Rögbi Eb: negyeddöntős a magyar női válogatott a budapesti tornán

Vágólapra másolva!
2022.06.17. 22:01
A magyar női hetesrögbi-válogatott pénteken egy győzelemmel és két vereséggel harmadik helyen végzett a csoportjában, így a szombati negyeddöntőben majd a favorit Angliával találkozik a kétkörös másodosztályú (Trophy) Európa-bajnokság második, budapesti fordulójában.
Negyeddöntőbe jutottak a mieink (Fotó: Török Attila)  A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Negyeddöntőbe jutottak a mieink (Fotó: Török Attila) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

Sokan lenézik a hetes rögbit, pedig izgalmasabb, mint tizenötös párja – a játék gyorsabb, a mérkőzések változatosabbak, és a nézők szinte minden percben láthatnak valamilyen pontszerző akciót. Nem beszélve arról a látványos pillanatról, amikor egy-egy bedobás alkalmával két játékos a társát a magasba emeli, hogy elkaphassa a labdát. Közhelyként szokták pufogtatni, de a hetes rögbiben tényleg bármi megtörténhet: egy elpasszolt labda, egy rontott szerelés vagy egy kemény ütközés az abszolút favorit csapat vereségét is okozhatja. Ezért fordulhat elő, hogy a rögbinagyhatalmak (Új-Zéland, Ausztrália, Anglia, Skócia, Wales) mellett azok a válogatottak is képesek sikert aratni, amelyeknél nem számít nemzeti sportnak ez az 1883-ig visszanyúló sportág.

Kilencvenkét év után került vissza a programba a rögbi, azonban a hagyományos, tizenötös változat helyett a hetest választották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ítészei. Alighanem a sport körítése eredményezte a felvételt Tokióban, hiszen mint arról pénteki lapszámunkban a magyar férfiválogatott kapitánya, Gareth Lloyd is beszélt, a rögbi olyan, mint a diszkó. Ha a tavalyi játékokat nézők előtt rendezték volna, több tízezren kimentek volna a stadionba, hiszen az elmúlt tíz év statisztikái azt mutatják, hogy egy nagyobb versenyen (márpedig egy olimpia az), simán megtöltenek a szurkolók egy harmincezres stadiont is, ráadásul a világkupaversenyeken mindhárom napon.

Akik szeretnék megtapasztalni ezt a hangulatot – persze egyelőre még kisebb arénákban –, nincs más dolguk, mint a hétvégén kimenni a Kincsem parkban található Budapest Rögbi Centrumba, ahol péntektől vasárnapig rendezik a másodosztályú (Trophy) férfi és női hetes rögbi Európa-bajnokságot. A Tippmix támogatása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a rögbi szövetség képes csúcsminőségben a világ legjobb csapataival zajló Eb-t megrendezni.

Pénteken a nők csoportmérkőzéseivel elkezdődtek a küzdelmek.

A svédek ellen kezdték a mieink a tornát, azonban nagyon ritkán sikerült eljutniuk az ellenfél célterületére, így már az első hét perc után 12–0-ra vezettek az északiak, a különbség pedig kitartott a végéig – Vitéz Georgina az utolsó másodpercekben szerzett pontokat, ami 17–5-ös vereséghez volt elég. Európa egyik legjobb csapata, a portugál ellen szinte esélytelenül léptünk pályára, és a papírforma szerint nagyarányú vereséget szenvedtünk (43–7).

A játéknapot győzelemmel zárták a mieink: 31–5-ös csapást mértek Moldovára.

Szombaton férfiválogatottunk is elkezdi Európa-bajnoki szereplését.

MÁSODOSZTÁLYÚ HETES RÖGBI EURÓPA-BAJNOKSÁG, KINCSEM PARK
Nők. Csoportmérkőzés, C-csoport. Portugália–Moldova 36–0; Svédország–Magyarország 17–5; Portugália–Magyarország 43–7; Svédország–Moldova 15–5; Portugália–Svédország 19–12; Magyarország–Moldova 31–5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik