Rögbi Eb: Legyőztük a kishitűségünket – Kiss Antal

Vágólapra másolva!
2022.06.20. 15:57
null
Kiss Antal elnök szerint az olimpiai szakágban minden ellenfélnek számolnia kell a válogatottunkkal (Fotó: Szabó Miklós)
Kiss Antal, a Magyar Rögbiszövetség elnöke szerint az olimpiai szakágban minden ellenfélnek számolnia kell a jövőben a válogatottunkkal a másodosztályú (Trophy) Európa-bajnokságon, amelyet vasárnap az ötödik helyen zárt idén az együttes.

 

A hetes rögbisek kétkörös viadalán a magyarok egy héttel korábban, Zágrábban a bravúros negyedik helyen végeztek, míg ezúttal a második, budapesti rendezésű körben hetedikek lettek. Ebben az osztályban a magyar férfiak negyedszer szerepeltek, és először sikerült bennmaradniuk, bár tavaly a tizedik helyükkel csak az átszervezés miatt kényszerültek búcsúzni. Az ukrajnai háborús helyzet miatt aztán mégis visszatagozódtak a második vonalba. Tavaly az elnök úgy értékelte a szereplést, hogy „a csapatnak a jövőben ki kell lépnie a saját árnyékából.”

„A férfiak idén nemcsak kiléptek, hanem jócskán felül is múlták a várakozásainkat. Csapatsportág olimpiai szakágaként Európában a 15. helyen jegyzik jelenleg őket, amire méltán lehetünk büszkék, és mondhatjuk azt itthon, hogy lehet utánunk csinálni!” – nyilatkozta a sportági elnök az MTI-nek. Kiemelte: a magyar és a honosított játékosok is sokat fejlődtek egy év alatt úgy szakmailag, mint emberileg, de ami ennél is fontosabb, hogy egymásra találtak az itthoni, valamint a második, harmadik generációs magyarok, akik kiváló elegyet alkottak, csapatként éltek, dolgoztak. Hozzátette: „ez adta az együttes igazi erejét, amit nemcsak felülmúlni lesz nehéz, hanem megtartani is.”

A magyarok a budapesti torna negyeddöntőjében kulcsfontosságú meccsen 26–17-re kikaptak a sportágban lényegesen nagyobb játékerőt képviselő és hagyományokkal rendelkező románoktól, akik azzal a győzelemmel biztosították helyüket az őszi világbajnokság egy hónap múlva esedékes európai pótselejtezőjén, amit Bukarestben rendeznek. Fordított eredmény esetén a magyar csapat szerezte volna meg az egyetlen kvalifikációs helyet.

„Bár kikaptunk, ez erkölcsi győzelem a miénk lett. Elmondhatatlanul jó érzés volt látni, ahogyan a nálunk jócskán előrébb rangsorolt román játékosok izgultak, kapkodtak, olykor tanácstalanok voltak a pályán. Sajnos véleményes esetekben a hazai pálya nem felénk lejtett, hogy diplomatikusan fogalmazzak, és a negyedik hely megszerzése volt ugyan a célunk az Eb-n, nem lehetünk elégedetlenek az ötödikkel sem. Különösen azért, mert végre legyőztük a kishitűségünket” – mondta. Hozzátette: ezen kívül is rengeteg pozitívumot visznek magukkal, a budapesti tornán a helyosztós mérkőzésüket olyan céllal és droprúgással zárták, hogy arra az Eb-aranyérmes írek is csak annyit jegyeztek meg: ez bizony világszínvonal.

Jövőre nem kell megküzdeni a magyaroknak az osztályból felfelé kilógó írekkel, angolokkal és walesiekkel, miként a románok is feljutottak az élvonalba. Kiss Antal hangsúlyozta: bármely két rivális esik ki az első osztályból, az biztos, hogy jövőre ők sem vehetik félvállról a magyar válogatottat, és senki más nem mehet ellene biztosra.

„Innentől kezdve a Trophy-győzelemre hajtunk, már csak azért is, mert az részvételt jelent az olimpiai pótkvalifikációs tornán. És tetszik, nem tetszik, igenis számolni kell velünk, mert ezen az Eb-n kinőttük a futottak még kategóriát” – közölte.

A női válogatott a 8. helyen végzett, Kiss Antal megjegyezte: generációváltás közben jár az együttes, és bízik abban, hogy a fiatalok beérésével, valamint sok munkával rövid időn belül stabilizálják a helyüket a felsőházban. Középtávú célként azt is elképzelhetőnek tartja, hogy érdemben legyenek versenyben a Los Angeles-i olimpián való részvételért, hiszen a női szakágban nem nyílt ki annyira az olló a meghatározó és a felzárkózó nemzetek között, mint a férfiaknál.

„Bőven van tartalék, háttér és erő a sportágban, azon vagyunk, hogy ezt a pályán is megmutassuk, bizonyítsuk. Nagyon sokat várok az ország új sportvezetésétől, velük összedolgozva új alapokra helyezhetjük nemcsak a rögbit, hanem a többi, a miénkhez hasonlóan felzárkózás előtt álló sportágat” – mondta.

A magyarok – és a horvátok – négy évre kapták meg a Trophy Eb egy-egy tornájának rendezési jogát, amiből rögtön az első, két évvel ezelőtt a pandémia miatt elmaradt. Kiss Antal emlékeztetett: a 2023-as rendezés még biztos, és jó esély mutatkozik arra, hogy a felek a kiesett évvel megtoldják a megállapodást. Hozzátette: a budapesti helyszín semmivel sem ad kevesebbet a résztvevőknek, mint például 2019-ben a franciaországi olimpiai selejtezős helyszín, ahol a magyarok is ott lehettek. Még a teljesen profi körülményekhez szokott angolok, írek és walesiek is elismerően szóltak a vendéglátásról, a szervezésről, az ellátásról, pedig a vb-pótselejtezőre hangolva a legjobbjaikkal jöttek. Mindezt úgy, hogy idén a vizes világbajnoksággal párhuzamosan kellett megoldást találni a tornán érintett ötszáz fő szállására, logisztikájára. Az elnök kiemelte: a Kincsem Parkban lévő pálya pedig extra volt a résztvevők számára, ami különösen jó érzéssel töltötte el házigazdaként.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik