Rögbi: a múlt összefoglalásával tekint a jövőbe a magyar rögbi

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2023.01.16. 09:35
Címkék
Nagyszabású gálával kezdte az új évet a magyar rögbi közössége: szombaton rendezték meg díjátadó ceremóniájukat a Francia Intézetben, Budapesten. A 2022-ben kiemelkedőt nyújtó játékosok és szakemberek honorálását egy könyvbemutató előzte meg, mellyel a magyar rögbi történetét igyekeztek megörökíteni.

 

Csaknem kétszáz vendég előtt zajlott le a sportág évindító rendezvénye, többek között Fábián László MOB-főtitkár, Kiss Antal, a Magyar Rögbiszövetség elnöke, Pierre Pedico, a Francia Intézet igazgatója, valamint Ronan Gargan ír nagykövet részvételével. A díjazás előtt bemutatták Dénes Tamás Szepesi-díjas sportújságíró könyvét, „A tojáslabda bűvöletében – a magyar rögbi sport története” címmel, amely a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával valósult meg.

Először Pierre Pedico szólalt fel, aki kiemelte: a rögbi egyre inkább válik amatőrből profi sporttá Magyarországon, növekszik a rá irányuló figyelem. Ezt követően biztosította a szövetség elnökét, hogy az Intézet örömmel segíti a honi rögbi fejlesztését. Hasonló módon Fábián László is arról számolt be, hogy a sportág lépésről lépésre fejlődik, a csapatok és a szurkolók száma egyre nő, ami a szövetség munkáját, a játékosokat és az egyesületi szakembereket egyaránt dicséri.

A gála ezután Dénes Tamás és a szerkesztőbizottságból Vida-Szűcs Lajos szavaival folytatódott. Dénes Tamás elárulta: bár számos sporttörténeti könyvet írt már, a rögbi eddig „szűz terület” volt számára, és bele sem vágott volna Vida-Szűcs Lajos, illetve a rögbi társadalom közreműködése nélkül, de a végeredmény szebb, mint amit előzetesen elképzelt. A szerzők mérföldkőként tekintettek az egy éven át készült alkotásra, amely szándékuk szerint „egyfajta családi könyvként” szolgál majd a közösségnek.

Végül Kiss Antal köszöntötte a vendégeket, aki történelmi párhuzamot vont a jelenkor magyar rögbisei és az egri vár hősi védői között annak 1552-es ostromakor. „Azért maradt talpon a magyar rögbi, mert az elmúlt évtizedekben soha nem veszett el egy patkószeg sem belőle. Ha a patkószeg a helyén van, nincs mitől félnünk a jövőben – mondta a hazai szövetség elnöke. – Arra vagyok a legbüszkébb, hogy megőrizhettem a legfontosabbat: a rendíthetetlen szívet.”

A díjakat Ronan Gargan, Fábián László és Kiss Antal adták át.

RÖGBI GÁLA 2022
DÍJAZOTTAK
A legdinamikusabban fejlődő egyesület:
Honfoglalók RC (Nagykőrös)
Év játékosa, U16 fiú 7's: Kade Zalán (Esztergomi Vitézek RAFC)
Év játékosa, U16 lány 7's: Szűcs Kinga (Nádasdladány RC)
Év játékosa, U16 XV: Mesterca Dávid (Nagykovácsi Dragons RC)
Év áttörő támadó játékosa: Kritzer Dorina (Esztergomi Vitézek RAFC)
Év játékosa, U18 fiú 7's: Kade Zsombor (Esztergomi Vitézek RAFC)
Év játékosa, U18 lány 7's: Jakubecz Lili (Fehérvár RC)
Év játékosa, U18 XV: Szűcs Máté (Fehérvár RC)
Év játékosa, férfi 7's: Gyurcsik Mózes (Battai Bulldogok SZVISE)
Év játékosa, női 7's: Oláh Dorottya (Fehérvár RC)
Év játékosa, XV: Márki Roland (Fit World SE Gorillák RC, Szeged)
Év önkéntese: vitéz Bene Kálmán
Év játékvezetője: Dr. Mátrai Norbert
Év edzője: Regan Phillips (Fit World SE Gorillák RC, Szeged)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik