Asztalitenisz: Budapest lehet a pingpong Wimbledonja

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2022.03.07. 15:27
null
A szingapúri Grand Smash-en Póta Georgina is asztalhoz áll (Fotó: Földi Imre)
A magyar szövetség hosszú ideje dolgozik azért, hogy a megújult nemzetközi versenynaptár csúcseseményét, a Grand Smasht Budapestre hozza. Még nem írták alá a megállapodást, de az esélyek jók, így könnyen lehet, hogy már a sportág történetének első, ma elkezdődött Grand Smash versenyének helyszínén, Szingapúrban bejelentik az Grand Smash egyetlen európai helyszínét.


Miután a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) is csatlakozott a NOB felhívásához – az orosz és a fehérorosz sportolók határozatlan ideig nem indulhatnak az ITTF égisze alá tartó eseményeken, s versenyek házigazdája sem lehet ez a két ország –, sportág történetének első, szingapúri Grand Smash-versenyének kiemelése is módosult. A változásnak magyar vonatkozása is van: a főtábláról két orosz játékos is kiesett, így az eredetileg a selejtezőbe sorolt Madarász Dóra felkerült a kiemeltek közé.

A ma elkezdődött szingapúri verseny a világ asztalitenisz-sportjában az év első felének legnagyobb dobása, ugyanis most mutatkozik be a megújított versenynaptár csúcseseménye, a Grand Smash. Ez nagyjából a teniszezők Grand Slam-tornájának felel meg – több más mellett abban is hasonlít, hogy asztalitenisz-versenyhez képest szokatlanul hosszú lesz, két hétig tart –, egy évben csak négy ilyet rendeznek, mégpedig négy különböző kontinensen, Ázsiában, Ausztráliában, Európában és Amerikában. A helyszínek közül egyelőre csak az ázsiait, azaz Szingapúrt jelentették be hivatalosan, a hírek szerint azonban talán már nem kell sokat várni arra – elképzelhető, hogy erre már most, Szingapúrban sor kerül –, hogy az egyetlen európai helyszín, Budapest is bekerüljön a versenynaptárba. Amint arról Nátrán Roland, a hazai szövetség elnöke, az ITTF egyik alelnöke többször is beszélt, „a magyar fővárosnak jó esélye van arra, hogy az európai Grand Smash házigazdája legyen, s ha sikerül tető alá hozni a megállapodást, az egyben azt is jelentené, hogy a következő években egészen biztosan Budapest látná vendégül a világelitet”.

A világelit nem túlzás, a Grand Smash mezőnye gyakorlatilag felér a világbajnokságéval, sőt itt a presztízs mellett a pénzdíj is vonzó, 2 millió dollárt osztanak ki a legjobbak között – korábban ilyenre a sportágban még nem volt példa.

Ha sikerül tető alá hozni a hosszú távú magállapodást, s július közepén megrendezzük első európai Grand Smasht, Budapest lehet az asztalitenisz Wimbledonja, vagy Roland Garrosa. Előbb azonban még a szingapúri versenyre érdemes koncentrálni, már csak azért is, mert négy versenyszámban három-három férfi és női játékosunk szerepel, de mivel a selejtező első napján egyiküket sem szólították asztalhoz, a mieink számára kedden kezdődnek a küzdelmek.

A szingapúri Grand Smash-en asztalhoz álló magyarok:
Férfi egyes. Selejtező: Majoros Bence, Szudi Ádám, Ecseki Nándor
Férfi páros. Főtábla: Ecseki, Szudi (6. kiemelt)
Női egyes. Főtábla: Póta Georgina, Madarász Dóra. Selejtező: Hartbrich Leonie
Női páros. Főtábla: Póta, Madarász

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik