Nemzetisport.hu nyomtatott 2007.09.09 17:30 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Maratoni kajak-kenu vb: arany, ezüst és bronz a párosoknál is

Csakúgy, mint a szombati egyesek során, a vasárnapi párosversenyekben is egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek a magyarok a győri maratoni kajak-kenu világbajnokságon: nyert, s ezzel megvédte címét a Csabai Edvin, Györe Attila kenus duó, a kajakosoknál pedig a Csay Renáta, Faldum Bereniké kettős második, a Salga István, Börcsök Balázs kettős harmadik helyen zárt.

Mivel a Duna és Rába vízszintemelkedése miatt pénteken módosítani kellett az eredeti programot és a férfiak versenye is átkerült délelőttre, az öt-öt perc különbséggel elindított három viadal résztvevői egy időben szelték a Mosoni-Dunát, így gyakran elég zsúfolt volt a pálya.
A nőknél viszonylag rosszul rajtoltak a magyarok, azaz az elején nem tudtak kedvező pozíciót kiharcolni maguknak, néhány kilométer megtétele után azonban mindkét duó felküzdötte magát az élbolyba. Csayék a dél-afrikai és a címvédő dán hajó társaságában elöl, a Kollár-testvérek, Zsófia és Judit pedig közvetlenül mögöttük, a britekkel együtt haladtak. Az idő előrehaladtával az éllovas trió elhúzott és egészen az utolsó néhány száz méterig együtt lapátolt. Ekkor a dánok robbantottak és magabiztosan nyerték a versenyt, Csayék pedig nagy finissel, megelőzve a dél-afrikaiakat megkaparintották a második helyet.

A legnagyobb küzdelmet a férfi kajakosok versenye hozta. Itt Salgáék sokáig a vezető csoportban lapátoltak, öt hajó már a második körben leszakította a többieket - köztük a Jámbor Attila, Homoki Tamás egységet is. Féltávnál a két spanyol duó lerázta magáról a riválisokat, óriási, behozhatatlan előnyre tett szert, Salgáék pedig az üldöző trió tagjaiként már csak a bronzért lehettek versenyben. A csehek az utolsó fordulónál gyakorlatilag feladták a küzdelmet, így a magyarok már csak a franciákkal csatáztak és a sikerrel megvívott harc után végül harmadikként haladták át a célvonalon. A számot a címvédő Manuel Busto, Oier Aizpurua kettős nyerte.

A kenusok versenye magyar szempontból ideálisan alakult, ugyanis Csabai Edvinék - akik 1999-ben éppen itt, Győrben szerezték pályafutásuk első vb-aranyérmét párosban és azóta sem találtak legyőzőre a világbajnokságokon - rögtön a startot követően az első helyre álltak és fokozatosan növelték előnyüket a mezőny többi tagjával szemben. Nem voltak ugyan egyedül, mert előbb a másik hazai duó, Hüttner Csaba és Sáfrán Mihály, majd a spanyolok tartottak velük, de végig vezettek. Esélyeshez méltóan az utolsó kilométerekre elhúztak, s már csak egyedül haladtak a cél felé, ahova végül senkitől sem zavartatva érkeztek. Újabb sikerükkel sorozatban kilencedik világbajnoki címüket szerezték.

MTI

AZ ÉREMTÁBLÁZAT:
Arany Ezüst Bronz
Spanyolország 2 4 2
Magyarország 2 2 2
Dánia 1 - -
Nagy-Britannia 1 - -
Csehország - - 1
Dél-afrikai Köztársaság - - 1
2021.01.24 07:53:15

Egyéb egyéni BODNÁR ZALÁN

„Rendkívüli teljesítménnyel hívták fel a világ figyelmét Trianon égbekiáltó igazságtalanságára.”

2021.01.21 23:42:57

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Kiszámíthatatlanság – talán ez a legjobb szó, ami valahol még manapság is jellemzi az itáliai miliőt. Aztán jött 2020, és átalakult a világ. Sőt, megszűnt a világ, legalábbis egy vérbeli olasz futballszurkoló világa. Üresek a stadionok, üresek a lelkek.

2021.01.21 10:42:04

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„Értékelni kell és »jól tartani« azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek.”

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.