A pásttól a NOB elnöki székéig: bemutatjuk Thomas Bachot

Vágólapra másolva!
2013.09.11. 16:50
null
Thomas Bachot választották a NOB elnökévé (Fotó: Reuters)
Buenos Airesben a nemzetközi sportsajtó egyöntetű véleménye szerint minden a papírformának megfelelően alakult, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megválasztotta új elnökét, a belga Jacques Rogge-ot váltó német Thomas Bachot. Bemutatjuk a NOB új vezérét.

Legfeljebb talán az keltett némi feltűnést a NOB elnökválasztásán, hogy a hajdan (még szovjet színekben is versenyző) olimpiai bajnok és sokszoros világrekorder rúdugrósztár, a NOB végrehajtó testületének ukrán tagja, Szerhij Bubka mindössze 4 voksot gyűjtött. Ezzel szemben Richard Carrión (Puerto Rico, a NOB gazdasági és pénzügyi bizottságának elnöke) 29-et. A győztes tehát – két szavazási forduló után – Bach lett, 49 vokssal, a szingapúri Ng Ser Miang 6, a svájci Denis Oswald 5 szavazatot kapott, míg az első fordulóban a tajvani Vu Csing-kuo esett ki.

NAGY FELADATOK VÁRNAK BACHRA

Bach első gratulálója Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság brit elnöke volt. Érthetően, mert Bach köztudottan az egyik leglelkesebb és legelhivatottabb híve a paralimpiai eszmének és mozgalomnak.

A szokásos köszönőszavak után első elnöki beszédében hangsúlyozta: „Tudom, óriási felelősséggel jár a NOB elnöki széke, s ez szerénnyé kell tegyen. A mottóm szerint óhajtok vezetni: Egységet teremteni a változatosságban...! Ami azt jelenti, hogy a legjobb tudásom szerint szeretnék egyensúlyt teremteni az olimpiai mozgalomban különféle módon érdekelt és érintett felek között."

Az ilyenkor Lausanne-ban szokásos olimpiai átadás-átvétel után nem kis feladatok várnak a kilencedik elnökre. Közelednek a téli játékok Szocsiban, amelyet Vlagyimir Putyinnak a homoszexuálisokkal kapcsolatos megkülönböztető politikája miatt fenyegetnek a megkülönböztetés ellen küzdő nemzetközi szervezetek, s aggodalomra adnak okot az építkezések és a várható időjárás kapcsán felmerülő gondok is... Közben a brazil labdarúgó-vb és a riói olimpia építkezéseinek egyre emelkedő költségei miatt nő a tüntetések formájában kifejeződő elégedetlenség a dél-amerikai országban... A Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel pedig vita alakult ki a katari vb időpontjának esetleges utólagos megváltóztatása miatt, melyet ha a hőség miatt télre tennének át, a szokatlan időpont ütközne a téli olimpia időszakával.

Thomas Bachnak lesz tennivalója bőven már az első elnöki munkanapjának legelső percétől.

Az európai dominancia jutott érvényre ismét, mint ahogyan a NOB idestova 120 éves históriája során többnyire így történt ez a szervezet folyamataiban és a játékok helyszíneinek kijelölése esetében egyaránt. A NOB kilencedik elnöke éppen úgy az öreg kontinens képviselője, mint nyolc elődje közül nem kevesebb mint hét (az egyetlen nem európai elnök a chicagói milliomos, Avery Brundage volt 1952 és 1972 között).

A játékokról pedig még annyit, hogy 1896 óta 1916-ban, továbbá 1940-ben és 1944-ben a világháborúk következtében elmaradtak a játékok, bár az olimpiai időszámítás ezt nem veszi figyelembe. Ennek következtében tavaly Londonban már a harmincadik nyári játékok küzdelmeit rendezték, holott valójában csak a huszonhetediket. Nos, jellemző, hogy a 27-ből 16 alkalommal adott otthont a világeseménynek európai város.

A NOB-nak jelenleg 204 tagországa van. A legnépesebb ugyan ilyen szempontból Afrika (53 nemzeti olimpiai bizottsággal), ám az ötkarikás mozgalom ettől függetlenül még meglehetősen gyenge lábakon áll, s köztudomású, azon a kontinensen még soha nem rendeztek olimpiát. Dél-Amerikában is csak ezután kerül erre sor, a legelsőre 2016-ban Brazíliában. Itt jegyezhetjük meg, hogy az amerikai kontinensen 42 tagállam olimpiai testülete található, s ismert, hogy a NOB és főként az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága között hosszú idő óta feszült a viszony.

Részint ennek is tudható be Richard Carrión erős, nyilván amerikai támogatása. Az európaiak (48 tagállam, s nem egynek több képviselője is működik a NOB-ban) jobbára egységesen álltak Bach mögé, akinek a személyében az első német nemzetiségű elnököt köszönthetjük, s éppen így az első ötkarikás bajnokot is a világ sportjának legbefolyásosabb pozíciójában.

Thomas Bach kiváló vívó volt, holott gyermekkorában semmi kedve nem volt ehhez a sportághoz, s csak hosszas szülői győzködés után ismerkedett meg közelebbről vele. Montrealban a német tőregyüttes tagjaként lett olimpiai aranyérmes – jegyezzük azért meg, hogy jóllehet a magyar csapat ekkor mindössze szerény négy aranyat szerzett, ebből az egyiket ugyancsak tőrvívásban, Schwarczenberger-Tordasi Ildikónak köszönhettük (Bóbis Ildikó 6. lett ugyanitt).

A magyar-német vívóhagyományok több évtizedre tekinthetnek vissza, s mind a mai napig erős ez a kapcsolat. Tükrözi ezt a közeli barátság, amely Bachot és Schmitt Pált, volt köztársasági elnökünket, kétszeres vívó olimpiai bajnokunkat (1983 óta a NOB tagját, s annak egyben korábbi alelnökét) köti össze. Sokban hasonló ívű pályát futottak be a nemzetközi szervezetben, annak irányításában a végrehajtó testület tagjaként, s egyéb bizottságokban, a NOB számos munkaterületén működtek közre együtt.

Nem volt véletlenszerű, amint ezt Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke nyilatkozta szerda reggel az M1-nek, hogy néhány héttel ezelőtt munkalátogatást tett Thomas Bachnál, a Német Olimpiai Bizottság elnökénél, amelynek keretében megbeszélték az aktuális nemzetközi kérdéseket, s azokat a lehetőségeket, amelyek a német és a magyar olimpiai testületek együttműködésének kiszélesítését és szorosabbá tételét hivatottak szolgálni. Mindkét országban a nemzeti olimpiai bizottság ma az első számú sportirányítási szervezet. A németek már korábban megszüntették a DSB-t (sporthivatalukat), s ruházták fel megfelelő hatáskörrel az olimpiai bizottságukat, míg ez utóbbi a mi esetünkben, némi hasonlóságot mutatva, tavalyelőtt következett be.

Az 59 éves Thomas Bach 1991 óta tagja a NOB-nak, együtt választották be a testületbe Jacques Rogge-gal, akitől átvette most a stafétabotot, s azzal a svájci vetélytárssal, Denis Oswalddal is (a Nemzetközi Evezősszövetség elnökével és ugyancsak a NOB végrehajtó testületének tagjával), akit maga mögé utasított kedden az elnöki versengésben. Az a bizonyos „tagfrissítés" 1991-ben minden kétséget kizáróan rendkívül sikeresnek jellemezhető tehát.

Bach 1953. december 29-én született Würzburgban. A város egyetemén szerzett jogi doktorátust, s mint ügyvéd dolgozott gazdasági és pénzügyi intézményeknél, egy ideig az AG Michael Weinig pénzintézet igazgatóságának elnöki tisztét is betöltötte, s házas ember.

A NOB-ban betöltött szerepe mellett a 2006. évi labdarúgó-vb felügyelő bizottságának elnöke volt, majd 2011-ben a női világbajnokság tanácsadó testületének tagjaként működött közre.

A NOB-ban 1996–2000 között a végrehajtó testület tagja, majd 2000 és 2004 között alelnök, s mint ilyet, újraválasztották 2006-ban, sőt harmadjára is. Most pedig megkezdheti nyolcéves elnöki terminusát. Ezt követheti esetleg egy második, ez azonban maximálisan már legfeljebb csupán egy újabb négyéves időszakot jelenthet.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik