AIPS: „A vörös zónában élek, tartok tőle, a nyáron nem lesz olimpia”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.18. 19:38
null
Vigevanóban is elnéptelenedtek az utcák (Fotó: AFP)
Személyes hangvételű írással jelentkezett a Nemzetközi Sportújságírók Szövetségének elnöke, Gianni Merlo, aki maga is a koronavírus-járványtól leginkább sújtott észak-olaszországi régióban él.

Merlo a 63 ezer lakosú Vigevanóból írt, a település Lombardiában található, 30 km-re Milánótól. Ezt a régiót szokták az úgynevezett vörös zóna kifejezéssel is illetni, miután itt a legsúlyosabb az országban a járványügyi helyzet.

„A szívemben továbbra is arról álmodom, hogy a tokiói olimpiát a tervek szerint meg tudják rendezni, ez ugyanis azt jelentené, hogy képesek voltunk túljutni a koronavíruson. A realitás azonban sajnos egy másfajta képet mutat a közeljövőre nézve” – jegyezte meg az AIPS elnöke a szervezet honlapján megjelent helyszíni beszámolójának elején.

Mint írja, az egymást váltó szirénázó mentőautók félelmet keltenek az otthon maradó emberekben, ráadásul a közösségi médiában olyan hírek keringenek, hogy a fiatalokat sem kíméli a járvány, és volt olyan család, amely nem látta a gyerekét, miután kórházba került, és mivel a temetéseket betiltották, már csak egy urnát kaptak a kezükhöz. A halálesetek száma napról napra nő, egyes szakértők szerint még nem is érte el csúcspontját a járvány az olaszoknál.

Merlo abból indul ki, hogy mivel más országokban csak a napokban vezettek be korlátozó intézkedéseket, ezeken a helyeken később fog tetőzni a járvány, így hosszabb ideig fog tartani a kilábalás is.

„Ezen okok miatt vagyunk pesszimisták az olimpia júliusi megrendezésével kapcsolatban, és úgy hisszük, fontos lenne egy B-terv, mivel az egész nyári versenyszezon veszélyben van. Olvassuk a híreket, mit tehet a tüdővel ez a vírus, egy élsportoló esetében akár a karrierje végét is jelentheti. A NOB helyesen a sportolókat helyezi a figyelem középpontjába, és nem akarja veszélybe sodorni a jövőjüket.”

„Természetes, hogy későbbre halasztják a végleges döntést a kérdésben, de nem jó, ha áltatjuk magunkat. Az emberiségnek súlyos árat kell fizetnie idén, hogy kilábaljon ebből a tragédiából. Mivel a sport egyetemes része a társadalomnak, szintén károkat fog szenvedni, de szerencsére hamar talpra tud majd állni, ha világos gondolatok lesznek az emberek fejében. A koronavírus által legjobban érintett vörös zónában élek, így tartok tőle, a nyáron nem lesz olimpia.”

Gianni Merlo szerint fontos lenne egy B-terv (Fotó: Dömötör Csaba)
Gianni Merlo szerint fontos lenne egy B-terv (Fotó: Dömötör Csaba)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik