Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.11.14 12:48 Frissítve: 2011.12.06 02:44

London 2012: a válság miatt megbánták a rendezési szándékot

London nem pályázott volna a 2012-es nyári olimpiai játékokra, ha a brit kormány már akkor tudja, hogy recesszió jön, mondta az olimpiáért felelős miniszter. Londonnak 2005-ben ítélte oda a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2012-es olimpia rendezési jogát – nagy meglepetésre, mivel a legtöbben Párizst tartották esélyesebbnek.

Tessa Jowell, a londoni olimpiai játékokért felelős miniszter azonban idegenforgalmi vezetők előtt tartott beszédében – amelyből a csütörtöki The Daily Telegraph idéz – úgy fogalmazott: ha a kormány már akkor „tudta volna, amit most tud, szinte biztos”, hogy nem pályázott volna az olimpiára.
A Bank of England – a brit jegybank – épp e héten kiadott inflációs jelentése szerint a brit gazdaság recessziója már elkezdődött, és jövőre a brit hazai össztermék (GDP) meredek visszaesése várható.

A Bank of England központi forgatókönyve az, hogy a brit GDP-érték, éves szintre számolva, 2 százalékkal visszaesik a jövő év első felében. A brit statisztikai intézet múlt hónap végén kiadott előzetes becslése szerint már a harmadik negyedévben 0.5 százalékkal zsugorodott a brit GDP az előző negyedévhez mérve.

Ez sokkal súlyosabb visszaesés a vártnál: elemzők arra az időszakra előzetesen 0.2 százalékos negyedéves GDP-csökkenést jósoltak. A munkanélküliség 11 éves csúcsponton van: a bejegyzett állástalanok száma a szeptemberrel záruló három hónapban 140 ezerrel, 1.82 millióra nőtt, és elemzők szerint karácsonyra átlépheti a recessziós lélektani határnak tekintett 2 milliót, jövőre pedig a 3 milliót.

A The Daily Telegraph – a legnagyobb brit konzervatív napilap – csütörtökön közölt értesülése szerint máris vannak tervek arra, hogy az olimpiai falu esetleg szerényebb kivitelezésű lesz, mivel a pénzügyi válság miatt nehéz az építésére szánt 1 milliárd fontot magánforrásokból előteremteni, ahogy azt eredetileg tervezték. A lap szerint a szervezők azt is fontolgatják, hogy a lövészet, a lovassportok és a kosárlabdatorna számára „ideiglenes” helyszíneket húznak fel.

Tessa Jowell idézett beszédében ugyanakkor azt mondta, hogy az olimpiai kiadásokat a lassuló gazdaság támogatására szánt „kontraciklikus beruházásnak” kell tekinteni. A miniszter szerint az építkezések 98 százalékát brit cégek végzik, és az olimpia országszerte olyan lehetőségeket teremt, amelyek a játékok nélkül elképzelhetetlenek lennének.

A beruházás teljes költségvetése meghaladja a 9 milliárd fontot. A központi költségvetésből 6 milliárd fontot szánnak az olimpiára, a lottóbevételekből 2 milliárd fontot fordítanak erre, a fennmaradó részt pedig a londoni lakosság fizette városi adóból fedezik.
2021.10.28 09:29:01

Egyéb egyéni KOHÁN GERGELY, KRASZNAI BENCE

A birkózás az életük, de nem szó szerint: az egészségnél és az együttlétnél semmi sem lehet fontosabb.

2021.10.27 10:37:38

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Október 22-től új évaddal jelentkezik a nagy sikerű Comedy Club. (x)

PR
2021.10.24 08:58:18

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

„Hihetjük, az edző kimondott szavai beleégtek a Benfica történelmébe és az emberek lelkébe.”