Nemzetisport.hu nyomtatott 2007.07.15 18:04 Frissítve: 2012.02.17 02:43

Tíz felnőtt és hét ifi érem a maratoni Európa-bajnokságon

Átütő magyar sikerrel zárult a trencséni maratoni kajak-kenu Európa-bajnokság. A női párosok versenyében az első helyen végzett Csay Renáta és Faldum Bereniké, megelőzve a honfitárs Kollár-testvérpárt, Zsófiát és Juditot. A férfi kenusoknál Györe Attila új páros partnerével, Kövér Mártonnal is győzött, miként a Salga István, Börcsök Balázs kajak kettes is Európa-bajnoki címet szerzett.

Györe Attila és Csabai Edvin útjai ezúttal elválták, de előbbi párosban ismét győzni tudott, míg utóbbi most egyesben indulva lett ezüstérmes
Tumbász Hédi
Györe Attila és Csabai Edvin útjai ezúttal elválták, de előbbi párosban ismét győzni tudott, míg utóbbi most egyesben indulva lett ezüstérmes
A hölgyeknél - hiába a 28,4 kilométeres táv - szinte rajt-cél győzelmet aratott a Csay, Faldum duó, akikkel Kollárék szinte végig tartották a lépést. A spanyol Rodríguez, Pineiro páros egy ideig velük haladt, ám végül leszakadt, és ugyanolyan kevés esélye volt az ezüst megkaparintására, mint bronzérme elvesztésére

A kenusoknál új partnerével, Kövér Mártonnal is remekelt Györe Attila. Korábbi (és úgymond állandó) társa, Csabai Edvin ezúttal egyesben versenyzett, és szerzett ezüstérmet még szombaton. A Györe, Csabai páros a szeptember elején Győrben sorra kerülő világbajnokságon újra összetérdel, ám a mérce, saját teljesítményük okán, továbbra is magasan van. A C-2-ben szintén érdekelt Bindl Róbert, Gilányi Zsolt páros negyedikként finiselt.

A férfi kajakosok viadalán Salga István és Börcsök Balázs nyakába került az Eb-arany, míg a Jámbor Attila, Homoki Tamás duó a negyedik helyen végzett. A K-2-es döntőben a második futószakasz után a két magyar és a két spanyol egység ellépett a derékhadtól, és szinte végig együtt haladt. Az utolsó futásnál Salgáék megléptek, és - hiába kapaszkodtak utóbb a spanyolok - ezt az előnyt meg tudták tartani a végéig a világbajnok Bustóék előtt.

- A tíz érem csúcsközeli teljesítmény - mondta Borsodi Géza maratoni szakágvezető, miután kimászott a vízből, ahová boldog tanítványai hajították a sikerkapitányt. - Tizenkettőből tíz hajónk dobogón végzett, két egységünk pedig egyaránt negyedik helyezett lett, úgy hiszem, ez mindennél többet elmond a remekbeszabott teljesítményről. A győri vb-n szinte ugyanez a csapat áll rajthoz. Apró különbség, hogy Györe Attila Csabai Edvinnel indul kenu párosban, míg a másik C-2-es indulási jogról pótválogató dönt majd.

A maratoni kajak-kenu válogatott négy arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel zárta az Európa-bajnokságot. Az Eb legeredményesebb versenyzője Csay Renáta, aki mind az egyes, mind a páros számban aranyérmet szerzett.

Az ifjúságiak páros versenyében a férfi kajakosok között a Molnár Bence, Gál Szabolcs páros győzött, míg a Balogh Ádám, Kovács Balázs duó a második helyen zárt. A nőknél Szabó Petra és Szakolczai Fédra diadalmaskodott, a Rövid Juidt, Bencze Nikolett egység a nyolcadik helyen végzett. Az ifjúsági válogatott három arany-, három ezüst- és egy bronzéremet szerzett az Eb-n.

Maratoni Európa-bajnokság, Trencsén 2007

Férfiak:


K-1:
1. Salga István, Börcsök Balázs 2:18.31
2. Manuel Busto Fernández, Oier Aizpurua Aranzadi (spanyolok) 2:18.35
3. Jorge Alonso González, Santiago Guerrero Arroyo (spanyolok) 2:18.37
4. Jámbor Attila, Homoki Tamás 2:18.48

C-2:
1. Györe Attila, Kövér Márton 2:13.07
2. Oscar Grana Blanco, Ramón Ferro Dios (spanyolok) 2:14.05
3. Nuno Barros, José Sousa (portugálok) 2:14.41
4. Bindl Róbert, Gilányi Zsolt 2:17.10


Nők


K-2:
1. Csay Renáta, Faldum Bereniké 2:12:28
2. Kollár Zsófia, Kollár Judit 2:12:53.26
3. Naiara Gómez Rodríguez, María Pérez Pineiro (spanyolok) 2:14.01
2021.01.21 23:42:57

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Kiszámíthatatlanság – talán ez a legjobb szó, ami valahol még manapság is jellemzi az itáliai miliőt. Aztán jött 2020, és átalakult a világ. Sőt, megszűnt a világ, legalábbis egy vérbeli olasz futballszurkoló világa. Üresek a stadionok, üresek a lelkek.

2021.01.21 10:42:04

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„Értékelni kell és »jól tartani« azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek.”

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.

2021.01.18 10:59:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egészséges élethez nem csupán a testmozgás szükséges. (x)

PR