K.E.nyomtatott 2007.05.18 18:38 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Ezer méteren minden számban érmet szerzett a magyar válogatott

A Szegeden zajló MOL kajak-kenu Világkupán mind a kilenc ezer méteres távon érmet szerzett a magyar válogatott. Aranyérmes lett Vajda Attila kenu egyesben, a férfi kajak páros, illetve a női négyes. Mellettük még öt ezüst-, illetve két bronzérmet is szereztek a mieink. A Világkupa mellett a legtöbb nemzetnél, így nálunk is, egyben válogatóként is szolgál a verseny.

A Kammerer, Kucsera világbajnok páros magabiztos versenyzéssel Vk-sikert könyvelhetett el
Tumbász Hédi
A Kammerer, Kucsera világbajnok páros magabiztos versenyzéssel Vk-sikert könyvelhetett el
Magyar szempontból jól kezdődött a péntek délután, hiszen az első döntőben rögtön hazai győzelemnek örülhettünk. A kenu egyesek fináléjában az olimpiai bronzérmes Vajda Attila mellett Sáfrán Mihály volt a másik magyar induló, de a futam előbbi, rutinosabb magyarról szólt. Vajda féltávig együtt haladt a mezőnnyel, majd a német Dietmerrel párban leszakították a riválisokat. Remek, 200 méteres nagy hajrát követően aztán centik döntöttek, Vajda javára.

A férfi kajak egyesek következtek, Benkő Zoltán révén egy ezüstéremmel gazdagodtunk. A magyar versenyzőt csak a kanadai Van Koeverden előzte meg, míg a brit Európa-bajnokot és dél-afrikai riválisát maga mögé utasította Benkő.

A női egyesek döntője három meglepetést is tartogatott. Először azt, hogy az abszolút esélyesnek tekinthető Kovács Katalinnal egy finn rivális végig tudta tartani a lépést. Másodszor azt, hogy a kilences pályán az amerikai a hajrában feljött az élen haladókra. Harmadszor pedig azt, hogy a surranópályán lévő tengerentúli meglepetésre csak behúzta a hajóját Kovács előtt, akinek a látószögéből teljesen kiesett az amerikai. Mint ahogyan arról a verseny után nyilatkozott is: miután a mellette lévő finnt már lehúzta, eszébe nem jutott, hogy a szélsőpályán még másra is figyelnie kellett volna.

Vajda Attila győzelmével jól kezdődött a délután
Mirkó István
Vajda Attila győzelmével jól kezdődött a délután
Sok időnk nem volt a „bánkódásra”, máris a kenu párosok következtek. Kolonics György, előtte pedig Kozmann György. A versenyben a németek rajt-cél győzelmet arattak. A magyar hajó féltávnál még a hatodik helyen állt, de nagyon sűrű volt az üldözőboly. A mieink tudtak hajrázni, el is léptek a mezőnytől, de a németeket nem tudták befogni, utóbbiak nagyon sima győzelmet arattak.

A kajak párosoknál vb-címvédő egység, a Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor alkotta páros volt az elsőszámú hajónk és a táv favoritja, amelynek meglepetésre a sokáig vezető franciákat kellett először lehagyniuk. Ez 500 méternél sikerült, aztán a nagy rivális németek is hiába hajráztak, sikerült őket visszaverni, megvolt a második pénteki magyar aranyérem.

Nem várt izgalmakat hozott a női párosok viadala. A Kozák Danusia, Szabó Gabriella egység remek összhangban evezve a több mint bizakodásra okot adó második helyen állt ötszáz méter megtétele után, egy hajóval a vezető kínaiak mögött. A folytatásban fokozatosan jöttek fel az élen állókra a mieink, a végén célfotó döntött, amely a kínaiakat hozta ki győztesen, 12 ezred volt a különbség...

A négyesek küzdelmét a kenusok kezdték. Féltávnál a két fehérorosz hajót a két magyar csapat követte, a célban annyi változás történt, hogy a magyar B-csapat végül visszaesett a negyedik helyről az ötödikre.

A férfi kajakosoknál a vb-címvédő magyar A-csapat egy hajót „kapott” a végig vezetve nyerő szlovákoktól, míg a harmadik helyre nagy hajrával bejött és felzárkózott Vereckeiékre a magyar B-csapat.

Zárásként jött a női négyes, amely nagyon sima sikerrel zárta a Világkupa pénteki versenynapját.

Rendhagyó módon a pénteki napon egy ötszázas döntőt is rendeztek, a női négyesek versengését a németek biztosan nyerték, két magyar egység előtt.
2021.01.18 10:59:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egészséges élethez nem csupán a testmozgás szükséges. (x)

PR
2021.01.18 10:09:55

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Berkesi Judit és Hajdú B. István ezúttal Az Év Sportolója Gála díjazottjairól beszélgettek. (x)

2021.01.17 20:59:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ha az ember sokat ad nekik, de nem kíván tőlük lehetetlent, s érzik, hogy emberként, szakmai partnerként bánik velük, akkor ők is nagyon normálisan viselkednek.

2021.01.17 00:12:37

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ez is hozadéka annak, hogy a magyar futball az eredményeivel hívta fel magára a figyelmet.