A fogadásokról és a tűzijáték eltörléséről is értekeznek

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.10.25. 10:52
null
A pekingi ötkarikás játékokon még volt tűzijáték – Londonban már lehet, hogy nem lesz? (Fotó: Action Images)
Az olimpiai játékok megnyitó és záróünnepségein mára megszokottá vált tűzijátékok eltörléséről, a női síugrás programba vételéről, valamint az illegális fogadások elleni hatékonyabb küzdelemről is dönthetnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) acapulcói ülésén.

A Sri Lanka-i Olimpiai Bizottság beadványában környezetvédelmi szempontokra hivatkozva arra kéri a testület tagjait, hogy a játékok megnyitó és záró ceremóniáján ne engedélyezze tűzijáték használatát. A jövőben lézershow helyettesíthetné a látványos, ám a környezetre több szempontból erős hatást gyakorló pirotechnikai bemutatót.

A NOB az 1988-as szöuli megnyitó után döntött úgy, hogy egy másik hagyománynak, a fehér galambok röptetésének véget vet, ugyanis több madár élve megsült, amikor túl közel repült el a már égő olimpiai lánghoz.

A végrehajtó bizottság határoz a 2014-es szocsi téli játékok programjáról is. Új szám kerülhet fel alpesi síben, műkorcsolyában, hódeszkázásban, sílövészetben és szánkóban, ezen kívül a női síugrás sorsáról is döntenek. Utóbbi sportág képviselői már hosszú ideje próbálkoznak, álláspontjuk szerint diszkrimináció, hogy csak férfiak versenyezhetnek ebben a számban. A nyári játékokra már felkerült a női ökölvívás, amely 2012-ben Londonban debütál. Most hasonló elbánásban bíznak a női síugrók is, az övék ugyanis az egyetlen olimpiai sportág, amelyet kizárólag férfiak részvételével rendeznek meg.
    
Jacques Rogge, a NOB elnöke a hétvégi felszólalásában kitért az illegális fogadásokra. Kiemelte, több évvel ezelőtt a doppinggal kapcsolatban is sokan azt emlegették, hogy az ő országukban nincs jelen, aztán kiderült, hogy mégis, ezért szerinte a sporttal kapcsolatos törvénytelen szerencsejáték is bárhol felbukkanhat, a problémát komolyan kell venni. Éppen ezért a NOB a 2012-es londoni szervezőkkel, a fogadóirodákkal és a brit kormánnyal is együttműködik, hogy olimpián ezután se legyen fogadási botrány. Azok a sportolók, edzők, hivatalos személyek, akik mégis próbálkoznak nem engedett módszerekkel, súlyos szankciókra számíthatnak.
    
A végrehajtó bizottság dönthet a NOB-tagság korhatárának felemeléséről. Jelenleg 80 év a limit, ám a nagy tekintélyű mexikói Mario Vazquez Ranát 78 éves korában újraválasztották hazája olimpiai bizottságának élére, és négy év múlva jár le a mandátuma. Ő ráadásul a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Világszervezetének (ANOC) első embere is.
    
„Úgy érzem magam, mint egy hatvanéves. Minél tovább szeretnék dolgozni, függetlenül az életkoromtól” – fogalmazott az 1991 óta NOB-tag Vazquez Rana, akinek sorsáról az AP értesülése szerint nem most, hanem csak a következő, januári ülésen határoznak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik