Nemzetisport.hu nyomtatott 2007.09.09 18:12 Frissítve: 2011.01.16 00:02

Hat magyar éremmel zárt a maratoni világbajnokságon a magyar csapat

A maratoni kajak-kenu világbajnokság záró napján mindhárom felnőtt páros számban érmet szereztek a mieink. A Csabai, Györe duó egyvégtében kilencedszer nyerte meg a kenu párosok versenyét. A magyar válogatott önmagát felülmúlva és az időjárási viszontagságokon is felülkerekedve két arany-, két ezüst- és kéz bronzéremmel zárta a győri vb-t. A szervezők is külön érmet érdemelnek, ugyanis ha csupán kevésbé összeszokott rendezői gárda szembesült volna hasonló áradással, a vb bizonnyal elmarad.

Györe és Csabai: verhetetlenek
Mirkó István
Györe és Csabai: verhetetlenek
A női kajak párosok versenyében hatalmas meglepetésre a Louisa Sawers, Anna Hemmings duó az első körben beborult, így idejekorán kiszállt az aranyéremért zajló vetélkedésből. Az élen szinte mindvégig a Csay Renáta, Faldum Bereniké páros haladt a dán és a dél-afrikai duóval. A címvédő Lolk, Hansen dán kajak páros az utolsó fordulónál rutinosan kihasználta, hogy a magyarok és a dél-afrikaiak összekoccantak egy pillanatra, és helyzeti előnyüket kihasználva magabiztosan őrizték meg világbajnoki elsőségüket. Csayék az ezüstért folytatott meccselésből győztesen kerültek ki, és egy újabb éremmel gazdagították a magyarok tisztes medál kollekcióját.

A Salga István, Börcsök Balázs páros a férfi kajakosoknál küzdött sikerrel a dobogóért. A második körben még ők diktálták a tempót, ám a két spanyol páros utóbb előzésre szánta el magát, és meglépett a mezőnytől. A végén egymás között döntöttek az arany sorsáról: az utolsó háromszáz méteren kezdték el nyílt honfitársi vízi ütközetüket. A mindvégig társaik oldalvizén hajókázó Busto, Aizpurua páros ekkor nem ismert kegyelmet, robbanékonyságát kihasználva, ha kevéssel is, de a gesztenyét számukra kikaparó Guerrero, Alonso duó elé került. Salgáék a franciákkal vívtak a bronzéremért, és erőfesztéseiket siker koronázta. Salga a bronz ellenére bosszankodhat az áradás folytán törölt futószakaszok miatt, hiszen fényesebb éremre a szokásos, amúgy alacsony vízállás, és a futószakaszok beiktatása mellett biztosan esélyük lett volna.

A maximumot természetesen kihozták versenyzésükből, ami a kajakosainknál dobogós remek helyezéseket ért. A kenusoknál aztán megszületett a várva várt, sőt szinte már elvárt aranyérem. A Csabai Edvin, Györe Attila duó kilencedik páros diadalára készült, és furcsa mód egy ezüst is csalódást keltett volna a részükről. Ugyanakkor az ismert körülmények miatt a szokásosnál feszültebben figyeltük a kenusok fináléját, ám hamar kiderült, vajmi kevés okunk lesz az aggodalomra. A spanyolok részéről Ferro és Grana ideig-óráig tartotta a tempójukat, ám a végére nem volt kérdéses, hogy kinek a nyakába kerül az aranyérem. Csabai és Györe egyvégtében nyolcadszor védte meg világbajnoki címét, az egyesben is győztes Csabai pedig immár tizenháromszoros világbajnoknak vallhatja magát.

A kajakos Jámbor Attila, Homoki Tamás és a Kollár Zsófia, Kollár Judit páros, valamint a kenus Hüttner Csaba, Sáfrán Mihály duó egyaránt a hatodik helyen végzett futamában.

A magyar kajak-kenu válogatott két arany-, két ezüst- és két bronzéremmel zárta a világbajnokságot a felnőtt mezőnyben, míg az ifjúságiak három arany- és három ezüstérmet gyűjtöttek a győri maratoni vb-n.
2021.01.24 07:53:15

Egyéb egyéni BODNÁR ZALÁN

„Rendkívüli teljesítménnyel hívták fel a világ figyelmét Trianon égbekiáltó igazságtalanságára.”

2021.01.21 23:42:57

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Kiszámíthatatlanság – talán ez a legjobb szó, ami valahol még manapság is jellemzi az itáliai miliőt. Aztán jött 2020, és átalakult a világ. Sőt, megszűnt a világ, legalábbis egy vérbeli olasz futballszurkoló világa. Üresek a stadionok, üresek a lelkek.

2021.01.21 10:42:04

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„Értékelni kell és »jól tartani« azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek.”

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.