát. A szombat kora délutáni elődöntőben a meglepetésre a németeket búcsúztató Portugália lesz az ellenfél.

Nagy volt a tét az ukránok elleni esti negyeddöntőben, ugyanis legutóbb 2011-ben Gdanskban, akkor még Tóth Krisztinával a soraiban szerzett Európa-bajnoki érmet, mégpedig bronzot, női asztalitenisz-válogatottunk, így a Bátorfi Zoltán irányította együttes nyolc szűk esztendőnek vethetett véget.

„Az ukránoknál két védőjátékos is van, ami nem könnyíti meg a helyzetünket, odahaza kevés az ilyen edzőpartner – mondta a szövetségi kapitány. – Szerencsére délelőtt itt a csarnokban találtunk egy védőt, vele is edzettek a lányok, bízom benne, hogy ez elég lesz.”

A két csapat legutóbb három hónappal ezelőtt a minszki Európai Játékokon találkozott egymással, akkor a mieink 3:0-ra nyertek, ami egyfelől megalapozhatta Póta Georgináék önbizalmát, másrészt viszont tudni kell, hogy ott más, úgynevezett olimpiai szisztéma alapján zajlottak a csapatmérkőzések.

„Az a rendszer nekünk kedvezőbb volt, most azért várhatóan más lesz a helyzet – magyarázta Bátorfi. – Ettől függetlenül valamivel jobban örülök, hogy a csütörtök esti ukrán–osztrák párharcból az ukránok kerültek ki győztesen, ha nem is sokkal, de velük szemben jobbak az esélyeink.”

A kapitány nem változtatott az eddig jól bevált recepten, azaz a Póta Georgina (világranglista-32.), Madarász Dóra (58.), Pergel Szandra (66.) triónak szavazott bizalmat, s különösebben az ellenfélnek sem volt oka megbontani az eddig szereplő Marharita Peszocka (34.), Hanna Haponova (56.), Tetyana Bilenko (82.) kezdőcsapatot.

A két első számú játékos, Póta és Peszocka elképesztően izgalmas csatát vívott: az ukránnak kétszer is játszmaelőnye volt, Póta mindkétszer visszakapaszkodott, az ötödik szettben 6:2-nél már-már hátradőlhettünk, nem sokkal később az ukrán – nem mellesleg két csuszával szerzett pontnak köszönhetően – 7:6-ra vezetett, majd öt mérkőzéslabdához is jutott, a végén mégis Póta csaphatott az öklével a levegőbe.

Madarász következett Haponova ellen, akit a minszki Európai Játékokon nagyon simán, három szettben vert. Nos, ezúttal talán egy hajszállal szorosabb volt a küzdelem, de három szett ezúttal is elég volt a sikerhez. Eleinte úgy tűnt, Pergelnek sem lesznek gondjai, ám a jó kezdés után a napok óta megfázással küzdő budaörsi játékossal szemben Bilenko fordított, majd a Pótától elszenvedett vereséget érezhetően gyorsan kiheverő Peszocka nagyon simán megverte Madarászt. Még jó, hogy zárásnak ott volt a pakliban Póta, aki ha nem is sétagaloppban, de hozta a kötelezőt, ezzel megvan az elődöntő, megvan a biztos Európa-bajnoki érem!

„Peszockával mindig ilyen szoros meccset játszok, ráadásul az utóbbi két alkalommal nyertem ellene, s mivel gondolom, ez eszébe jutott az asztalnál, ez nekem segített – mondta Póta Georgina. Érzésem szerint a portugálok elleni elődöntőben sem reménytelen a helyzetünk, ha mindannyian jól játsszunk, sikerült a bravúr.”

„Tíz év ment el az életemből… – tette hozzá megkönnyebbülten Pergel Szandra. Bilenkót általában megverem, most is vezettem, de talán egy kicsit elsiettem a pontokat és ez visszaütött. Ezért lett ilyen szoros ez a meccs, de a lényeg, hogy nyertünk.”

„Minszkben nagyon simán megvertem Haponovát, ezért is változtattunk a felálláson, hogy én mindenképpen játsszak ellene – magyarázta boldogan Madarász Dóra. Szerencsére most is sikerült legyőznöm, nagyon örülök és várom a szombati elődöntőt.”

„Büszke vagyok a lányokra, nagyon megérdemeltük ezt a sikert – értékelt Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány. – Éreztem, hogy ami két évvel ezelőtt elment, egyszer vissza kell, hogy jöjjön. Meglepett, hogy a portugálok legyőzték a németeket, jó játékkal lehet ellenük keresni valónk.”

Női válogatottunk a szombaton 13 órakor kezdődő elődöntőben a két évvel ezelőtti ezüstérmes németeket meglepetésre legyőző, s ezzel története első Eb-érmét szerző Portugáliával játszik.

 

ASZTALITENISZ CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, NANTES
Férfiak. Negyeddöntő

Németország–Szlovénia 3:0
Franciaország–Lengyelország 3:2
Portugália–Ausztria 3:1
Svédország–Anglia 3:0

 

Az elődöntő párosítása
Németország–Franciaország
Svédország–Portugália

Nők. Negyeddöntő
Magyarország–Ukrajna 3:2

Póta Georgina–Peszocka 3:2 (–6, 8, –8, 9, 14)
Madarász Dóra–Haponova 3:0 (2, 11, 5)
Pergel Szandra–Bilenko 1:3 (6, –9, –10, –6)
Madarász–Peszocka 0:3 (–7, –2, –5)
Póta–Haponova 3:0 (8, 12, 8)

Románia–Franciaország 3:0
Lengyelország–Hollandia 3:1
Portugália–Németország 3:2

Az elődöntő párosítása
MAGYARORSZÁG–Portugália
Románia–Lengyelország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik