Féllábú rénszarvas, vérmókus, lelőtt csiga – mézeskalácsot sütöttek sportolóink!

Vágólapra másolva!
2019.12.24. 09:42
Jól sült el a Nemzeti Sport kezdeményezése: Sike Renáta, Lékai Máté és Siklósi Gergely hamar csapattá formálódott a konyhában – a közös program eredménye sok díszes mézeskalács és megannyi színes sztori lett.


Precíz kézzel kivitelezett mozdulatok, nagyfokú koncentrációval végzett pengés megoldások és a játékos foglalkozás mesteri irányítása egyaránt jellemezte a közös mézeskalácssütésre invitált sportolóink konyhai tevékenységét – Sike Renáta, Siklósi Gergely és Lékai Máté „idegenben” is hamar megtalálta a lőállásban, a páston és a kézilabdapályán betöltött szerepét.

Lékai Máté kézügyességére is fény derült (Fotó: Tumbász Hédi)
Lékai Máté kézügyességére is fény derült (Fotó: Tumbász Hédi)

Én szívesen díszítek” – ragadta rögtön magához a szót a feladatkiosztásnál Lékai Máté, a Telekom Veszprém irányítóján az első pillanattól látszott, szívesen dirigálja majd a mindmegette.hu konyhájában a Nemzeti Sport és az NSO Tv stábjával eltöltendő két órát, s miután társai is kiválasztották a munkafázisokat, kiadta a jelszót: „Csapjunk bele!”

Az is hamar kiderült, a gyakorlatban Sike Renátánál lesz a karmesteri pálca, aki szakavatott mozdulatokkal kezdett bele a fűszerillatú tészta összeállításába, miközben megerősítette, van gyakorlata az ünnepi finomságok készítésében, a december nála egyébként is a folyamatos alkotás időszaka.

Ilyenkor megmutatkozik a kreatív énem, folyamatosan gyártok: ajtó- és karácsonyfadíszeket, különleges adventi koszorúkat készítek – sorolta a világbajnoki bronzérmes sportlövő, aki egyik kreálmányát, az elhasznált töltényhüvelyekkel díszített adventi koszorúját is magával hozta a programra, amelyet elismerően nézegetett a vívó és a kézilabdázó. – Ha a napi nyolcórányi lövészet nem volna elég, otthon még ragasztópisztolyt fogok és alkotok.”

Sike Renáta kezében az eredmény (Fotó: Tumbász Hédi)
Sike Renáta kezében az eredmény (Fotó: Tumbász Hédi)

Amíg a tészta a hűtőben pihent, Lékai Máté csillogó szemmel mesélte a Bp. Honvéd két sportolójának: különleges neki az idei karácsony, mert az ünnepet először élheti át apukaként – a színész-műsorvezető Kiss Ramónával közös kisfia januárban született.

Korán kezdtük az ajándékok vásárlását, de miután a felét már Mikulásra odaadtuk Noénak, kezdhettük elölről. A karácsonyi előkészületekből, főként a bevásárlásból kivettem a részem, de a ház és a fenyőfa díszítése Ramóna feladata volt: a fenyőfát illetően a szürke és a piros szín mellett döntött” – avatott be a családi hétköznapjaiba Lékai Máté.

Siklósi Gergely tésztát nyújt (Fotó: Tumbász Hédi)
Siklósi Gergely tésztát nyújt (Fotó: Tumbász Hédi)

A sütemény alapanyagai kapcsán szóba került, mennyit csalhatnak az év végi szabadnapok alatt az élsportolók, az ünnepeken is tiltólistás-e, mondjuk, a fehér liszt vagy a cukor. Sike Renáta nevetve zárta rövidre a kérdést, mondván, ő bármennyit ehet – na ja, a kitűnő pisztolyos szerencsés alkat! –, de a fizikumára roppant mód odafigyelő Siklósi Gergely is azt vallja: december 24. és 26. között bármit lehet enni.

Mértéktelenül azért nem lehet bűnözni, mert ha a heti mérlegelés súlyfelesleget mutat, jön a büntetés” – vetette közbe Lékai, aki a többiek érdeklődésére elmondta, a büntetést tízezrekben mérik.

Aú!” – érkezett a sportlövő és a vívó egybecsengő, őszinte reakciója.

Közben az immár megfelelő állagú tészta a gyúródeszkára került, a trió hölgy tagja gyorstalpalót tartott a fiúknak a kinyújtásából, a Veszprém válogatott kitűnősége pedig már irányította is a folytatást: jöhet a szaggatás, ő kezdi, fel is kapott egy termetes rénszarvasformát.

Sike Renáta, Siklósi Gergely és Lékai Máté a Nemzeti Sport konyhájában (Fotó: Tumbász Hédi)
Sike Renáta, Siklósi Gergely és Lékai Máté a Nemzeti Sport konyhájában (Fotó: Tumbász Hédi)

A hazai közönség előtt világbajnoki aranyérmet szerző Siklósi Gergely nem hazudtolta meg magát, a fiatal párbajtőrözőtől a nyári budapesti vb-n láthattuk, tökéletesen képes olvasni ellenfelei gondolatait a páston – a konyhában is kivárt egy ideig, figyelt, majd tűpontos jellemzést adott a kézilabdázóról.

„Máté, szerintem te gyakran kimész a konyhába, és megfigyelsz. Elméletben nagyon jól tudod, mit kell csinálni” – jegyezte meg Siklósi, Lékai pedig egyetértőn bólintott, hozzátéve, valahogy a gyakorlatban mégis bajban van. Elárulta, noha hívták, nem vállalt szereplést a Konyhafőnök VIP című műsorban – a felesége lebeszélte róla, mondván, egy rántottát sem tud elkészíteni...

Egy tepsi megtelt, irány a sütő, s amíg vártunk, arról faggattuk sportolóinkat, hogyan látják magukat tíz év múlva. Kiderül, ami Sike Renáta álma, az a Siklósi és a Lékai famí­liában a kézzelfogható valóság.

„Egy évtized múlva a Balaton északi partján álló házikómban látom magam egy pohár borral a kezemben, amelyet én készítettem. És szeretnék hozzá egy méhészetet is” – osztotta meg álmait a sportlövő.

„Jó terv! – helyeselt a 22 éves Siklósi, aki elárulta, kétgyermekes apuka szeretne lenni 2029–2030 fordulójára. – Nekünk van szőlőnk, bort is készítünk, ha jó a termés, akár ezerhatszáz litert. Sajnos egyre kevésbé van rá ideje a családnak – én leginkább csak a szüreteléskor tudok segíteni a szüleimnek.”

Lékai Máté megjegyezte, ők nemrég vettek nyaralót, amelynek szőlője, borospincéje is van, ám mivel nem értenek a szőlő műveléséhez, örömmel venné sporttársai segítségét a borászat alapjainak elsajátításához.

„Életemben először díszítek mézeskalácsot, nem is lett olyan rossz!” – jegyezte meg büszkén a párbajtőröző, mert időközben megsült az első adag, és elkezdődött a foglalkozás kreatív része. A vívó hatalmas összpontosítással vetette bele magát a munkába, s a végeredmény hasonlított egy jól előkészített, alaposan kimunkált tushoz: mutatósan feldíszített karácsonyfa alakú süteményt tett le elsőként az asztalra.

Másodpercek múlva már mindhárom sportoló a mézeskalácsok fölé hajolt, nagy kedvvel dolgoztak a kezek, egyre fogyott a színes cukormáz. A hármas két tapasztaltabb tagja eszmét cserélt a saját olimpiájáról: Lékai Máténak a 2012-es londoni a válogatottal elért negyedik hely miatt is emlékezetes, Sike Renáta pedig elmesélte, a 2016-os riói játékokon huszonnyolc Brazíliában töltött nap alatt sorra gyűjtötte az élményeket. Siklósi Gergely újfent nagyon figyelt, álomszerű évével jelentős lépést tett ugyanis a tokiói olimpia felé.

A vívót és a kézilabdázót futballtémával sem lehetett kizökkenteni, határozottan jelentették ki, követik a focit, a labdarúgó-válogatottat legalábbis.

„Sajnáltam a Wales elleni vereséget, de valljuk be, az ellenfél kicsivel jobb csapat. A pótselejtezőn javíthatunk, a saját ligánkban játszva, hasonló erősségű válogatottak ellen bizonyíthatnak a fiúk. Nem zárom ki, hogy ott leszünk az Eb-n, először persze győzzük le Bulgáriát” – szakmázott naprakészen Siklósi.

Ugyanakkor általános meglepetést keltett a konyhában, hogy a sportlövő hatalmas focidrukker.

„Amikor csak tudok, kint vagyok a válogatott meccsein. Nagyon bosszús voltam, hogy nem tudtam jegyet venni az arénaavatóra, mert lefagyott a számítógépes rendszer. Tévén néztem, és hogy átéljem a hangulatot, kinyitottam az ablakot, ugyanis a stadion mellett lakom.”

Végezetül, amikor kiválóságaink már jóízűen tesztelték a sütés végeredményét, Siklósi Gergely még nyert egy háziversenyt – kiderült, ő van leginkább képben alkalmi csapattársai sportágát illetően, el-eljár ugyanis Veszprém-meccsre, több alkalommal is látta már Lékai Mátét játszani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik