Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.10.07 16:07 Frissítve: 2011.01.05 00:06

A döntőben kikapott a magyar csapat, Hollandia nyerte meg az Eb-t

A Szentpéterváron zajló asztalitenisz Európa-bajnokság női csapatversenyének döntőjében a magyar válogatott Hollandia legjobbjaival mérkőzött meg. A mieinknek sajnos nem sikerült a címvédés, a Li Jiao, Li Jie és Elena Timina alkotta holland válogatott könnyen, 3:0-ra megverte a Póta Georgina, Tóth Krisztina, Lovas Petra összeállítású magyar csapatot.

Póta hiába küzdött nagyot
Fotó: Mirkó István (archív)
Póta hiába küzdött nagyot
Nem mondhatni, hogy túl jól kezdte volna a döntőben elsőként asztalhoz lépő Póta Georgina a honosított Li Jiao elleni meccset, a kínai ugyanis hamar elhúzott 4:1-re. A magyar lány viszont a folytatásban annál jobban játszott, 7:7 után átvette a vezetést, és 11:9-re hozta is a szettet.

A második szakaszban 5:5 után most a kínai származású holland lépett meg és végül 11:9-re megnyerte a játszmát. A harmadik felvonásban is Li csinálta az első pontot, aztán még sokáig az össszes többit; a lényeg, hogy Póta sajnos nem igazán kapta el a fonalat, és a holland könnyen, 11:6-re behúzta a szettet.

Póta nem tudott mit kezdeni Li nyeséseivel, nem túl sokszor váltott oldalt, és rendre balkezes ellenfele tenyeresére játszott, aki a mérkőzés negyedik játszmáját is elvitte, és ezzel övé lett a találkozó.

TÉGLÁS PÉTER NYILATKOZATA

"A döntőben egyik lánynak sem volt igazán esélye mérkőzést nyerni, de összességében így is nagyon szép eredményt értek el. Ez volt a maximum, amit ki lehetett hozni ebből a versenyből. A hollandokat a korábbi szakaszban mindenképpen el akartuk kerülni, mert mindenki azt mondta, hogy ők a legerősebbek. Ezért volt fontos az első hely megszerzése a csoportban. Végig jól játszottak, jól versenyeztek a lányok" – mondta az MTI-nek a finálé után a szövetségi kapitány.


Tóth Krisztinára várt tehát a feladat, hogy kiegyenlítsen, és a szintén nem németalföldi születésű Li Jie ellen nem is indította rosszul a mérkőzést – igaz, a holland is jól kezdett. Mindez az eredményezte, hogy 4:4-ig együtt haladtak, aztán Li néhány perc alatt állva hagyta a magyar lányt, és 11:7-re megnyerte az első szettet.

A másodikban úgy tűnt, nem változik a helyzet: Li hamar elhúzott, aztán a játszma felénél Tóth összeszedte magát és ötpontos hátrányát ledolgozva 7:7-re egyenlített – végül aztán két buta hibája után 11:9-re elbukott.

A harmadik menetet is sok hibával kezdte a magyar lány, de szerencsére ellenfele is pont ugyanennyit rontott, így tulajdonképpen egymásból élve, váltott vezetéssel haladtak, amikor is a holland 8:8-nál időt kért. Ebből végül Tóth jött ki jobban, és 11:8-ra győzött ebben a szettben.

A negyedik játszma közepén aztán ismét előnybe került Li, 6:3-nál Tóth kért időt, ám rövid morgolódáson kívül másra a jelek szerint nem volt jó a plusz idő, mivel a meccset végül Li Jie nyerte meg, miután behúzta az utolsó szettet is.

Lovas Petra az orosz születésű Elena Timina ellen vívta a döntő harmadik mérkőzését, amely az első olyan volt, amikor legalább két európai születésű játékos csapott össze. Ezt az apróságot csak azért jegyeztük meg, mert míg a két kínai megnyerte az első két meccset, most az is kiderült, hogy a mieinknek ma az oroszok ellen sem megy.

Az első szettet 8-ra, a másodikat 9-re bukta el Lovas, aki nem tudott mit kezdeni a veterán orosz mozgékony játékstílusával. A harmadik felvonás viszont a magyar lány sikerét hozta, Lovas ekkor 9-re nyert.

Timina – akinek az első nemzetközi versenye az 1983-as, Malmőben rendezett kadett Eb volt – végül a negyedik játszmában biztosította be az Európa-bajnoki címet a holland válogatottnak, miután Lovast nagy csatában ismét 11:9-re verte meg.

Ezzel a magyar válogatott ezüstérmes lett, vagyis át kellett engednie a tavaly megszerzett Európa-bajnoki trónt.

ASZTALITENISZ EURÓPA-BAJNOKSÁG

NŐI CSAPAT, DÖNTŐ
Hollandia–MAGYARORSZÁG 3–0
Li Jiao–Póta Georgina 3:1(–9, 9, 6, 6)
Li Jie–Tóth Krisztina 3:1 (7, 9, –8, 7)
Elena Timina–Lovas Petra 3:1 (9, 9, –9, 9)
2021.06.22 22:32:49

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Kínában a nézettség akkor is garantált, ha csak a csoportmérkőzések első két körében akadtak olyan találkozók, amelyek helyi idő szerint éjfél előtt kezdődtek. Öt évvel ezelőtt az Eb-döntőt 56 millióan látták Kínában, többen, mint bármelyik európai országban.

2021.06.22 07:07:34

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Pierre de Coubertin báró állította: „A béke vagy te, Sport!” Nos, azért nem mindig volt az.

2021.06.19 10:28:56

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

A ma 50 éves korábbi parlamenti képviselő a Vasas-szurkolók megpróbáltatásairól is beszél.

2021.06.17 15:00:19

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A két olimpiai bajnok az Open Water Tournament nyílt vízi úszóbajnokság edzését látogatta meg. (x)

2021.06.15 23:29:05

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az egyenjogúság, az emancipáció témája a modern(ebb) társadalmakban örök feszültségforrás. A felesleges zsörtölődést megelőzve leszögezem, hogy nőpárti vagyok.