AIPS: Szilágyi Áron egyfajta görög mitológiai karakter volt számomra – Muhi András Pires

V. Á.V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.06.07. 19:44
null
Muhi András Pires nagyon büszke arra, hogy filmje ott van a legjobb három között (Fotó: Dömötör Csaba)
Korábban megírtuk, hogy a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) médiadíjáért kiírt pályázaton Muhi András Pires Szilágyi Áronról készített filmje, az Egy mindenkiért a legjobb háromba került. A szervezet honlapja ennek kapcsán készített interjút a rendezővel. A díjátadásra június 12-én, a dohai Kalifa Stadionban kerül sor.


„Szerettem volna egy világklasszis sportoló legintimebb szakmai és magánéleti titkait megmutatni a közönségnek. Nagyon ritkán látni sportfilmekben, hogy egy versenyző a pszichológusához forduljon, vagy a felesége vigasztalja percekig egy vereség után. Szilágyi Áron egy nagyon természetes, egyfajta görög mitológiai karakter volt számomra, aki visszahozza a klasszikus sportértékek szellemiségét”
– kezdte Muhi András Pires, aki elmondta, a sportdokumentumfilmek készítése az egyetlen olyan terület az életében, amely feledteti csalódottságát, hogy nem lett sportoló.

A filmet 5 éven át, 120 forgatási napon rögzítették, több mint 600 órányi anyagot vettek fel. Ez idő alatt baráti kapcsolat alakult ki Muhi András Pires és a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron között – utóbbi nem lesz ott a díjátadón, mert a június 17-én kezdődő Európa-bajnokságra készül.

„Ez egy olyan intim kapcsolat, amely örökre összekötött minket. Különböző filmvetítéseken találkozunk mostanában, ha ez nem történik meg, akkor néha meghívom egy kiállításra, vagy moziba.”

A rendező elárulta, nagyon büszke arra, hogy filmje ott van a legjobb három között.

„Egy ilyen díj arra ösztönzi az újságírókat, hogy ne csak szívvel-lélekkel mutassák be a sport világát, hanem úgy, ahogyan azt senki más nem tette. Számomra ez egy ultramaratoni futás volt, s biztosan meghatározza az életemet hosszú évekre. Legtöbbször nem volt stábom, egyszerre voltam producer, rendező, operatőr, hangrögzítő, technikus és újságíró. Kockázatos és kemény döntés volt, bár Áron a világ legjobb vívója, ez a sport nagyon kiszámíthatatlan. Az AIPS-díj új távlatokat nyit az újságírók előtt, hogy az «újságírás sportolójaként» tiszteljék meg őket, mert egy olyan terméket készítenek, melyek hasonlóak a sportteljesítményekhez.”

Mint korábban megírtuk, szép sikert ért el további két magyar pályázó. A dokumentumfilmesek versenyében Tihany Viktor a Gereben Lívia kosárlabdázóról készített, Amíg a vérem hajt! című filmjével, míg a fiatal fotóriporterek kategóriájában Szilágyi Anna Like whales, Mint a bálnák című képével a legjobb tíz közé került.

Az immár negyedik alkalommal meghirdetett AIPS Médiadíjakért 11 kategóriában, rekordot jelentő 133 országból érkezett 1732 pályamű versengett. Az előzsűrizését az AIPS 24 tagú, öt kontinensről tapasztalt sportújságírókat felsorakoztató végrehajtó bizottsága végezte, ennek a grémiumnak Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke személyében magyar tagja is volt.

A díjátadásra június 12-én, a dohai Kalifa Stadionban kerül sor. Az aréna novemberben és decemberben nyolc labdarúgó-világbajnoki mérkőzésnek, köztük a „bronzmeccsnek” is otthont ad majd. A díjátadóra meghívást kapott lapunk főszerkesztője, Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, az AIPS Europe alelnöke, valamint Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke, az AIPS végrehajtó bizottságának tagja is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik