Hetes rögbi Eb: férficsapatunk 7. lett Budapesten, összetettben ötödik!

Vágólapra másolva!
2022.06.19. 18:25
null
Kikapott a horvátoktól, a 7. helyért játszhat a férfiválogatottunk (Fotó: Földi Imre)
A magyar férfi hetesrögbi-válogatott hetedik helyen zárta a kétkörös másodosztályú (Trophy) Európa-bajnokság második, budapesti fordulóját, így összesítésben az ötödik helyen végzett a kontinensbajnokságon.

 

A Budapest Rögbi Centrumban a férfiak a negyeddöntőben szoros meccsen, 26–17-re kikaptak a sportágban lényegesen nagyobb játékerőt képviselő és hagyományokkal rendelkező románoktól, így a folytatásban az 5-8. helyért játszhattak. Ott a horvátok 24–19-cel vágtak vissza ismét a múlt héten Zágrábban elszenvedett vereségért; szombaton a csoportkörben 29–17-re nyert a rivális.

A hetedik helyért a magyar együttes Luxemburggal találkozott, amelyet magabiztosan múlt felül 17–0-ra.

A mieink 22 ponttal zárták a kontinensbajnokságot, amelyen ötször nyertek és hétszer kikaptak.

A csapat negyedszer játszott ebben az osztályban, és először sikerült bennmaradnia. Bár ez matematikailag már tavaly is összejött volna, csak akkor az átszervezések következtében hiába végzett öt győzelemmel a tizedik helyen, mégis kiesett. Később az ukrajnai háborús helyzet miatt azonban ismét átcsoportosításra került sor, és a magyarok visszakerültek a másodosztályba.

Czakó Attila, a magyarok csapatkapitánya másodmagával maradt meg hírmondónak a válogatottban abból a gárdából, amely már az első szereplés alkalmával nekifutott a bennmaradásnak Trophy Eb-n.

„Korábban újonc csapatként mindig nehéz volt felvenni az eggyel magasabb osztály ritmusát. Két éve aztán az olimpiai pótselejtezőn megmérkőztünk nemhogy ezzel, hanem az eggyel még erősebb szinttel. A különbség tavalyra így már lényegesen csökkent, de igazából csak most érkeztünk meg teljesen. Lényeges összetevő, hogy nem volt a köztes év, amit a harmadik vonalban töltöttünk volna, de ezen kívül sok másnak is köszönhető ez az eredmény. Beérett az a sokéves munka, amit a sportágba fektettünk mi játékosok, valamint a sportvezetők egyaránt. Sok fiatal tűnt fel a válogatottnál és a honosítások is komoly erősítést jelentettek. Remélem, hogy hosszú távon is gyökeret tudunk ereszteni végre a második vonalban” – mondta Czakó.

Hozzátette: a kulcsfontosságú, Románia elleni negyeddöntő különösen jó mérkőzés volt, ahol nagyszerűen helyt álltak az erőviszonyok alapján jóval előrébb rangsorolt riválissal szemben. Ellenfelükön viszont nagyon érződött, hogy a világbajnokság hazai rendezésű európai pótselejtezőjéről semmiképpen nem akar lemaradni. Főként nem úgy, hogy helyettük a magyarok lépjenek pályára Bukarestben.

Czakót négyszer választottak már meg az év rögbisének Magyarországon. Az amatőr játékos életében egymást követő negyedik hétvégén kapott főszerepet a hetesrögbi – ob után válogatott felkészülés, majd a két Eb-torna –, és mentőtisztként, valamint fiatal édesapaként mindezt össze kellett hangolnia a családjával, illetve a munkahelyi elfoglaltságával.

A férfiaknál a budapesti tornát is az írek nyerték, akik a döntőben ugyanúgy az angoloknál bizonyultak jobbnak, mint egy héttel ezelőtt Zágrábban. A dobogó harmadik fokát pedig ismét a walesiek foglalhatták el, akik egy hete a magyarokat, ezúttal a románokat győzték le a bronzmeccsen.

A női torna már szombaton befejeződött, a magyar együttes szintén a hetedik helyen zárta a budapesti kört, így összesítésben a nyolcadik helyen végzett az Eb-n. A kontinensbajnokságot a papírformát igazolva Anglia nyerte meg, amely a két tornán úgy győzött mind a 11 találkozóján, hogy egyetlen pontot sem kapott ellenfeleitől. Az aranyérmes angolok, valamint az ezüstérmes olaszok számára a két torna jó felkészülést jelentett a világbajnokság európai pótselejtezőjére.

Utóbbi viadalra a férfiaktól Románia, míg a nőktől Portugália és Svédország jutott ki a második vonalból. A szintén 12-12 csapatos tornát július 16-17-én Bukarestben rendezik, és négy-négy válogatott szerez indulás jogot a dél-afrikai vb-re, amely szeptember 9-11. között lesz Fokvárosban.

Az idei Eb-sorozatban az élvonalban (Championship) tíz együttes szerepel, ezt figyelembe véve a magyarok a férfiaknál a 15., a nőknél a 18. helyen végeztek.

RÖGBI
Másodosztályú (Trophy) férfi és női hetes rögbi Európa-bajnokság, 2. forduló, Budapest
Férfiak

Rájátszás a hetedik helyért

Magyarország–Luxemburg 17–0

Az Eb végeredménye a két (zágrábi és budapesti) forduló után
1. Írország
40 pont, 2. Anglia 36, 3. Wales 32, 4. Románia 26, 5. MAGYARORSZÁG 22, 6. Svédország 18, 7. Horvátország 15, 8. Izrael 14, 9. Luxemburg 12, 10. Dánia 5, 11. Lettország 5, 12. Bulgária 3.

Nők
Az Eb végeredménye
1. Anglia
40 pont, 2. Olaszország 36, 3. Portugália 30, 4. Svédország 30, 5. Törökország 24, 6. Norvégia 16, 7. Georgia 14, 8. MAGYARORSZÁG 12, 9. Finnország 11, 10. Dánia 6, 11. Moldova 5, 12. Izrael 4.

Az első négy-négy helyezett jövőre az első osztályban (Championship) játszhat, a másodosztályból ezúttal nincs kieső.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik