Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.04.10 12:01 Frissítve: 2010.11.15 00:08

Négy nap múlva kezdődik a kaland: a vadonon át, nyolcezer fölé

Négy nap múlva, ha minden jól megy, repülőre száll a magyar Himalája-expedíció, hogy Frankfurton át elutazzon Nepálba, a 8156 méter magas Manaslu megmászására. Erőss Zsolt frontembernek és társainak a legtöbb gondja egyelőre azzal van, hogyan jutnak el Frankfurtig. Onnan a Gulf Air továbbrepíti őket ötvenkilós csomagjaikkal együtt, a frankfurti járatra viszont sehogy sem akarja felengedni őket a Malév a megengedettnél magasabb fejenkénti teher miatt.

Sajtótájékoztatót tartottak az expedíció résztvevői
Fotó: Farkas József
Sajtótájékoztatót tartottak az expedíció résztvevői
„Magyar expedíció, magyar légitársaság magyar vezérigazgatóval, mégis lehetetlen helyzet – mondja a különítmény vezetője, Kollár Lajos, aki a Lufthansánal jóval több megértésre talált.

A csapat másik két tagja közül Barna Dániel Svájcban dolgozik, dr. Szabó Levente traumatológus pedig Miskolcon.

„Egyfolytában nyír, szab, varr, hogy az úthoz elég szabadságot gyűjtsön össze” – mondja utóbbiról Kollár Lajos.

A Manaslu megközelítéséig előbb a bürokráciával, majd a vadonnal kell megküzdeni. „Ez Ázsia, az ügyek intézése nem megy könnyen. Feltesznek nekünk olyan kérdéseket is, amelyekre nem is számítunk – folytatja Kollár Lajos. – A nagy melegben aztán vad vidéken föl-le, föl-le megyünk hosszú, de gyönyörű úton.”

„Sokáig gyaloglós a terep, a csúcsszakasz viszont olyan meredek, hogy sokan nem is érik el a legmagasabb pontot, megállnak alatta, és azt mondják, ez a csúcs – teszi hozzá Erőss Zsolt. – Az alaptábor viszont ötezer méter alatt van, így jó lehetőséget kínál a regenerációra és az akklimatizációra.”

Magyarországon marad az expedíció egyik legfontosabb segítője, Pártai Lúcia meteorológus, aki kollégáival napra – és hegyre – pontos előrejelzést ad most is.

INTERJÚ ERŐSS ZSOLTTAL„Úgy érezzük magunkat, mintha csapattagok lennénk – mondja. – Éveket öregszünk, míg kint vannak a hegymászók, és óriási az üdvrivalgás nálunk is, amikor leérnek a hegyről. Nagyon várjuk őket haza.”
2022.12.04 08:37:23

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

December 8-án kerül a mozikba az ötszörös olimpiai bajnok tornász életét feldolgozó alkotás.

2022.12.02 13:55:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az adatokat idén először teljesen elektronikusan rögzítette a KSH. (x)

pr
2022.12.01 14:49:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A bokszszakember egykor profi gálákat szervezett, manapság az IBO megfigyelőjeként dolgozik.

2022.11.27 23:56:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Liu testvérek históriája is e témába vág, csak tükörből nézve éppen. Ami történt, történik velük, az nemcsak a pénzért való hajsza, hanem egy szemforgatós hatalmi játszma része is inkább, s bizony megint mi szenvedünk vereséget a küzdelemben.

2022.11.26 23:28:35

Egyéb egyéni nemzetisport.hu