NSO/MTInyomtatott 2009.04.09 14:00 Frissítve: 2011.05.11 00:03

A 8156 méter magas Manaslu meghódítására indul a magyar expedíció

Április 14-én útnak indul a magyar Himalája-expedíció, hogy a világ nyolcezer méternél magasabb 14 hegycsúcsa közül megmásszon egy újabbat, a 8156 méter magas Manaslut.

Erőss Zsolt (feketében) nyolcadik nyolcezresét hódítaná meg a Kollár Lajos vezette expedícióval
Fotó: Farkas József
Erőss Zsolt (feketében) nyolcadik nyolcezresét hódítaná meg a Kollár Lajos vezette expedícióval
Fotó: Joan C. Bullon (Peakware.com)
A magyar alpinizmus történetében ez lenne a tizedik nyolcezres, amelyen hazánk fia jár, és bűvös számhoz érkezett a legnevesebb honi hegymászó, Erőss Zsolt is.

A Mount Everest első magyar meghódítójának ez lenne a nyolcadik csúcshegye, vagyis a 14 nyolcezres felén már járt, és egyre inkább leteszi névjegyét a nemzetközi mezőnyben.

Erőssnek esélye van rá, hogy mind a tizennégyre feljusson.

„1956-ban mászták meg először a Manaslut, és máig az „úttörők”, Imanisi Tosio és Gyalzen Norbu útvonalát követik az alpinisták. Nagyon népszerű ez a csúcs, mások előnyben vannak az akklimatizálódás szempontjából, mi viszonylag későn megyünk ki” – mondta Erőss.

„Hosszú távokat kell megtenni, s a csúcsszakasz igen meredek, ezért sokan fel se mennek; az alaptábor 5000 méter alatt lesz, ami a regenerálódás és akklimatizálódás szempontjából nagyon jó” – tette hozzá Erőss Zsolt.

„Az alaptábor elérése 12 napot vesz igénybe, de remélhetőleg 9-10 nap alatt megteszik az utat. Meleg és kényelmetlen lesz az út, de a vidék gyönyörű” – emelte ki Kollár Lajos, az expedíció vezetője-szervezője.

A magyar légitársasággal akadnak némi konfliktusaik, mivel a csomagjuk súlya meghaladja a megengedettet: sok mindent kell vinniük, így egyebek mellett rádiót is, a költségek lefaragása miatt. Ha nem tudnak megegyezni, az akár az elindulásukat is meghiúsíthatja – tette hozzá.

Az időjárás-előrejelzést Pártai Lucia és Aigner Szilárd szolgáltatja majd a hegymászóknak, az érdeklődők a www. eumet.hu oldalon nyomon követhetik az expedíció tagjainak adott jelentéseket.

Az expedíció 2009-ben a Cso oju 8201 méteres csúcsának oxigénpalack nélküli elérésére készült a hatalmas északi falon keresztül, de Kína ismét lezárta tibeti határait a külföldiek elől, ezért a hegymászók ebben az évben 2010-es programjukat hozták előre.

A csapatnak tavaly is meg kellett változtatnia terveit: az eredetileg 2009-re tervezett Makalut mászták meg a Mount Everest északi fala helyett, szintén a tibeti határzár miatt.

Az expedíciót Kollár Lajos vezeti, tagja még Barna Dániel, egy fiatal, Svájcban élő alpinista is, továbbá dr. Szabó Levente miskolci traumatológus.
2022.11.27 23:56:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Liu testvérek históriája is e témába vág, csak tükörből nézve éppen. Ami történt, történik velük, az nemcsak a pénzért való hajsza, hanem egy szemforgatós hatalmi játszma része is inkább, s bizony megint mi szenvedünk vereséget a küzdelemben.

2022.11.26 23:28:35

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2022.11.25 18:43:10

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén őrzi az Elek Ilonától kapott emlékkoszorúját az 1964-es tokiói játékok aranyérmese.

2022.11.24 11:12:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Szelek szárnyán igényesen tördelt, informatív kiadvány, azok is élvezhetik, akik nem szeretnek repülni.