Az illegális sportfogadás veszélyes, mint a dopping

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2011.01.27. 20:14
null
Lefoglalt tárgyak és pénz egy szingapúri illegális fogadókör felszámolása után. Fenyegető veszély? <br />(Fotó: Action Images)
Jacques Rogge, a Nemzetk&ouml;zi Olimpiai Bizotts&aacute;g (NOB) eln&ouml;ke szerint az illeg&aacute;lis sportfogad&aacute;s olyan komolyan fenyegeti az &ouml;tkarik&aacute;s j&aacute;t&eacute;kokat, ak&aacute;r a dopping.

A belga sportvezető csütörtökön, a világ sportjában egyre gyakoribb törvénytelen fogadásokról szóló konferencia megnyitóján mondta mindezt, s hozzátette, a NOB március 1-jére összehívott egy találkozót, amelyen a különböző országok és sportszervezetek vezetőivel közösen egyeztetnek a felmerült kérdésekben.

"Ugyanúgy fogunk eljárni, ahogyan a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség létrehozásakor, tehát most is számítunk a kormányok segítségére - mondta Rogge. - A sportvilág egyedül nem képes megoldani ezt a problémát, együtt kell dolgoznunk az országok vezetőivel, a szerencsejáték-szervezőkkel, a jóhiszemű fogadóirodákkal és mindenki mással is, aki elkötelezett a tiszta sport iránt."

Rogge úgy fogalmazott, az olimpián eddig még nem jelentek meg a törvénytelen fogadások, de "naivak lennénk, ha azt hinnénk, hogy ez sosem történhet meg a jövőben, vagy akár már a 2012-es londoni játékokon."

A Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) által szervezett konferencián Alexandre Fourtoy, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kommunikációs igazgatója elmondta, a kontinentális szervezet 2009-ben 53 tagállam 29 ezer mérkőzését vizsgálta meg, s ezek 0.7 százalékánál merült fel az illegális fogadás gyanúja.

Fourtoy hozzátette, naponta 100 millió fogadást vizsgál meg az UEFA.

Thomas Spoering, a FIFA fogadási figyelmeztető rendszerének (Early Warning System) szakértője megemlítette: tizenöt éve gyakorlatilag nem lehetett még élőben fogadni a mérkőzésekre, most azonban a fogadások hatvan százalékát a sportesemények közben megkötöttek adják, ez pedig nagy lehetőséget kínál a manipulációra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik